Tips til at holde din hunds tænder rene og sunde

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Tro det eller ej, men at pleje din hunds tænder, er lige så vigtigt som at pleje dine egne. Præcis ligesom hos mennesker vil plak ophobes på hundes tænder, hvis det ikke fjernes. Dette udvikler sig til tandsten, der akkumuleres langs tandkødet, irriterer tandkødet og med tiden forårsager inflammation i tandkødet (kendt som tandkødsbetændelse), hvilket er starten på tandkødssygdomme. 

Hunden Monty smiler

Dette kan blive et seriøst problem, når din hund bliver ældre. Det kan lede til, at tænderne falder ud og give bakterielle infektioner i vitale organer, hvis disse spredes til blodet. 

At pleje din hunds tænder vil ikke bare give bedre mundhygiejne og helbred, men også spare dig for dyre dyrlægeregninger. 

Men hvordan gør du så det? Her er vores bedste tips til at sikre, at din hunds tænder forbliver sunde.

Tip 1. Specifikke tegn

Din dyrlæge vil kunne finde tegn på problemer ved din hunds årlige sundhedsundersøgelse, men i mellemtiden, er her nogle tegn du skal kigge efter:

  • Gule eller brune tandsten, aflejret langs tandkødet
  • Besvær med at spise
  • Hævet og blødende tandkød
  • Dårlig ånde

Husk på, at hunde kan have dårlig ånde af forskellige helbredsmæssige årsager, så tro ikke, at din hund bare har dårlig hundeånde.

Tip 2. Begynd at børste din hunds tænder

På samme måde, som du plejer dine egne tænder, vil regelmæssig tandbørstning, en god diæt og et årligt tjek hjælpe med at holde din hunds tænder sunde. Brug special tandpasta til hunde. 

Hvad så med tandbørsten? Afhængigt af størrelsen på din hunds tænder og mund, kan du bruge en almindelig tandbørste med mange bløde børster. Der findes også hundetandbørster, der passer til din finger, som du kan børste tænderne med.

Du kan dog altid spørge din dyrlæge til råds.

Tip 3. Regelmæssig rutine

Selvom tandbørstning er nemmere, hvis du begynder, mens din hund er ung, vil hunde uanset alder med tiden vænne sig til det. Du bør børste din hunds tænder mindst én gang om ugen, men én gang om dagen er det mest optimale. 

Start altid med at berolige hunden og få den til at slappe af. Lad den smage på lidt tandpasta først, hvorefter du blidt begynder at børste i en massage-lignende bevægelse. Dette giver hunden mulighed for at vænne sig til fornemmelsen. 

Børst i en cirkulær bevægelse, med fokus på det område, hvor tanden møder tandkødet. Derefter, når du næsten er færdig, kan du børste lodret ned, for at fjerne eventuelt løsnet plak. Den vil måske ikke bryde sig om det i starten – men vær tålmodighed, så skal den nok vænne sig til det.

Tip 4. Alternativer til tandbørstning

Der findes specielt formuleret hundefoder og godbidder, der kan reducere tandsten og forhindre tandkødssygdomme.

Det er den simpleste måde at sikre, at din hund får ”børstet” tænder hver dag. For eksempel Vet Essential tørfoder som indeholder en unik pille-teknologi, der renser tænderne. Du kan altid snakke med din dyrlæge om, om de har et specifikt foder eller en metode, som de anbefaler.

Relaterede Artikler