Sådan drager du omsorg for små hunderacers behov

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Se verden gennem dens øjne

Prøv at komme ned på din hunds niveau – bogstaveligt talt – og tag et godt kig omkring dig. Går sofaen langt op over dit hoved og strækker det glatte køkkengulv sig ud i uendeligheden? Dette er din hunds miljø, så det er vigtigt at se tingene fra deres perspektiv. Stil dig selv følgende spørgsmål:

  • Ser tingene mere skræmmende ud hernede fra? Når mennesker og møbler stiger en langt over hovedet, kan det føles intimiderende – tænk på en støvsuger der er større end dig, for at få en ide om, hvordan din hund har det.
  • Hvor langt væk fra den primære soveplads og legeområde er de essentielle ting, såsom vandskåle? En kort spurt eller et maraton?
  • Hvis din hund må hoppe op i møblerne, hvor langt er der så op? Ville din hund have gavn af et trin, der leder op til et møbel, der er højere end den selv?

Alle former og størrelser

Mindre racer findes i mange variationer.

Nogle er kompakte og robuste, som jack russel terriere, franske bulldogs og west highland white werriers.

Andre såsom den italienske greyhound, prazky krysarik og chihuahua kan være mere sensitive og dermed naturligt kræve en nænsom håndtering og et forsigtigt miljø.

Der er adskillige racer der har meget udprægede karakteristika, såsom den ikoniske langryggede gravhund, den rundhovede japanese chin eller den hårløse kinesiske crested.

Uanset hvilken størrelse eller form din hund har, skal du være sikker på at tage dens behov i betragtning, når du skal finde størrelse og form på dens seng, foder- og vandskåle, snor og sele og meget mere.

Små napoleoner

At være en lille hund i en stor verden, kan være en udfordring. Men alligevel slipper små hunde ofte afsted med en fræk og farlig adfærd, der ikke ville være tolereret hos de større hunderacer. Disse små napoleoner bruger ofte denne adfærd som en form for forsvarsmekanisme. Men det kan hurtigt udvikle sig til en vane, hvis det ikke bliver korrigeret i begyndelsen. Ejere skal huske på, at det at trække i snoren, løbe væk når de bliver kaldt på, knurre eller bide er lige dårlig adfærd, uanset om det kommer fra en chihuahua eller en  rottweiler. I begge tilfælde vil den korrekte socialisering og træning gøre underværker. 

At lære og træne den korrekte adfærd i adskillige situationer, fra helt ung alder, vil hjælpe en hund i enhver størrelse, med at føle sig beroliget og tryg. Dette hjælper med at forebygge adfærd, der er uønsket eller direkte farlig. Søg hjælp hos en hundetræner, der kender din hunds race, eller søg efter et lokalt lydighedshold.

Mindre betyder mere

Små racer har et andet energibehov end store hunde. Eftersom de har et større overfladeareal pr kg end større hunde, forbrænder de oftest mere energi til normale kropsfunktioner, såsom at holde varmen osv. De bruger også mere energi på at komme omkring. At gå helt ned til enden af vejen kan koste din nabos labrador 100 skridt, mens det koster din lhasa apso 400 skridt.

Små hunde har nok brug for flere kalorier per kg dagligt, end store hunde har, men de skal stadig beskyttes mod overvægt. Fedme er lige så farligt for små hunde, som det er for store.

Lommestørrelses hvalpe

Disse små totter bruger mere energi per kg kropsvægt og kan ikke lagre energireserver på samme måde som store racer kan, så de har behov for flere kaloriefyldte måltider.

Hvalpe af miniracer bør fodres med små hyppige måltider igennem dagen, for at kompensere for deres små mavestørrelser og store energiforbrug. Læs fodervejledningen for optimal fodring og spørg din dyrlæge til råds.

Som med enhver anden race, skal små hvalpe beskyttes men ikke behandles som børn. Selvom det kan gøre ondt i hjertet at kigge lige i de store brune øjne på sin pelsede cavalier king charles spaniel hvalp, og sige ”nej!”, så skal det gøres. Tidlig træning til små hunde skaber en mere afslappet og pålidelig hundeven med en bedre adfærd.

Leve langt og godt

Små hunde lever ofte signifikant længere end deres artsfæller af store racer og gigant racer. Det er blandt andet malteser, chihuahua, yorkshire terrier og miniature gravhunde velkendt, at de lever i mere end 12 år. Gennemsnitsalderen for miniature pudler og border terrier er næsten 14 år, med et maksimum på næsten 20 år.

Med hele dette lange liv, ofte kombineret med et byliv, kræver små hunde ekstra beskyttelse, for at opretholde et sundt helbred hele livet igennem. Ind imellem de faste ture til dyrlægen, kan små hunde have stor gavn af ekstra antioxidanter, der hjælper deres krop med at  bekæmpe ulemperne ved aldring og bylivet.

Fodre med det rette foder

Den lille pillestørrelse i vores foder til små hunde, er designet specielt til deres små tænder.

Ved at give din hund et foder med antioxidanter, omega-3&6 fedtsyrer, en lille pillestørrelse og ernæring skræddersyet til dens livsstadie, sikrer du, at din hund får præcis det, den har behov for, for at leve et langt og lykkeligt liv.

Relaterede Artikler