Hunde der er bange for torden

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Angst for torden er en almindelig fobi hos hunde. Man kan se, at hunde er bange, ved at de gemmer sig, hyler, gør, kradser eller endda urinerer. Ingen er sikre på, hvad det er, der gør hunde bange for tordenen. Det virker dog mere almindeligt hos nogle racer end hos andre.

Angst for torden er vanskeligt at behandle, men det er vigtigt at prøve, for angsten forværres ofte og bliver mere tydelig med alderen.

En hund, som lider af angst for tordenvejr, begynder måske at udvise angstrelateret opførsel længe før tordenvejret starter. Regn på taget, lyn, eller selv fald i lufttrykket før tordenvejret starter, kan være nok til at udløse angsten. Angst for fyrværkeri er også almindeligt hos hunde, som er bange for torden.

Hverken straf eller klap

Når man skal behandle en fobi, er det vigtigt, hverken at straffe din hund for at være angst eller kæle for meget med den, da dette kan forværre problemet. At straffe hunden vil kun gøre den mere bange, da hunden ikke kun vil forbinde torden med angst - men også med straf.

At kæle med eller at trøste din hund for meget er heller ikke en god idé, fordi så lærer du din hund at  angstopførslen er rigtig, og at du synes at dens opførsel er rigtig.

For en sikkerheds skyld

En af de første ting man skal gøre med en hund, der er bange for torden, er at give den et sikkert sted at gå hen under uvejret. Et hundebur (som man normalt bruger til at transportere hunde), et sted under en seng eller en stol er godt som gemmested for din hund. Din hund vælger disse steder, fordi de får den til at føle sig sikker, og lyden, der skræmmer den, bliver lavere. Hvis din hund ikke allerede har valgt et sted, så find et sted til den. Du kan fx efterlade nogle godbidder i kassen for at opmuntre hunden til at gå derhen under tordenvejret.

At give din hund et sikkert sted at gå hen under tordenvejret er forebyggende for angsten, men det løser ikke roden til problemet. Dette er en sværere opgave - en opgave hvor du måske har brug for din dyrlæge eller en adfærdseksperts hjælp. Nøglen er at vænne din hund til lyden af torden eller andre lignende lyde forbundet med torden. Jo tidligere du starter behandlingen, jo hurtigere vises de positive resultater.

Genkendelighed giver tilfredshed

Tilvænningen skal ske gradvist. Din hund skal vænnes til lyden af torden og opfatte den som normal. Dette kan som regel gøres ved at spille indspillet torden ved lav volumen og i korte tidsrum.

Tordenlyden bør komme uregelmæssigt for at simulere rigtig torden. Imens du gør dette, skal du overvåge din hunds adfærd. Prøv at distrahere den, mens du afspiller den indspillede torden, ved at lege tagfat eller at begynde en anden sjov aktivitet. Hvis din hund er for bange til at deltage, skal du skrue ned for lyden og prøve igen senere.

Dette kan blive en lang proces, der kræver megen tålmodighed, men i sidste ende vil din hund blive meget mere rolig under tordenvejr.

Relaterede Artikler