Få en sund hvalp

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hold din hvalp i topform

Sund hvalp

Du er den bedste til at sørge for, at din hvalp er sund og glad. Ikke alene er du ansvarlig for dens daglige sundhedspleje. Du er også den person, der kender den bedst. Det gør dig til de ideelle "øjne og ører" for din dyrlæge mellem besøgene. Sygdom eller diarré hos en hvalp kan være et tydeligt tegn på et problem, men at have en sund hvalp handler ikke kun om, hvorvidt man kan finde sygdomstegn eller ej.

Hvalpens mund og tandpleje

Tandsygdomme er almindelige hos hunde, så en af de bedste ting, du kan gøre for din hvalp, er at gøre det til en vane at rense tænderne regelmæssigt. Du bør dog ikke bare bruge en hvilken som helst tandpasta, da tandpasta til mennesker indeholder ingredienser, som din hund ikke kan tåle. Ikke alene er hundetandpasta nedre, men din hvalp vil også foretrække smagen (f.eks. kød- frem for mintsmag). Hvis du opdager, at din hvalp har problemer som f.eks. blødende tandkød eller dårlig "hundeånde", skal du fortælle det til din dyrlæge. Du kan købe hundetandbørster hos din dyrlæge samt specielle tandpastaer til hunde.

Tygger din hvalp på alt, hvad den kan komme i nærheden af? En ung hunds måde at tygge på, når alle de spidse hvalpetænder er faldet ud, er anderledes end den måde, den tygger på, når den er ved at få tænder. Unge hunde har ofte en ustyrlig trang til at tygge, og der er forskellige teorier om hvorfor. Uanset hvad årsagen er, er det en god idé at give din hvalp ting, der er beregnet til at tygge i, i hvert fald hvis du vil beskytte dine hjemmesko!

Ørepleje til hvalpe

Kig forsigtigt ind i hvalpens ører hver anden dag for at sikre, at de er sunde. Huden skal være ren og må ikke være rød eller se irriteret ud. Din hvalps ører skal være fri for overskydende ørevoks eller øreflåd og må ikke have en ubehagelig lugt. Put ikke noget i din hunds ører, medmindre dyrlægen har bedt dig om det.

Hold øje med hovedrysten eller kradsen i ørerne. Hvis du har mistanke om, at din hvalp har øreproblemer, såsom en bakterie- eller svampeinfektion, betændelse eller øremider, skal du ikke tøve med at besøge din dyrlæge.

Tegn på en sund hvalp

En sund hvalp har klare øjne, en skinnende pels og masser af energi.

Husk, at din hvalp ikke kan fortælle dig, hvis den har det dårligt, så det er op til dig at holde godt øje med den. Det er vigtigt at vide, hvad der er normalt for din hund, så du tidligt kan opdage, hvis der er noget galt. Tegn der bør bekymre dig omfatter:

  • Et pludseligt tab af appetit.
  • Hvis din hund sover mere end normalt. 
  • Ændringer i adfærd.
  • Hurtigt vægttab eller vægtøgning. 
  • Usædvanlige knuder eller buler. 
  • Opkast eller diarré. 
  • Problemer med hvalpens øjne eller ører.

Stol på dine instinkter, og ring altid til din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Hvalpe og stress

At se ens hvalp udvise tegn på stress kan være lige så foruroligende at være vidne til som hvis den havde en fysisk sygdom.

Det er normalt, at en hvalp græder og klynker de første par nætter, den er i dit hjem. Spørg opdrætteren, før du får hvalpen, om du må aflevere et tæppe eller et stykke legetøj hos dem inden du henter hvalpen. På den måde vil hvalpen have noget, der lugter af dig hos opdrætteren, og omvendt, når den kommer hjem til dig.

Når du har overstået de indledende faser, kan andre faktorer også stresse din hvalp. Separationsangst er et almindeligt problem. Også her er kærlighed og beroligelse den bedste medicin. Hvis problemet fortsætter eller virker alvorligt, skal du tale med din dyrlæge.

Forebyggelse er bedre end helbredelse

Din hvalp skal have påbegyndt vaccination, inden den kommer til dig, og din opdrætter eller dit adoptionscenter skal have givet dig en dyrlægeattest, der beviser dette. At følge din hvalps vaccinationsprogram er en af de vigtigste ting, du kan gøre for at holde den sund og rask. Regelmæssigt ormekur og loppebekæmpelse er også vigtigt, så spørg din dyrlæge om detaljerne.

Og selvfølgelig må man ikke glemme betydningen af motion og en sund kost. Det er meget vigtigt, at hvalpe får foder, der er beregnet til hvalpe og ikke til voksne hunde. Det lyder måske indlysende, men hvalpe har andre ernæringsbehov end voksne hunde for at understøtte deres vækst og udvikling af hjerne, knogler og muskler. Hvalpe af store racer har lidt andre behov end små og mellemstore hvalpe. Bed din dyrlæge om at anbefale et afbalanceret og komplet hvalpefoder, der passer til din race og hvalpens størrelse.

Anmeldt af Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter