Alt du behøver at vide om kastrering/sterilisering  

Published by
Læse tid

Neutering puppyNogen vælger af forskellige årsager at få deres hvalp kastreret/steriliseret. Her kan du læse mere om fordelene ved at få neutraliseret din hund og om, hvordan hunden kan forandre sig bagefter.

Kastrerede/steriliserede hvalpe bliver lige så sunde og glade som voksne intakte hunde

Hvis du er den stolte ejer af en tævehvalp, vil det interessere dig at vide, at sterilisering kan nedsætte risikoen for, at hunden udvikler brystkræft, livmoderkræft og kræft i æggestokkene. Det reducerer også sandsynligheden for urinvejsinfektioner - og samtidig undgår man naturligvis den risiko, der er forbundet med en uplanlagt drægtighed. Nogle dyrlæger foretrækker at sterilisere tæver, før de kommer i løbetid første gang, mens andre venter, så tal med din dyrlæge om tidspunktet.

Hvis du har en hanhvalp, skal du vide, at kastrering forhindrer tumorer i testiklerne og kan forebygge prostataproblemer. Det nedsætter også risikoen for tilbagevendende svulster og brok.

Fordelene for dig

Det kan være en fordel for dig og din familie at vide, at I aldrig kommer til at stå med et uønsket kuld hvalpe. Men der kan også være andre fordele.

Hanhunde, som bliver kastreret tidligt i livet, kan være mindre aggressive, blive mindre distraheret af tæver i løbetid, har mindre trang til at markere deres territorium med urin og til at parre sig med møblerne eller dit ben. Sterilisering af en tævehvalp forhindrer, at hanhunde camperer i din have og nedsætter hendes trang til at stikke af og parre sig.

Hvis din hvalp er en racehund, overvejer du muligvis at sælge hvalpene. Men du huske på, at det kræver hårdt arbejde og stor specialviden at opdrætte hunde.

Fordelene for samfundet

Desværre bliver mange hunde aflivet hvert år. De fleste er resultatet af et tilfældigt møde mellem hunde, som ikke er steriliserede. Det problem bidrager du ikke til, når du får din hvalp kastreret/steriliseret.

Eventuelle bekymringer med hensyn til kastrering/sterilisering

Du har måske nogle bekymringer i forhold til kastrering/sterilisering. Lad os se på nogle af de mest almindelige:

Er du bekymret over, at hvalpen skal opereres?

Der er ingen, som bryder sig om, at deres hund skal opereres, men det er vigtigt, at du forstår, at kastrering/sterilisering er et rutineindgreb, som statistisk set er meget sikkert.

Bliver hvalpen tyk?

Der er absolut ingen grund til, at en kastreret/steriliseret hvalp tager på, når bare du husker at justere fodermængden til hvalpens aktivitetsniveau. Du kan også overveje at gå over til et foder med lavere kalorieindhold som f.eks. Hill's™ Science Plan™ Light, når hvalpen er et år gammel.

Hvalpens personlighed kan ændre sig

Nogle hvalpe bliver mindre aggressive, får mindre trang til at stikke af og til at markere sit territorium med urin.

Hvad medfører det?

Din hvalp bliver helbedøvet før indgrebet. For hanhunde betyder operationen, at begge testikler fjernes, og hos tæver fjernes livmoderen og æggestokkene eller kun æggestokkene.

Normalt beder dyrlægen dig om at lade være med at give hvalpen noget at spise eller drikke i 12 timer før operationen.

Du kan sikkert tage hvalpen med hjem samme dag, selvom den måske skal blive lidt længere, hvis den er meget sløv efter bedøvelsen.

Dyrlægen anbefaler måske, at hvalpen får et let måltid om aftenen.

Når hvalpen er kommet hjem, skal den have et par dages hvile og omsorg. Den må ikke springe omkring eller bide i stingene ved såret. Motion skal kun foregå i snor og sammen med dig. Dyrlægen kan give dig yderligere råd om pleje og fortælle dig, hvornår du skal komme tilbage med hvalpen til kontrol efter operationen. Som regel bliver du bedt om at komme tilbage for at få stingene kontrolleret og om nødvendigt fjernet 10 dage efter indgrebet.

Relaterede Artikler

Relaterede Produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hundefoder med oksekød

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensat til at bevare muskelmassen og sunde vitale organer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hundefoder med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensat til at bevare muskelmassen og sunde vitale organer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og omega-3 fedtsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ HValp Mini Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini er sammensat til styrke immunforsvaret og bevare bevægelsesfriheden hos hvalpe, der foretrækker mindre bidder. Med klinisk dokumenterede antioxydanter og DHA.
 • Hill's™ VetEssentials™ Hvalp Mini Kylling

  <p>Veterinær eksklusiv. Komplet ernæring der hjælper med at imødekomme de fem vigtigste essentielle sundhedsbehov hos hvalpe fra 4 uger for optimal vækst og udvikling. Med klinisk dokumenteret indhold af DHA og antioxidanter for kognitiv udvikling og immunitet.