4 tips til hvalpetræning

$authorText
$readingTime

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Da du fik din hvalp, regnede du nok med, at hvalpetræning ville være rigtig sjovt. Du havde nok ikke forestillet dig at træde i en tissetår på gulvet eller den konstante gøen natten igennem. Selvom det også kan være udfordrende er hvalpetræning en god investering- og det behøver ikke være svært. Det kan være faktisk være sjovt for jer begge. Derfor har vi samlet vores 4 bedste tips til sjov og succesfuld hvalpetræning.

1. Søvntræning

Troede du, at det kun var babyer, der skal lære at sove? Dette gælder også hvalpe. De første par nætter, efter du har taget din nye hvalp med hjem, vil ofte være svære. Din hvalp er nemlig kun en baby, der stadig opdager verden og derudover nu skal vænne sig til helt nye omgivelser. Det er en kæmpe stor omvæltning for den.

Når du skal lære din hvalp, at der er forskel på dag og nat, er der et par trin. Først skal du skabe en hyggelig og blød soveplads til din hvalp. Derefter skal alt lys slukkes. Det er vigtigt, at der er helt mørkt, hvis din hvalp skal kunne producere melatonin, som er et søvnfremmende stof. Hvis din hvalp skal på toilet i løbet af natten, skal du naturligvis tage den med udenfor, men undgå at I begge vågner mere end nødvendigt. Det gør du ved at undgå øjenkontakt og at tale til den.

Hvis din hvalp piver meget, er det vigtigt at ignorere den. Det kan være svært at ignorere en hvalp, der er ked af det. Men det er vigtigt, at hvalpen forstår, at man sover om natten og at den derfor ikke får opmærksomhed fra dig.

Du kan være proaktiv og undlade at give hvalpen mad og godbidder et par timer før sengetid. Men husk at tage den med ud et par gange før den skal sove, så den kan tisse af. Det kan også være en god ide at lege med den et par timer før sengetid, så den bliver træt.Undlad dog at gøre det lige før den skal sove, da den så stadig vil være fysisk og mentalt kørt op. Giv den mulighed for at blive træt først, så vil den falde nemmere i søvn. Sidst men ikke mindst skal du være tålmodig. Søvntræning kræver tålmodighed og konsistens. På den måde lærer du din hvalp at have et sundt søvnmønster, så hele familien kan få sin nattesøvn.

Og til sidst, vær tålmodig. Søvntræning kræver tålmodighed og konsistens. Så når din hvalp lærer positive søvnfærdigheder, vil alle vende tilbage til at få deres skønheds søvn.

German Shepherd puppy on a leash outside.

2. GIv den en lang line

Tisser din hvalp rundt omkring i huset? En af de nemmeste måder at sikre dig, at din hvalp ikke laver ballade er, at holde den tæt på dig. Det er bare ikke altid nemt at gøre, når du eksempelvis gør rent, laver mad eller leger med børnene. I disse tilfælde kan du give hvalpen snor på og hæfte den ene ende på din bæltestrop i bukserne. Så kan du lynhurtigt gå med den udenfor, når du fornemmer, at den skal tisse.

3. Ring på klokken

Hvis du under renlighedstræningen også lærer din hvalp at bruge en klokke, så kan den ringe på den, når den skal på toilet. Du køber bare nogle klokker, som du hænger på dørhåndtaget, så din hvalp kan nå dem. Til at begynde med, ved din hvalp ikke, hvad den skal stille op med klokkerne. Det kan også være, at den er lidt skeptisk overfor lyden. Derfor er det vigtigt, at du virker positiv, når du ringer på dem, inden I går ud. Brug ord som ud eller tisse, mens du ringer på klokken og åbner døren, så din hvalp begynder at forbinde de to ting. Når du har gjort dette et stykke tid, kan du begynde at tage din hvalps pote og ringe på klokken med den. Når du opfordrer din hvalp til at tage styringen, vil den snart begynde at gøre det selv.

Hunde er nysgerrige af natur. Derfor vil de fleste hunde elske at komme ud. Derfor er der en fare for, at din hvalp vil begynde at ringe på klokken, hver gang den gerne vil ud og ikke kun, når den skal på toilet. Det er der råd for. Du kan eksempelvis belønne din hvalp, lige når den har været ude og gå på toilet. Det kan både være med en godbid eller ros. Dette vil hjælpe den med at associere klokken med det at skulle ud for at gå på toilet. Hvis den så ringer på klokken og ikke skal af med noget udenfor, undlader du blot at give den en belønning.

4. Vælg de rigtige ord

Hvalpetræning kan være rigtig sjovt. Der er et oplagt tidspunkt til at anvende ord og kommandoer såsom ‘sit’, ‘læg dig’ og ‘kom tilbage’. Her er et tip, du kan bruge lige fra start. Det er vigtigt, at du er konsekvent med de ord, du anvender, så din hvalp forstår, hvad du mener. Vær specifik og brug ord som ‘gåtur’ frem for ‘ud’ eller ‘sovetid’ frem for ‘ovenpå’.

Selvom hvalpetræning kan være krævende, kan det også være rigtig sjovt for både dig og din hvalp. Det er med til at skabe et bånd mellem jer og danne et godt grundlag for jeres liv sammen.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila tror på ordets kraft. Du kan finde hendes tekster overalt på internettet og på print. Hun skriver alt fra interview og blogs til skønlitteratur. Du kan finde hende på Twitter på @ReinventingErin eller læse mere om hende på: http://erinollila.com.

 

 

Relaterede Artikler

 • Adfærdstræning til din hvalp

  Selv om din nye hvalp uden tvivl er utrolig sød og kær, er den ikke født med en god opførsel.
 • Hvordan stopper jeg min hunds gøen?

  At kontrollere støjniveauet af din hunds gøen er en vigtig del af det at være en ansvarlig hundeejer.
 • Hund og ny baby

  Dogs running Med de rigtige forberedelser bør det ikke skabe problemer at lade en hund og en baby være sammen.
 • Tidlig opdragelse  

  Alle vil gerne have en hvalp, som er velopdragen, glad og omgængelig, men du får kun det, du selv giver. Derfor er det så vigtigt at begynde træningen tidligt.