Tidlig opdragelse  

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Sådan lærer hvalpenPuppy

Alle vil gerne have en hvalp, som er velopdragen, glad og omgængelig, men du får kun det, du selv giver. Derfor er det så vigtigt at begynde træningen tidligt. Den er sikkert allerede begyndt, før du henter hvalpen. Den har måske lært nogle grundlæggende lydighedsregler og renlighedstræning, men nu er det op til dig.

Hvalpen lærer meget hurtigt, så det er vigtigt, at den med det samme lærer, hvordan den skal opføre sig. Måske er det indlysende, men hvalpen kan ikke lære noget uden at blive fortalt, hvad den skal gøre. Derfor skal du fra første dag lære den, hvordan den skal opføre sig.

Der er en masse bøger omkring emnet og du vil finde tilbud om lydighedstræning de fleste steder i landet. Din dyrlæge vil også kunne anbefale dig, hvad der er bedst for din hund, og måske tilbyder de endda selv træning. Der er mange måder at starte træningen, men der er nogle grundregler, som alle bør følge:

God hund: Hunde lærer via associationer, så hvis hvalpen gør noget rigtigt, skal du belønne den. Det betyder, at der er større sandsynlighed for, at handlingen bliver gentaget. Men belønningen skal forbindes med handlingen og skal falde hurtigt, inden for et par sekunder. Selve belønningen kan være en godbid eller ros eller begge dele, men aldrig en leg.

Undervisningsperioderne skal være korte, kun et par minutter, men du kan til gengæld godt gentage dem fem-seks gange om dagen. Træn hvalpen i forskellige omgivelser, både i hjemmet, men sørg for, at der ikke er noget, som virker distraherende. Så hvalpen de bedste muligheder for at forstå, hvad du mener. Læs artikel om clicker træning.

Ikke så god hund: Hvalpen skal lære, hvad den må og ikke må. At bide i ting er for eksempel en del af hvalpens udforskende adfærd, og den er ikke født med viden om hvad den må og ikke må bide i. Du skal ignorere den type uønsket adfærd, men det betyder ikke, at du skal råbe ad den, klapse den eller stirre vredt på den. Lad bare, som om den ikke er der.

Nogle typer af adfærd kan imidlertid være for farlige til at blive ignoreret, som for eksempel hvis hvalpen bider i en elektrisk ledning. Igen er løsningen ikke at skælde ud og under ingen omstændigheder at slå. Du skal derimod afbryde med ordet "nej", få hvalpens opmærksomhed og belønne den, når den stopper og koncentrerer sig om dig.

Sig bare nej

"Nej" er et vigtigt ord for hvalpen at lære. Hvis din hvalp gør noget, som kan være farligt, eller som kan ødelægge ting, skal du afbryde adfærden med et fast "nej". Der er ingen grund til at råbe, brug bare en lav, fast tone. Når hvalpen stopper adfærden, skal du rose den i høje toner.

Relaterede Artikler