Er du bange for, at kastrering vil ændre din hund eller kats personlighed?

Udgivet af Emma Milne
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Neutralisering af hunde og katte kan vække bekymring hos nogle mennesker. Du har måske hørt, at neutralisering af hunde og katte medfører adfærdsændringer, får dem til at tage på, kan ændre deres pels eller endda forårsage inkontinens. Lad os derfor se på disse ting og finde ud af, hvordan det forholder sig.

Adfærd

Jeg havde engang en klient, som blev slæbt ind i mit konsultationsrum af sin store, ukastrerede boxer. Hunden snusede til de nedre regioner, tissede i hele lokalet og var helt ude af kontrol. Jeg spurgte hende, om hun havde overvejet at kastrere sin hund, hvortil hun svarede: "Åh, men vi vil ikke risikere at ændre hans karakter"! Hvilke adfærdsændringer kan vi så se?

 • Både hunde og katte bliver ofte mindre aggressive efter neutralisering.

 • Især hanner bliver meget mindre tilbøjelige til at strejfe rundt på jagt efter en mage og derfor bliver de mere rolige. Dette medfører også, at de sjældnere kommer til skade eller spreder sygdomme, det sidste er især tilfældet for katte.

 • Katte og hunde, der ikke er kastreret, vil urinere mange steder for at markere deres territorium. Det kan være uhensigtsmæssigt, hvis det foregår indenfor eller hjemme hos andre.

Jeg forestiller mig, at du er enig i, at alle disse adfærdsændringer er velkomne!

Vægtøgning og overvægt

Ændringerne i hormonbalancen efter neutralisering medfører, at stofskiftet bliver en anelse langsommere. Det betyder, at kroppen forbrænder færre kalorier, hvorfor hunde og katte faktisk kan tage på i vægt, hvis man ikke er forsigtig. MEN, den gode nyhed er, at det ikke er noget at bekymre sig om. Her er nogle tips til, hvordan du kan undgå det.

 • Regelmæssig vægtkontrol. Neutralisering bliver normalt udført omkring 4-6-måneders alderen. Når dine hunde og katte vokser, er det vigtigt at få dem vejet regelmæssigt. Du kan følge med i, hvordan de vokser, og din dyrlæge kan sikre, at de fastholder en sund vægt. Hvis du formår at holde din hund eller kat på en sund vægt inden neutralisering, vil du være på forkant.

 • Husk, at dit kæledyr vil tage på i vægt efter neutralisering, hvis det stadig er i voksealderen. Bed din dyrlæge om at vise dig, hvordan du kontrollerer om dit kæledyr er for tyk eller tynd med en "body condition score"(BCS). Det vil hjælpe dig med at finde ud af, om deres vægtforøgelse er naturlig og sund.

 • Vær klar til at ændre deres foder. Det kan være farligt blot at reducere mængden af foder, fordi du kan ende med at underfodre, så dit kæledyr får for lidt protein, vitaminer og mineraler. Derudover er det værd at vide, at hvis du underfodrer dit kæledyr vil det være sulten meget af tiden og derfor være mere tilbøjelig til at tigge efter mad. Tal med din dyrlæge omkring dit kæledyrs foder og prøv at finde noget fyldigt med lavere energiindhold. Undgå at skifte foder uden først at tale med en dyrlæge. Hvis din hund eller kat er i voksealderen, skal du sikre dig, at han eller hun er vokset nok til at skifte foder.

 • Hvis du deler din hund eller kats rationer op i mindre, hyppigere måltider, kan det få dem til at føle sig mere mæt i løbet af dagen. 3-4 måltider til hunde og op til 6-8 måltider til katte er det ideelle. Foderautomater er en god måde at rationere foderet på, hvis du er på arbejde. Vådfoder har et højere vandindhold end tørfoder, så det kan få din hund eller kat til at føle sig mere mæt. Prøv at give din hund eller kat vådfoder, eller se, om det vil spise foderet tilsat vand. Det kan give en bedre væskebalance.

Pels og ændringer i pelsen

Nogle ejere kan bekymre sig meget over dette. Det er faktisk relativt sjældent, at din hund eller kats pels ændrer sig efter neutralisering. Især nogle spanielracer ser ud til at blive en smule mere "luftige". Nogle lyse katte som f.eks. siamesere kan få en mere mørk pels på det punkt, hvor de er blevet klippet under operationen. Disse ændringer er sjældne, de er kun æstetiske og de udgør ikke noget problem for din kat eller hund.

Inkontinens

Tævers hormoner er med til at holde deres blære i orden og i gang. Neutralisering fjerner hormonerne, og derfor kan urininkontinens forekomme senere hen. Dette viser sig som regel i form af urinlækage, når hundene sover, eller når de skifter stilling. Urininkontinens rammer kun ca. 5 % af tæver og har tendens til at være værre hos større, tykkere eller ældre dyr. Der findes medicin, som i kan hjælpe, og jeg mener, at den faldende risiko for kræft ved neutralisering opvejer ulemperne ved neutralisering.

Som både ejer og dyrlæge mener jeg generelt, at de sundhedsmæssige fordele ved neutralisering opvejer disse mindre bekymringer. Du kan læse mere om disse sundhedsmæssige fordele i vores artikler om neutralisering af hunde og katte.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne blev uddannet som dyrlæge i 1996. Hun arbejdede i dyrlægepraksis i 12 år med små dyr og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kendt for sit dyrevelfærdsarbejde og har skrevet ti bøger om kæledyr.

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>