Hvorfor og hvornår du skal få din hund eller hundehvalp kastreret

Udgivet af Emma Milne
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Nogle af de mest almindelige spørgsmål, som dyrlæger får stillet, drejer sig om neutralisering. Der hersker en del forvirring omkring definitionerne, så lad os få styr på dem i første omgang; Kastrering/kastration er for hanner, sterilisering/sterilisation er for hunner, og ordet neutralisering dækker over begge dele. Folk spørger ofte: "Hvornår neutraliserer jeg min hund?" og "Er der nogen fordele ved neutralisering?".

Fordele ved at få din hund eller hundehvalp neutraliseret

Alle operationer indebærer en lille risiko, så folk er naturligvis bekymrede over at lade deres kæledyr blive opereret, hvis det ikke er nødvendigt. Neutralisering af hanhunde indebærer, at begge testikler fjernes. For hundyr indebærer det at æggestokkene fjernes og nogle gange også livmoderen, afhængigt af dyrlægens præferencer. Dette kan ske ved hjælp af et snit i maven eller ved hjælp af en nøglehulskirurgi, også kaldt laparoskopi. Det betyder både, at de ikke kan få hundehvalpe, og at deres hormoner forsvinder. Begge ting har dog fordele for både hundene og for dig som ejer.

Fordelene ved neutralisering er forskellige for hanhunde og tæver, så lad os først se på tæverne

Den største fordel ved neutralisering af tæver er, at man forebygger brysttumorer. Jo tidligere de bliver neutraliseret, desto mere minimerer man risikoen. Mammae tumor (brystkræft) for uneutraliserede tæver har tendens til at være meget aggressiv og sprede sig hurtigt i kroppen, så det er uden tvivl bedre at forebygge end at helbrede. Neutralisering forebygger også infektion i livmoderen, som kaldes pyometra. Dette kan være livstruende og det er næsten altid nødvendigt med sterilisation, når det forekommer. Denne operation er mere risikabel, fordi tæven i dette tilfælde er syg, og livmoderen ofte er meget hævet og betændt.

Og hvad med hanhundene? Testosteron er et kraftfuldt hormon og påvirker i hæj grad hanhundes adfærd. Det påvirker og styrer hanhundes lyst til at konkurrere, og for hanhunde er parring en af de vigtigste ting. Hanhunde, som ikke er blevet neutraliserede, vil bruge meget tid af deres tid på at lede efter tæver. Det betyder, at de kan være svære at kontrollere og de kan være meget mere tilbøjelige til at strejfe, forsvinde under gåture og ignorere dig, fordi de har mere presserende ting at tænke på.

De er også mere tilbøjelige til at tisse på uhensigtsmæssige tidspunkter. Så neutralisering har visse fordele for dig som ejer, fordi neutraliserede hunde har tendens til lystre mere, være mindre aggressive og være mere omgængelige i hjemmet.

Men neutralisering har også fordele for hunden selv. Neutralisering forebygger testikelkræft, tumorer omkring anus og brok omkring bagdelen. Hunde, som ikke er neutraliserede, har stor risiko for at få forstørret prostata senere i livet, og det kan føre til ubehag og give problemer med afføringen. Neutralisering forhindrer dette.

Men den endelige beslutning, i forhold til om din hund skal neutraliseres, er naturligvis altid din egen. Det er altid en god idé at spørge dyrlægen til råds, hvis du overvejer dette. Her er et link nogle til artikler, der måske kan hjælpe dig med at træffe beslutningen

Hvornår din hund skal neutraliseres.

Der er delte meninger om dette, så tal med din dyrlæge omkring vedkommendes retningslinjer og procedurer ift. din hunds køn, race og temperament. Generelt kan hanhunde blive neutraliseret fra omkring 5-måneders alderen, men der er et par undtagelser. Hvis din hund er meget sky, anbefaler nogle adfærdseksperter at vente, indtil den er blevet lidt mere moden og selvsikker for at undgå at gøre den bange. Større hunderacer kan i nogle tilfælde være mere udsatte for visse ortopædiske problemer, hvis de tidligt bliver neutraliseret, så nogle dyrlæger anbefaler at vente til 9-12-måneders alderen.

Det er bedst at neutralisereTæverfør deres første løbetid, som er omkring 5-6-måneders alderen. Dette medfører en maksimal reduktion af tumorer i brystkassen. Neutralisering forhindrer også uønsket drægtighed. Uønsket drægtighed kan nemt forekomme, hvis løbetiden går ubemærket hen.

Og til sidst...

Som dyrlæge giver jeg altid de anbefalinger, som jeg ville følge, når jeg træffer beslutninger for mine egne kæledyr. Jeg neutraliserede begge mine hunde, da de var 6 måneder og dette ville jeg helt sikkert gøre igen, hvis jeg fik en ny hund. Jeg mener, at fordelene langt opvejer de risici, der er forbundet med operationen. Jeg har haft mine hunde i 15 år og undersøgelser viser, at neutraliserede hunde har tendens til at leve længere. Hunde er bare en del af familien, så hvis du ønsker at få mest muligt ud af din tid med vovsen, vil jeg kraftigt anbefale, at du får den neutraliseret.

Hvis du er interesseret, har vi også artikler om fordelene ved neutralisering af katte, hvordan du kan hjælpe den gennem processen, og hvilke ændringer du kan se bagefter.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne blev uddannet som dyrlæge i 1996. Hun arbejdede i dyrlægepraksis i 12 år med små dyr og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kendt for sit dyrevelfærdsarbejde og har skrevet ti bøger om kæledyr.

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter