Når udekatte besørger udenfor bakken

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Katten er som regel kræsen, hvad angår dens toiletvaner og vil konsekvent benytteenten kattebakken indendørs eller besørge udendørs. Hvis den besørger indenfor, kan det derfor give grund til bekymring.

Af og til kan der være et lille uheld, fx hvis katten er syg, fanget i et rum eller pludselig er skræmt. Hvis problemet fortsætter, bør det undersøges nærmere.

Grå tabby killing poter i luften.

Uanset årsagen er afstrafning ikke en løsning. Dette vil kun skræmme katten og forværre problemet. Afskrækkende midler såsom sølvpapir, peber, citronskal eller en vandpistol flytter blot adfærden til et andet område i huset, skræmmer katten yderligere og udsætter den nærmere undersøgelse af problemet. På trods af sagens ulækre natur, er det vigtigt at huske på, at dette ikke er protest fra kattens side! Katten prøver ikke på at hævne sig eller at lave et ”statement”. Noget er galt og det er nødvendigt at finde ud af, hvad det er.

Gør rent

Uanset om det er et reelt uheld eller ej, vil kattens sensitive næse kunne lugte hvor den har besørget, hvilket vil få den til at bruge samme sted som toilet fremover. 

Den bedste måde at bryde cyklussen på er ved at holde katten væk fra området så længe som muligt. Fjern enhver duft, katten ville kunne opfange og ændre rummets indretning ved at  placere møbler, som blokerer stedet eller anbringe foderskålen der. Vask området med et rengøringsmiddel uden ammoniak, vask efter med koldt vand og lad det tørre.

Hvorfor besørger min kat indendørs?

Der kan være flere årsager til, hvorfor en kat ville besørge indendørs. Her kan du læse de hyppigste årsager samt mulige løsninger.

Sygdom: Nogle sygdomme kan give uheld, da katten enten er utilpas eller simpelthen ikke kunne nå hen til kattebakken eller udenfor i tide. 

Mulig løsning: Behandling hos dyrlægen vil som regel kunne vende kattens vaner tilbage til det normale mønster. Af og til vil katten alligevel fortsætte med at besørge indendørs, hvis den har oplevet ubehag på kattebakken. Her kan man forsøge sig med en ny kattebakke et andet sted, for at opmuntre brugen af kattebakke.

Alder: En ældre kat ønsker måske ikke at bevæge sig udenfor i dårligt vejr, eller kan have problemer med kattelemmen grundet stive led. I takt med katten bliver ældre, bliver den mere usikker og kan føle sig truet af andre katte i nabolaget. 

Mulig løsning: Det er næsten uundgåeligt, at en ældre kat vil have brug for sikre og tilgængelige toiletmuligheder indendørs. Ved at anbringe en kattebakke indendørs, løses problemet som regel. Det er dog stadig essentielt at udelukke eventuelle sygdomme.

Frygt eller angst: Katte er mest sårbare når de besørger udenfor. Hvis de føler sig truet, kan det forhindre dem i at gøre det. Andre katte er typisk det største problem, men det kan også være naboens hund eller en pludselig høj lyd. 

Mulig løsning: Ved at anbringe en diskret kattebakke indendørs, vil katten ikke føle angst og have et trygt sted at besørge. Ved at følge med katten udenfor, kan det også give en tryghed. Din kat kan dog have besluttet sig for at besørge et godt stykke væk fra huset, så lav et tiltrækkende sted i din egen have. Det kan placeres tæt på huset, så katten har en hurtig flugtrute ind i huset igen. Anbring gerne en god del sand i det ønskede område, det foretrækker katte at besørge i. 

Tilstedeværelse af fremmede: Af og til vil katten besørge indendørs, hvis der er fremmede i hjemmet og det ville kræve at katten passerede disse fremmede, for at komme ud til kattebakken. Visse katte lider af frygt for at være alene hjemme, når deres ejere er væk og efterlader dem til at beskytte huset alene. Tilstedeværelsen af en fremmed kattepasser, kan få dem til at føle sig truet og efterfølgende markere deres territorium – specielt i ejerens seng, der har en stærk familiær duft.

Mulig løsning: Anbring en kattebakke i det rum, som katten flygter over i, når der kommer gæster. Den bedste måde at forhindre uheld, er ved at lukke soveværelsesdøren og få familiære personer til at passe katten. Visse katte oplever massiv angst og stress, når deres ejer forlader dem og disse katte kan have gavn af at komme i en pension imens. 

Hjælp fra specialister

Oftest kan problemer med katte der besørger indendørs, afhjælpes via de ovenstående tips. I visse tilfælde kan problemet være mere vedvarende, hvortil vi anbefaler en snak med din dyrlæge. Problemet løser ikke sig selv.

Relaterede Artikler