Katte og mus: Hvad skal du gøre, hvis din kat fanger en mus

Published by
min read

Rivaliseringen mellem katte og mus har stået på i tusinder af år og magtkampen i mellem katte og mus, lader ikke til at stoppe foreløbigt. Hvad er det, som katte finder så tiltrækkende ved mus? Og hvad gør du, hvis din kat efterlader sit gnaver-trofæ på din pude?

Ifølge National Geographic begyndte mennesker at holde katte som husdyr for 4000 år siden. På et tidspunkt må nogen have bemærket, at deres kat var god til at fange mus og indset fordelene ved at have katte i nærheden (ud over deres nuttede selskab). Snart blev katte en brugbar arbejdskraft, der blev betalt i form af mad og husly af landmænd og andre mennesker, der gerne ville holde gnaverne på væk fra deres husstand. Siden da har det været ét langt spil katten efter musen.

Hvorfor er katte tiltrukket af mus?

Mus er ganske enkelt et let mål. Ligesom fugle, et andet højt elsket bytte for katte, har mus den perfekte størrelse til deres små poter og desuden giver de ikke meget modstand. Katte angriber i pludselige spring og inden da, elsker de at forfølge deres små mål og udmatte dem. De er også tiltrukket af musens flakkende, vimsende og uforudsigelige bevægelser. En mus tilfredsstiller altså både kattens trang til protein fra kød og dens lyst til at jage.

Min kat har spist en mus! Hvad nu?

Når en kat fanger en mus, kan den lave noget af et rod. Når du efterfølgende skal rydde op på gerningsstedet, skal du bære handsker for at beskytte dig mod eventuelle parasitter fra musen. Centers for Disease Control and Prevention anbefaler, at man behandler det berørte område med desinfektionsmiddel eller en blanding af blegemiddel og vand - og eventuelt vasker sengetøjet i varmt vand.

Sort og hvid kat kigger op med to muselegetøj foran dem.

Er der sundhedsmæssige konsekvenser?

Det er muligt, at din kat kan blive syg af at spise en mus. Ifølge Animal Medical Center kan mus blive smittet med spolorm, som de kan overføre til din kat. Mus kan også være bærere af den parasit, der forårsager toxoplasmose, som kan overføres til katte og derefter til mennesker via kattens afføring.

Katte, der får toxoplasmose, viser ikke tegn på sygdommen, ifølge forskere fra University of California, Davis, School of Veterinary Medicine. Din kats dyrlæge kan dog undersøge kattens afføring for at udelukke andre infektioner som f.eks. spolorm.

Mennesker viser ofte heller ikke tegn på toxoplasmose, men hvis din kat har været på jagt for nylig, og du har uforklarlige symptomer som f.eks. feber, muskelsmerter, ondt i halsen eller synsproblemer, skal du opsøge din læge med det samme. Heldigvis kan toxoplasmose hos både mennesker og katte behandles.

På jagt

Indendørs katte er mindre tilbøjelige til at fange mus end udendørs katte, men det sker sommetider alligevel. Din kat er den fødte jæger og det er derfor, at din kat nogle gange angriber tilfældige genstande som papirbunker eller dine fødder.

Tilfredsstil din kats rovdyrsinstinkt med et ikke-levende bytte. En legetøjsmus er en velafprøvet erstatning og det samme gælder en batteridrevet mus, der efterligner bevægelser fra en levende mus. Du kan også lave dit eget hjemmelavede kattelegetøj med ting fra huset.

Katte og mus kommer nok aldrig til at leve i harmoni, men du kan afhjælpe "konflikten" ved at holde din kat indendørs, give dem legetøj og rig mulighed for at lege. Og hvis din kat nogensinde får fat i en mus, er det altid en god idé at få foretaget en undersøgelse af en dyrlæge.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er skribent, mor og mangeårig kattejer - med to Russian Blue-katte, der styrer huset med hård hånd. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien

Relaterede artikler

 • Når udekatte besørger udenfor bakken

  Sprøjtning kan være tegn på et større urinsundhedsproblem for kat. Lær, hvad det betyder, og hvad du kan gøre for at hjælpe med at afhjælpe det.
 • Urinering indendørs | Hill's Pet

  Katte er normalt meget særegne omkring deres toiletvaner og vil altid bruge en kattebakke indendørs, hvis den er tilgængelig, eller urinere i haven.
 • Komme af med dårlige vaner  

  Det er en helt naturlig katteadfærd at strinte. Det er kattens måde at markere et sted med oplysninger om den selv. Men det er selvfølgelig ikke særligt rart, hvis det sker i dagligstuen!
 • Derfor kradser din killing

  Killingens kløer vokser i takt med, at den selv bliver større! For at holde kløerne korte, kradser katten.

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>