Forskelle mellem han- og hunkatte

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Du kender de biologiske forskelle mellem han- og hunkatte, men måske spekulerer du på, om det ene køn er bedre end det andet, når du skal vælge det nye medlem til familien. Hvis du udforsker kontrasterne mellem stolte prinser og spindende dronninger, kan det hjælpe dig med at vælge den kat, der passer bedst til din livsstil og personlighed. Så skal du anskaffe dig en hankat eller en hunkat? Lad os først undersøge forskellene mellem han- og hunkatte.

Hvilket køn er mest velopdragen?

Adfærdsforskelle mellem han- og hunkatte er mest tydelige hos katte, der ikke er neutraliseret, da adfærdsforskellene normalt er relateret til kattens hormoner. For eksempel kan hankatte blive mere aggressive, strinte med urin og forsøge at flygte fra huset, når de er kønsmodne. Hunkatte i løbetid kan dog blive mere hengivne, gnide sig mod næsten alting og blive mere højrøstede. Selv om de fleste intakte (ikke-neutraliserede) katte har meget karakteristiske adfærdsmønstre, er der ikke enighed om, hvorvidt alle katte af hvert køn opfører sig på en bestemt måde. Nogle hunkatte strinter, mens de er i løbetid, mens nogle hankatte er kendt for at være mere hengivne. De fleste internater opfordrer kraftigt katteejere til at neutralisere deres katte. Killinger er uden tvivl meget søde, men I bør diskutere, om ikke neutralisering er det bedste for din kat, før du ender med et nyt kuld killinger. 

Folk antager ofte visse personlighedstræk hos katte på baggrund af f.eks. race eller pelsfarve, som det fremgår af en undersøgelse foretaget af University of California Davis Veterinary Medical Teaching Hospital. Folk karakteriserede f.eks. røde katte som værende mere venlige, mens sorte eller hvide katte blev anset for at være mere asociale. De fleste katteejere og dyrlæger vil dog fortælle dig, at hvis du vælger kat på baggrund af køn eller farve, er det ikke en garanti for, at katten er eksempelvis kælen eller selvstændig. Det miljø, en kat vokser op i, og katteejerens personlighed kan ofte påvirke adfærden mere end genetik.

Maine coon-kat leger med orange legetøj.

12 for udseende

Katteracer er ofte sværere at skelne fra hinanden end hunderacer. Din kommende kat kan have en blanding af træk, en karakteristisk farve og en lang eller kort pels. Som de fleste pattedyr er hankatte af alle racer normalt lidt større end de tilsvarende hunkatte. Generelt set vejer både han- og hunkatte dog normalt mellem 2,5 og 5,5 kg og er ca. 20-25 cm høje. Den type foder, du giver din kat, den mængde motion, katten får, og kattens generelle helbred har stor betydning for dens udseende.

Det er ikke ideelt at vælge en kat udelukkende på baggrund af udseendet. Hvis du ønsker at få en ny kat ind i dit hjem, kan du besøge et dyreinternat som f.eks. Dyreværnet, der har mange katte i forskellige aldre, racer og personligheder. Mange internater har en webside med billeder af katte, som du kan granske, inden du besøger dem, og personalet på internatet kan fortælle dig om kattens baggrund. Når du møder en kat for første gang, skal du sætte dig nær katten og vente på, at den kommer hen til dig. Lad katten gnide og støde lidt ind mod dig, før du tager kontakt. Og giv dig altid tid til at møde flere forskellige katte, før du træffer en endelig beslutning.

Så skal du anskaffe dig en hankat eller en hunkat?

Sandheden er, at kattens køn ikke betyder noget, når du skal vælge dit perfekte kæledyr. Selv om der er nogle adfærdsforskelle mellem han- og hunkatte, når de udvikler sig fra killinger til voksne katte, spiller kattens genetik og miljø en større rolle for, hvor stærkt et bånd, i to vil knytte. Så tag dig tid til at møde et par katte og vælg den, som du tror, vil blive din bedste ven. Forskelle mellem han- og hunkatte bør kun spille en lille rolle, når du vælger kat.

Forfatterbiografi

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er dyreejer. Hun nyder at dele sit hjem med sine to børn, sin mand samt sine to pelsbørn. Derudover nyder hun at tilbringe tid sammen med alle sine familiemedlemmer, når hun ikke underviser, skriver eller blogger. Hun stræber efter at skrive artikler, der hjælper dyreejere med at leve et mere aktivt og meningsfuldt liv sammen med deres hund eller kat.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Komme af med dårlige vaner  

  Det er en helt naturlig katteadfærd at strinte. Det er kattens måde at markere et sted med oplysninger om den selv. Men det er selvfølgelig ikke særligt rart, hvis det sker i dagligstuen!
 • Lopper og orm

  Killingen elsker al den opmærksomhed og omsorg, den får fra dig og din familie og venner, men ikke opmærksomheden fra parasitter.
 • Sådan plejer og bader du din kat

  154502253 Enhver der har kat ved, at de er omhyggelige pelsplejere. De fleste katte vil bruge en stor del af dagen på pelspleje, men nogen gange kan de have behov for lidt ekstra hjælp – for eksempel hvis de har været skadet, eller hvis lange hår bliver sammenfiltret.
 • Forstå din kats adfærd

  Katte er gode til at fortælle dig, hvad de vil have, enten med stemmen eller med kroppen. Det varer ikke længe, før du forstår, hvad din killing prøver at fortælle dig.

Relaterede produkter