Sørger katte? Og hvordan bearbejder din kat et tab?

Udgivet af
Læse tid

Sorg hos katte er ofte et overset problem. Det har måske noget at gøre med det faktum, at katte opfattes som selvstændige dyr, som stadig har en ’vild’ natur. Men katte vil oftest have adfærsmæssige ændringer, hvis de mister deres bedste katteven. Lær at forstå disse ændringer og få vores tips til at hjælpe din kat gennem sorgen.

Hvis dyr er tæt knyttet til hinanden vil de ofte være mere påvirket af et tab. Selv katte der konstant har sloges kan være kede af tabet på deres bedste kampmakker. Vi kan ikke vide, om katte forstår død, men de forstår, at deres ven er væk, og at noget har ændret sig i huset. Ejerens sorg over tabet kan også påvirke og forvirre katten yderligere.

Tegn på sorg hos din kat

Det er umuligt at forudse, hvordan din kat vil reagere på tabet af en ven. Nogle katte virker helt upåvirkede mens andre ikke vil spise, mister interessen i deres omgivelser og virker deprimerede.

En undersøgelse udført af ’American Society for the Prevention of Cruelty to Animals’ viste, at de sørgende katte spiste mindreog sov og mjavede mere. Heldigvis blev alle undersøgelsens 160 katte sig selv igen indenfor 6 måneder efter tabet.

Hvordan kan vi hjælpe?

Der er flere ting, du kan gøre for at hjælpe din kat med at komme sig over sit tab. For Du bør undlade at ændre på kattens rutiner. Selv små ting som ændringer i spisetider eller omrokering af møbler kan stresse katten. En sørgende kat kan finde på at sultestrejke, hvis katten ikke spiser i flere dage kan det resultere i leversvigt også kaldet hepatitisk lipidose. Sørg derfor for at gøre maden ekstra attraktiv for din kat eksempelvis ved at varme den lidt eller ved at hælde vand eller kødsaft på den. Sid eventuelt sammen med katten ved spisetider for at give den ekstra tryghed. Undlad at udskifte foderet for at få katten til at spise mere, da dette kan give maveproblemer. Kontakt din dyrlæge, hvis katten ikke spiser i tre dage.

Kvalitetstid

Det vil også hjælpe katten, hvis du giver den en masse opmærksomhed. Sørg derfor for at tilbringe mere tid med din kat. Du kan eksempelvis børste den, lege eller bare putte i sofaen.

Undlad at anskaffe en ny kat med det samme. Selvom din kat savner sin kammarat vil den højst sansynligt ikke give en ny kat en varm velkomst, mens den stadig sørger. En ny kat vil i stedet stresse katten unødigt.

Hvis du observerer dramatiske adfærdændringer hos din kat, bør du altid konsultere din dyrlæge, da disse kan være symtom på en underliggende sygdom.

Relaterede Artikler

 • Urinering indendørs | Hill's Pet

  Katte er normalt meget særegne omkring deres toiletvaner og vil altid bruge en kattebakke indendørs, hvis den er tilgængelig, eller urinere i haven.
 • Komme af med dårlige vaner  

  Det er en helt naturlig katteadfærd at strinte. Det er kattens måde at markere et sted med oplysninger om den selv. Men det er selvfølgelig ikke særligt rart, hvis det sker i dagligstuen!
 • Hvorfor miaver katte?

  Selv et lille barn kender og kan efterligne en kats miaven. Det velkendte "miav" er ikke bare en kattelyd.
 • Killingepsykologi

  Det kan godt betale sig at prøve at forstå, hvordan din killing tænker, og hvorfor den opfører sig, som den gør.

Relaterede Produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>