Hvilke katte egner sig godt som indekatte?

Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det handler i høj grad om kattens personlighed og hvilket miljø, den er vokset op i. Alle katte kan fungere som indekatte, men det afhænger af kattens aktivitetsniveau, hvor meget det kræver af dig som ejer. En generel regel er, at katte med en lang og smal kropsbygning ofte er mest aktive. Hvis du har en aktiv kat som indekat, vil det kræve mere af dig som ejer. En kat med en kortere og rundere krop vil ofte være mere rolig og en langhåret kat vil oftest være mere rolig end sine korthårede artsfæller. Hunkatte er ligeledes oftest mere rolige end hankatte. Vær opmærksom på, at dette er generaliseringer og derfor ikke vil gælde for alle katte.

Hvilken kat skal du vælge?

Hvis en aktiv kat selv kunne vælge sin ejer, så ville den vælge en person der kunne give den en spændende og actionfyldt hverdag med en energisk person i et kattevenligt miljø.

Hvis en rolig kat derimod skulle vælge, ville den også ønske sig et kattevenligt miljø men med en rolig ejer som tager mange pauser, hvor han eller hun sidder ned i løbet af dagen.

Der findes mange forskellige spændende katteracer du kan vælge mellem. Det kan være alt fra den langlemmede slanke siameser til den langhårede perser. Alle 44 katteracer har deres helt egen

personlighed og temperament. Du kan læse om racerne her på websitet og blive meget klogere på, hvilken race, der passer til dig.

Giv en hjemløs kat en ny chance

Alternativt kan du åbne dit hjem og hjerte for en hjemløs kat. Du kan finde dit nærmeste internat her. Personalet på internatet kender de enkelte katte godt og vil kunne hjælpe dig med at finde det rigtige match til dig. 

Gode råd når du skal vælge kat

Det kan være en god ide at vælge en kat, som kommer fra omgivelser der minder om dit hjem. Hvis du eksempelvis har børn, kan det være fint at vælge en kat, der er vant til at leve i hjem med børn. Det samme gælder, hvis du har hund.

Besøg den kat, du har i kikkerten. Her kan du observere dens adfærd og reaktioner. Blot ved at observere kan du blive meget klogere på kattens personlighed og om den er sky eller udadavendt. Disse observationer vil ofte give en god indikation for kattens personlighed.

Uanset hvilken kat du vælger, er det vigtigt at den er sund og rask og er blevet tilset af en dyrlæge.

Mine fem bedste tips:

  • Vælg en kat fra et miljø der minder om dit eget hjem.
  • Vælg en kat med en personlighed, der matcher dit aktivitetsniveau.
  • Mød katten inden du træffer dit valg.
  • Bed om en sundhedsattest som er max. en uge gammel.
  • Undersøg hvilke ting du skal anskaffe, inden du tager katten med hjem.

Har du gjort dit hjem kattevenligt?

Et hjem der er tilpasset katten vil ofte resultere i en mere harmonisk kat, som har adgang til det, den har brug for. Enhver kat burde komme med en instruktionsbog. Det er nemlig ekstremt vigtigt at vide, hvad en kat har brug for. På den måde undgår du unødige problemer. Det er ejeren som må tilpasse sig og sørge for at katten har de ressourcer til rådighed, der er nødvendige for, at den kan leve et harmonisk liv med dig.

Disse ting bør være i et kattevenligt hjem

En god kattebog, hvor du kan læse hvordan katte fungerer og hvordan du tyder deres opførsel. Jomere du læser, des bedre vil du kunne forstå din kat.

Mindst to kattebakker

En kat har brug for minimum en kattebakke på hver etage af huset. De bør være 1.5 gang så lange som din voksne kat.

Blødt kattesand

Katte foretrækker blødt kattesand uden tilsatte dufte.

Kradsetræ (gerne flere)

At hvæsse kløer er en del af kattens natur, derfor er det vigtigt at give din kat rig mulighed for at gøre det et andet sted end på møbler og vægge. Køb derfor gerne flere kradsetræer- både de stående og liggende af slagsen. De fleste katte er også glade for kradsetræer med hylder og gemmesteder. Mange katte nyder også at være i højden, hvorfor det kan være en god ide at vælge et højt træ- minimum 90 cm højt anbefales.

Madskåle, som er brede og ikke for dybe.

Vandskåle (gerne flere). De bør altid være fyldt med frisk vand og gerne brede. Vælg gerne porcelæn eller glas frem for plast. Placer gerne vandskålen en meter væk fra madskålen, da katte ikke bryder sig om at drikke nær deres mad.

Kurve/kattesenge som kan fungere som gemmesteder. Vælg gerne dem, der er lavet som en lille hule.

Legetøj, gerne overdrevet meget, da katte elsker at lege og jage. Undlad at have alt legetøjet fremmepå een gang. Skift hellere mellem legetøjet løbende, så det bliver ved at være spændende for katten. Sørg også for at lege med din kat et par gange om dagen, så den får sprunget, hoppet og klatret.

Søde og rare mennesker, som vil give den masser af nus og kærlighed.

Held og lykke til dig og dit nye familiemedlem!

Susanne Hellman Holmström

 

Kattspecialist. Læs mere om hende her: https://www.kattproblem.se/en/home/

Relaterede Artikler