Forstå din kats adfærd

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Katte er gode til at fortælle dig, hvad de vil have, enten med stemmen eller med kroppen. Men hvad er det egentlig, din kat prøver at sige? Læs videre og bliv klogere på din kats adfærd.

Hvad siger katte gennem deres miaven?

Når din killing vokser op, vil dens små "miav" begynde at blive erstattet af mere voksne, karakteristiske "miav". Interessant nok har katte, gennem domesticering, lært at ‘tale’ til mennesker. Deres miaven er stort set aldrig rettet mod andre katte, kun mod mennesker. Så hør godt efter - de taler til dig!

Lavfrekvent miaven betyder normalt, at din kat er utilpas eller ulykkelig af en eller anden grund. En høj, kvidrende miaven indikerer en mere glad kat, og hvis den bliver ved med at gentage sin miaven, søger den din opmærksomhed af en eller anden grund. Med tiden finder du også ud af, hvornår din killing prøver at sige "giv mig mad", "elsk mig" eller "jeg har fået nok af at blive kælet for nu!”

Hvad betyder det, når din killing spinder?

At spinde er normalt et tegn på tilfredshed, men det er ikke altid tilfældet. En kat, der er syg eller ængstelig, vil nogle gange spinde som en måde at berolige sig selv på. Men når din killing spinder højlydt, mens den gnider sig mod dig eller sidder på dit skød, er det for det meste et tegn på hengivenhed eller en anmodning om noget, f.eks. mad.

Hvorfor din kat hvæser og knurrer

Hvis du hører disse lyde, har du en skræmt eller vred lille killing. Disse lyde ledsages normalt af kropssprog og udtryk som at puste pelsen op eller trække ørerne tilbage, og de forsøger at lyde så skræmmende som muligt for at beskytte sig selv. Du vil normalt høre dem hvæse og knurre under anspændte møder med andre dyr, men de kan også bruge disse lyde til at kommunikere, at de er utilfredse med noget, du gør ved dem.

Hvorfor gnider katte deres ansigt mod dig?

Når din kat gnider sit ansigt op ad dig, afgiver den feromoner fra sine kinder som en måde at sige "Min!” på. Feromoner er kemiske meddelelser, der produceres over hele kattens krop, og som kan kommunikere forskellige ting, såsom besiddelse, alarmtilstand eller seksuel status. Ansigtsgnidning er et godt tegn, fordi din killing viser, at den kan lide dig og føler sig godt tilpas i dit selskab.

Kattehalens kropssprog

En kats hale er en glimrende indikator for dens følelser. En glad killing vil holde halen lige op i vejret, men hvis den er bange, vil den stikke den ind mellem benene eller 'puste' den op. En voksen kats brede sving med halen viser irritation eller utålmodighed. Hvis katten er virkelig ophidset, vil dens hale bevæge sig hurtigt fra side til side. Dette er et tydeligt tegn på en truende adfærd. En virrende hale er et sikkert tegn på, at din killing er spændt og nysgerrig. Hvis du stryger en kat, og dens hale begynder at bevæge sig eller vippe fra side til side, er det bedst at fjerne din hånd, da det ofte er et tegn på, at den har fået nok. Sørg for, at dine børn også kender disse tegn, for hvis de overser denne subtile kommunikation fra katten, ender det ofte med, at børnene bliver kradset eller bidt. Alt for ofte får katten skylden, når vi bare ikke lagde mærke til, hvad den prøvede at fortælle os.

Din killings ører kan også give dig et fingerpeg. Spidsede ører er et tegn på interesse for, hvad der foregår omkring dem. Hvis ørerne holdes oprejst og hælder fremad, føler de sig afslappede og venlige. Men når en kat lægger ørerne fladt ned mod hovedet, er det et tegn på frygt eller aggression. Vender den sine ører ud til siden, kan det også være et tegn på spænding og årvågenhed.

Hvad betyder det, når din killing ælter med poterne?

Det er almindeligt at se en kat ælte på det sted, hvor den er ved at falde til ro, eller når den sidder på dit skød eller bryst. Denne bevægelse indikerer tilfredshed og er en tilbagevenden til den tid, hvor den digede ved sin mor, og hvor den også æltede ved brystvorten for at øge mælkeflowet.

Din kats vaner: mere og mere nysgerrig

Der er ingen tvivl om, at katte har nogle meget nysgerrige vaner. Har du nogensinde bredt en avis ud på bordet og forsøgt at læse den med din kat i nærheden? Den hopper op på bordet og slår sig ned lige midt på papiret og udfordrer dig til at flytte den! Den lader dig ikke erstatte papiret med noget andet, og du kan ikke friste den med en hyggelig pude eller stol i stedet. Hvorfor er det sådan? For når de er på papiret, har de din fulde opmærksomhed.

Anmeldt af Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterede artikler

Relaterede produkter