Killingens psykologi: Forstå, hvad din kat tænker

$authorText
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Forstå din killingKattefoto

Katte har ry for at være ret gådefulde og svære at aflæse ved første øjekast. Det er værd at prøve at forstå, hvad din killing tænker, og hvorfor den opfører sig, som den gør. På den måde vil du ikke kun kunne forstå dens intentioner og opbygge et endnu tættere bånd, men det vil også hjælpe dig med at håndtere problematisk adfærd, så du får en kat, du elsker at dele dit hjem med.

Sådan bliver din killing en klog kat

Killinger lærer af erfaring. Hvis det er en god oplevelse, vil din killing gerne gentage den. Hvis det er en ubehagelig oplevelse, vil den forsøge at undgå den. Når det gælder træning af din killing, er det vigtigste at huske, at belønning virker. Det gør skæld ud bestemt ikke. Det vil kun skræmme din killing.

For at afholde din killing fra at gøre noget, du ikke vil have den til at gøre, skal du skabe en positiv association omkring det, den gerne må gøre. For at forhindre den i at kradse på dine møbler kan du f.eks. opfordre den til at bruge et kradsetræ. Gør kradsetræet til et spændende aktivitetscenter ved at lægge legetøj og lidt katteurt i nærheden af det, og ros din killing, når det bliver brugt.

Oftest er uønsket adfærd simpelthen et resultat af kedsomhed. Hvis du har et sjovt og legende forhold til din killing, og hvis I tilbringer tid sammen, og du samtidig giver den masser af stimulerende legetøj, har den ikke tid til at lave ballade.

Hvorfor i alverden gør den det?

Så meget for normal opførsel! Nogle gange vil du se din killing gøre ting, der er lidt bizarre. Her er nogle forklaringer.

Hvorfor sutter min killing på ting?

Nogle gange kan du se din killing sutte på et tæppe eller et stykke legetøj. Nogle mennesker er endda vågnet ved, at deres killing har suttet på deres ører! Nogle racer er mere disponerede for denne adfærd, og ofte er killinger, der er blevet fravænnet tidligt, mere tilbøjelige til at sutte på ting. Du kan prøve at skifte din killings legetøj ud for at fastholde dens interesse, men hvis adfærden bliver for voldsom, bør du kontakte en kvalificeret dyreadfærdsbehandler.

Pica er, når dyr spiser ting, der ikke er mad. Pica kan være farligt, hvis katten spiser ting, der kan blokere fordøjelsen, såsom stof eller snor. Visse stueplanter kan også være giftige for katte. Det er normalt for katte at spise græs, så det skal du ikke bekymre dig om. I sjældne tilfælde kan pica være forbundet med visse sygdomme, så hvis du er bekymret, så kontakt din dyrlæge.

Hvorfor sover min killing så meget?

De fleste katte sover mellem 13 og 18 timer i døgnet, men det afhænger af deres personlighed og alder. Din killing sover sandsynligvis endnu længere. Faktisk sover killinger det meste af tiden, når de er nyfødte.

Mange mennesker tror, at katte er aktive om natten, men det er de ikke. De er faktisk det, man kalder tusmørkedyr, hvilket betyder, at de er mest aktive lige efter solnedgang og ved daggry. Hvis du eller dine børn bemærker, at din kat ikke virker interesseret i at interagere med jer på andre tidspunkter af dagen, kan det være en god idé at vente til disse mere naturlige legetider. 

Du har måske hørt udtrykket: "Hunde har ejere, katte har personale." Det er vise ord. Katte er lykkeligst, når de lever livet på deres egne præmisser, så lad dem så vidt muligt selv vælge, hvornår de vil lege, udforske og søge efter føde, og prøv at lade dem være i fred, når de hviler sig.

Anmeldt af Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter