Urinering indendørs | Hill's Pet

$authorText
$readingTime

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Katte er normalt meget særegne omkring deres toiletvaner og vil altid bruge en kattebakke indendørs, hvis den er tilgængelig, eller urinere i haven. Hvis den urinerer indendørs, kan det derfor være årsag til bekymring.

Undtagelsesvis kan et uheld forekomme, hvis katten er syg, lukket inde på et værelse eller pludselig er blevet bange. Hvis upassende afføring i huset fortsætter, bør du undersøge kattens sundhed og velvære.

Gray tabby kitten pawing at the air.

Uanset hvad årsagen er, er straf aldrig svaret. Det vil kun gøre katten mere bange og problemet forværres. Afskrækkelsesmidler såsom sølvpapir, peber eller citronskal vil kun omdirigere problemet til et andet sted, forårsage mere angst. Til trods for det ubehagelige problem, er det vigtigt at huske, at det ikke er en slags beskidt protest! Katten søger ikke hævn. Noget er gået galt i dens verden, og en smule detektivarbejde er nødvendigt for at finde ud af hvad.

Rengøring af tilsvinede steder

Uanset om det er et uheld eller ej, at katten har urineret et forkert sted, vil dens følsomme næse opmuntre den til at bruge netop dette sted som toilet igen.

Den bedste måde at bryde den vane er at holde katten væk fra området i så lang tid som muligt, fjerne enhver lugt som katten kan opspore og ændre stedet ved at bruge et stykke møbel til at blokere adgangen. Vask området med en 10% opløsning af biologisk eller enzymatisk vaskepulver og skyl så efter med koldt vand og tillad det bagefter at tørre.

Hvorfor urinerer min kat indendørs?

Der kan være talrige årsager til, at en selvstændig kat begynder at urinere indendørs. Nedenunder opsummerer vi de meste almindelige årsager samt mulige løsninger.

Sygdom

Urintragtssygdomme eller diare kan forårsage urinering, da katten enten har ubehag eller ikke når at komme til kattebakken eller udenfor.

 

Mulig løsning: Behandling hos en veterinær vil normalt vende kattens vaner tilbage til de normale acceptable mønstre. Nu og da vil katte fortsætte med at urinere indendørs, hvis de har oplevet noget ubehageligt på kattebakken. Da er det måske nødvendigt at anbringe en ekstra bakke et andet sted og opmuntre brugen af den.

Høj alder

En ældre kat har måske ikke lyst til at gå udenfor i dårligt vejr eller har måske problemer med at bruge kattelemmen pga. stive lemmer. I takt med, at en kat bliver ældre, bliver den mere og mere usikker og kan føle sig truet ved tilstedeværelsen af andre katte på dens territorium.

 

Mulig løsning: Det er næsten uundgåeligt, at en kat på et eller andet tidspunkt vil kræve sikre og let tilgængelige toiletfaciliteter indendørs. Anskaffelsen af en indendørs kattebakke løser ofte dette problem. Det er altid vigtigt at udelukke medicinske årsager til indendørsurinering for ældre katte.

Frygt eller angst

Katte er meget sårbare, når de urinerer udenfor, så hvis de føler sig truede, kan det afholde dem fra at gøre det. Andre katte er normalt det største problem, men det kunne også være naboens hund eller en pludselig, høj lyd.

 

Mulig løsning: Anskaffelsen af en diskret kattebakke indendørs vil fratage følelsen af angst og behovet for, at katten skal finde et alternativt toiletsted. At følge katten ud i haven kan også hjælpe.

Din kat vælger måske normalt at gå på toilettet langt væk hjemmefra, så det kan være fordelagtigt at gøre din egen have mere attraktiv. Lav et område i et stille hjørne i haven, hvor katten kan gå på toilettet relativt tæt på huset (så den nemt kan flygte indendørs) og bland det med en høj andel af tørvfri jord eller sand.

Tilstedeværelse af fremmede

Lejlighedsvis vil en kat urinere eller forrette sin nødtørft indendørs, hvis der er fremmede i huset, og adgangen til dens kattebakke eller kattelem kræver, at katten skal gå gennem det rum som de besøgende opholder sig i. Nogle katte lider af "alene-hjemme-angst", når deres ejere ikke er hjemme, og efterlader dem til at forsvare huset helt alene. Tilstedeværelsen af en fremmed, som passer dem, kan få katten til at føle sig truet, og den kan derfor finde på at "markere" et område, især ejerens seng, som har en stærk, velkendt og beroligende lugt.

Mulig løsning: Anbring en kattebakke i det værelse, hvor katten søger tilflugt, hvis den føler sig "fanget". Den bedste måde at undgå "alene-hjemme-urinering", er at holde soveværelsesdøren lukket og prøve at få velkendte mennesker til at passe din kat, mens du er væk. Nogle katte bliver så stressede af at blive efterladt, at de faktisk vil have bedre af et besøg på et anerkendt og kærligt kattepensionat.

Specialiseret hjælp

Urinering kan blive kureret hos mange katte ved at bruge de teknikker, som er blevet skitseret. I nogle tilfælde kan problemet være mere vedvarende, og i disse tilfælde er det en god ide at tale med din veterinær fremfor at lade det løse sig selv. Reference Feline Advisory Board - www.fabcats.org

Relaterede Artikler