Kan katte lide af Downs syndrom?

Published by Dr. Patty Khuly
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

 

Kan katte lide af Downs syndrom? Dyrlæger hører dette spørgsmål oftere, end man måske umiddelbart skulle tro. Katteejere stiller typisk spørgsmålet, hvis de synes, at deres kat ser anderledes ud eller opfører sig unormalt på en måde, der minder om Downs syndrom.

Katte med usædvanlige ansigtstræk og en anderledes adfærd er blevet populære på de sociale medier. De katteejere, som mener, at de har en kat med Downs syndrom og som har oprettet konti for dem på de sociale medier har medvirket til, at opfattelsen af, at Downs syndrom kan forekomme hos katte, er blevet mere udbredt.

Kan katte lide af Downs syndrom?

På trods af rygterne på internettet kan katte ikke udvikle Downs syndrom. De er faktisk ikke i stand til det.

Allerførst lidt om Downs syndrom: Downs syndrom er en lidelse, der hvert år rammer et ud af 700 børn, der fødes i USA. Lidelsen opstår, når det genetiske materiale i fosteret kopieres forkert under udviklingen. Det resulterer i et ekstra kromosom nummer 21 (eller et delvist kromosom nummer 21). Fænomenet kaldes også trisomi 21.

Helt grundlæggende organiserer kromosomerne i DNA'et i hver celle i bundter, hvilket hjælper cellerne med at overføre dette genetiske materiale, når de deler sig. Et ekstra kromosom nummer 21 (eller et delvist kromosom nummer 21) er skyld i en række ændringer, der giver personer med Downs syndrom deres karakteristiske træk.

Ifølge National Down Syndrome Society har personer med Downs syndrom nogle af eller alle disse træk til fælles:

 • Forringet muskelspænding
 • Lille statur
 • Skæve øjne
 • En enkelt, dyb fold hen over midten af håndfladen

Det er vigtigt at bemærke, at personer med Downs syndrom ikke alle ser ens ud.

Derfor findes der ikke katte med Downs syndrom

Mennesket har 23 kromosomer. Katte har 19. Derfor er det ikke muligt, at katte kan have et ekstra kromosom nummer 21. Det betyder dog ikke, at katte ikke indimellem kan have ekstra kromosomer.

En undersøgelse fra 1975, der blev offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Journal of Veterinary Research, identificerede nemlig en sjælden kromosomafvigelse hos hankatte, som resulterer i et ekstra kromosom. Dette ekstra kromosom fører til en tilstand, der svarer til Klinefelters syndrom hos mennesker. Sådanne katte er især bemærkelsesværdige, fordi det ekstra kromosom bærer genetisk materiale, der påvirker deres farve. Lidelsen gør, at hankatte bliver trefarvet ("broget" eller "skildpaddefarvet"), et farvemønster, der normalt kun ses hos hunkatte.

Abnormiteter, der kan minde om Downs syndrom

Der har været vist billeder af nogle særligt bemærkelsesværdige katte på Instagram. De blev en sensation på internettet, efter at deres ejere hævdede, at kattenes usædvanlige udseende skyldtes ekstra kromosomer. Det er dog uklart, om disse påstande om kromosomsygdom nogensinde er blevet verificeret gennem genetiske test.

På trods af tvivlsomme påstande og biologiske realiteter er "Downs syndrom hos katte" blevet et populært udtryk. Det er imidlertid vigtigt at bemærke, at veterinærsamfundet ikke anerkender Downs syndrom hos katte som en veterinærmedicinsk lidelse, og at det heller ikke lader til, at dyr kan have genfejl af denne type. -

Ikke desto mindre er der nogle fysiske og adfærdsmæssige træk, der kan føre til, at nogle mennesker tror, at deres har Downs syndrom. En såkaldt "Downs syndrom-kat" udviser typisk nogle karakteristiske kendetegn, herunder:

 • Bred næse
 • Opadvendte øjne (som sidder langt fra hinanden)
 • Små og usædvanlige ører
 • Forringet muskelspænding
 • Besværet gang
 • Problemer med afgang (urinering eller afføring)
 • Tab af hørelse eller syn
 • Hjerteproblemer

Katte med fysiske og adfærdsmæssige abnormiteter

De fysiske træk og adfærdsmæssige abnormiteter hos såkaldte "Downs syndrom-katte" er tegn på en anden tilstand, som måske ikke engang er genetisk betinget.

Disse kattes udseende og adfærd kan stamme fra en lang række problemer, herunder infektioner, neurologiske sygdomme, medfødte abnormiteter og endda traume. Katte, der er smittet i livmoderen med panleukopenivirus, kan udvikle flere af de pågældende fysiske og adfærdsmæssige abnormiteter. Desuden har nogle katte cerebellar hypoplasia, en tilstand, der kan føre til nogle af disse adfærdsmønstre og træk hos "Downs syndrom-katte".

Katte, hvis mødre er blevet udsat for visse toksiner, kan lide af forskellige medfødte misdannelser, der påvirker ansigtets struktur og det neurologiske system. Desuden kan traumer i hoved og ansigt, især i en meget ung alder, forårsage permanente neurologiske skader og ansigtsskader, som kan se ud, som om de har været der siden fødslen.

Forventninger til katte med særlige behov

Hvis din kat udviser nogle adfærdsmæssige og fysiske abnormiteter, kan det være, at den er en såkaldt "kat med særlige behov". Katte med særlige behov har ofte mange træk, der for tilfældige iagttagere kan minde om dem, man forbinder med Downs syndrom, selvom katte faktisk ikke kan udvikle denne lidelse.

Katte med særlige behov kræver særlig pleje. Deres ejere skal være ekstra opmærksomme på at beskytte dem mod for eksempel åbent vand og trapper samt mod rovdyr og andre farer, som de er sårbare over for. De kan have brug for hjælp til at udføre grundlæggende funktioner (vaske sig, at spise, drikke osv.) eller at navigere rundt på grund af syns- eller høretab.

Uanset hvad du gør, er det vigtigt, at du allierer dig med en dyrlæge. Alle, hvis kat kræver særlig pleje, bør sætte sig ind i de forskellige muligheder for sundhedspleje.

Bidragyder Bio

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly er dimittend fra både Wellesley College og University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun fik sin MBA fra Wharton School of Business, som en del af det prestigefyldte fælles VMD/MBA-studieprogram. Hun ejer nu Sunset Animal Clinic i Miami, Florida. Men det er ikke alt. Dr. K er en nørdet læsehest, hun elsker at strikke, er fanatisk yogadyrker, musiknørd, energisk løber og stædig gourmet. Hun bor i South Miami sammen med tre hunde, utallige katte, to geder, hun har reddet, og en lystig flok høns.

 

Du kan følge hendes skrivning på DrPattyKhuly.com og på SunsetVets.com.

Relaterede Artikler