Hvorfor klør og slikker min kat sig så meget?

minutters læsetid

En orange kat sidder i sin ejers skød og kigger opmærksomt på noget ude af syne

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Katte elsker at pleje sig selv. Så meget, at det er helt normalt for dem at pleje sig i op til halvdelen af den tid, de er vågne! Men hvis du oplever, at din kat pludselig ikke laver meget andet, kan det være et tegn på hudirritation eller kløe. Der kan være mange grunde til, at din kat begynder at klø og kradse sig eller plejer sig selv overdrevent meget. I denne artikel ser vi på de mest almindelige årsager, og hvordan du kan give din kat lidt kærkommen hjælp.

Almindelige årsager til kløe hos katte

  1. Parasitter. Lopper er langt den mest almindelige årsag til kløe og overdreven pleje hos katte. Selvom din kat tilbringer det meste af eller al sin tid indendørs, kan den stadig få lopper, fordi de kan komme ind via vores tøj. Lopper har en tendens til at forårsage mest irritation omkring hovedet, halsen og haleroden, så hvis du oplever, at disse områder bliver plejet mest, kan lopper meget vel være problemet. Det meste af tiden opholder lopper sig faktisk andre steder end på katten, så for hver loppe, du ser på din kat, vil der være mindst hundrede andre i huset! Skaldede pletter og sårskorper er almindelige, særligt i de nævnte områder, og især hvis din kat er allergisk over for lopper. Hos disse katte kan bare ét bid forårsage store reaktioner og alvorlig kløe og irritation.

    Andre parasitter som mider kan også være et lejlighedsvist problem.

  2. Atopisk dermatitis (atopi). Nogle katte er allergiske over for ting i miljøet som pollen, græs, støvmider og så videre, og ofte er de allergiske over for flere ting på samme tid. Når det kommer til pollen og planter, kan du opleve, at din kat har det værre på bestemte tidspunkter af året.

  3. Fødevareallergi. Ligesom ved atopi kan fødevareallergi også forårsage hudirritation og kløe. De mest almindelige fødevareallergier hos katte er over for oksekød, fisk, kylling og mælkeprodukter.

     

  4. Hudinfektion. Hudinfektioner er ikke særligt almindelige hos katte og opstår ofte i forbindelse med andre problemer. Hvis din kat f.eks. har kradset og plejet sig så meget, at den har beskadiget huden, kan bakterier fra munden og huden trænge ind og skabe en infektion i de dybere hudlag. Det bliver en ond cirkel af kløen og kradsen.

  5. Stress. Stress er en meget vigtig årsag til overdreven pleje og hårtab hos katte og kan let forveksles med et problem i huden. Normalt resulterer hårtab på grund af overdreven pleje ikke i hudskader på samme måde, som den intense kløe i forbindelse med allergi gør.

Hvad kan du gøre for at hjælpe din kat?

Det allerførste du kan gøre er at sørge for, at parasitkontrollen er opdateret. Hvis du kan forhindre lopper og andre parasitter i at formere sig, vil du være et skridt foran.

Hvis du bemærker problemer som overdreven slikken eller kradsen, er det bedst at tage til dyrlægen, og hellere før end senere. Håndteringen af din kat vil variere afhængigt af årsagen til irritationen, og din dyrlæge vil måske også lave et forsøg med eliminering af fødevarer for at udelukke allergi, mens andre tests bliver foretaget. I tilfælde, der relaterer sig til huden, kan det være nødvendigt at fortsætte med disse fødevareforsøg i 8-12 uger. Hvis stress viser sig at være årsagen til overdreven pleje, kan din dyrlæge give dig nogle gode råd til, hvordan du reducerer stress i hjemmet og reducerer eller undgår mulige konflikter mellem dine katte.

Hudproblemer kan være svære at diagnosticere, så jo hurtigere din dyrlæge kan komme i gang med at diagnosticere, jo hurtigere vil din kat få hjælp mod den meget irriterende kløe.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA