Opkast og diarré: Er dette en nødsituation for katten?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Kaster din kat op? Har du bemærket en ændring i farven eller konsistensen af dens afføring? Opkast og diarré er ret almindeligt hos katte og kan skyldes mange ting. Ofte er det ikke noget at bekymre sig om - den har måske spist noget ubehageligt eller er blevet syg, ligesom vi selv kan blive det. Selvom det i de fleste tilfælde går over af sig selv, skal du alligevel være opnærksomme, for nogle gange kan det være et tegn på en mere bekymrende tilstand. Især opkast kan hurtigt lede til dehydrering. Her er nogle råd, der kan hjælpe dig med at afgøre, om din kat har behov for dyrlægehjælp når den kaster op eller har diarré.

At tage affære

Når din kat kaster op, er det første skridt, at stoppe med at fodre den og sørge for, at den har masser af frisk vand til rådighed. Hvis din kat bliver ved med at kaste op i mere end otte timer eller kaster op meget ofte, skal du søge dyrlæge. Der er normalt ingen grund til at stoppe fodringen, hvis din kat deriod har diarré. Diarré bør normalt gå over i løbet af 2-3 dage. Der er dog nogle omstændigheder, hvor du ikke bør vente i 24 timer, før du taler med din dyrlæge, når din kat er syg.

Ring til din dyrlæge, hvis:

 • Din kat er meget ung eller meget gammel (da den i så fald kan blive dehydreret meget hurtigt)
 • Din kat i forvejen lider af en sygdom, såsom diabetes
 • Din kat allerede får medicin. Bed dyrlægen om råd til, om det bør stoppes, og i så fald hvordan
 • Du ser blod i din kats opkast eller diarré, eller hvis der udskilles sort tjærelignende masse
 • Din kat ser meget nedtrykt ud, bliver deprimeret, eller gummerne føles tørre og klæbrige
 • Hvis din kats mave ser ud til at falde til ro efter 24 timer, og du har brug for råd omkring, hvad du nu skal fodre den med, så tal med din dyrlæge. Dyrlæger vil ofte anbefale et specielt sammensat foder som Hill's Prescription Diet i/d i stedet for straks at sætte kattens tilbage på normalt foder.

Et sidste råd - ring til din dyrlæge, før du tager din syge kat med hen på klinikken. De kan på den måde sende dig ind i et seperat venteområde, hvis de har mistanke om, at din kat kan smitte andre patienter.

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>