Tips til at give din kat piller og medicin

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er ikke sjovt at være syg, især ikke når man skal tage medicin for at få det bedre. Det er ikke anderledes for dine pelsede venner. Uanset om det er på grund af sygdom eller allergi, har katte nogen gange brug for medicin for at forbedre deres helbred.

Brug disse nyttige tips til, hvordan du giver din kat en pille, så processen bliver mindre stressende for jer begge, og så du kan hjælpe den med at få det bedre igen.

Sådan holder du din kat

For nogle katte kan det være stressende, når du holder dem. Gå forsigtigt hen til din kat, og tal til den med en blid og beroligende stemme, mens du tager den op. Pak dem ind i et blødt håndklæde eller tæppe, anbefaler Cats Protection, så benene holdes fast, og kun hovedet er frit. Hvis du støtter dens ben, så de ikke hænger frit, kan du også få den til at føle sig mere tryg og sikker.

Sådan giver du din kat en pille

Medicin til katte kommer normalt i pilleform. Når du har medicinen i hånden, skal du huske følgende: Katte er kloge væsner, der ikke bryder sig om ændringer i deres rutiner, og de vil ikke gøre det let for dig. I modsætning til din hund, der med glæde sluger en pille gemt i en godbid, skal du nærme dig din kat på en rolig, men beregnende måde.

Hand holding out pills over the top of a gray cat.

Hvis du har en samarbejdsvillig kat, kan du prøve at lægge pillen direkte i munden på den. Smid ikke pillen i munden på den, da det kan skabe kvælningsfare (eller de spytter den bare ud igen!). Læg den i stedet på midten af tungen nær bag i munden og gnid forsigtigt halsen for at få pillen til at gå nedad, anbefaler International Cat Care. Tilbyd den en skål med friskt vand til at skylle pillen ned.

"Kødbollen"

En anden metode til at give din kat en pille kræver en mere snigende fremgangsmåde. Start med at gemme pillen i din kats sædvanlige skål sammen med dens sædvanlige mad. Vådt eller halvfugtigt kattefoder er bedst, men hvis din kat kun spiser tørfoder, kan du give den vådfoder nu, når den tager pillen, så det bliver en spændende godbid.

Et andet trick er at gemme pillen i en lille kugle af kattemad. Du kan lege gemmeleg ved at gemme pillen i deres vådfoder, rulle den sammen til en kugle og give den til din kat som en sjov godbid eller snack.

Hvis din kat nægter at få pillen i sin mad, kan du måske overveje, om du kan friste den med "menneskemad" som f.eks. tun. Mange fødevarer kan dog forårsage gastrointestinale problemer hos katte. Spørg altid din dyrlæge, før du giver din kat foder, der ikke er beregnet til katte.

Kattemadsovs

Hvis du leder efter en anden måde at give din kat en pille, kan du måske være fristet til at knuse den til pulverform. Men som PDSA påpeger, virker nogle piller ikke så godt, hvis de er knust, og de skal indgives hele. Spørg altid din dyrlæge og få deres udtrykkelige bekræftelse på, at det er sikkert at knuse pillen først.

Hvis din kats medicin kan knuses, kan du gøre dette ved at knuse den mellem to skeer eller investere i en pilleknuser/-skærer fra dit lokale apotek eller dyrehandel. Dette værktøj gør det lidt enklere og renere at knuse, da medicinen er indeholdt i enheden, og de koster kun et par pund.

Rør den knuste medicin i en lille portion kattemadsovs, som din kat (forhåbentlig) vil spise. Den kraftige smag i sovsen vil ideelt set maskere den ubehagelige smag af pillen. Giv aldrig din kat medicin i mælk, da mange katte ikke kan fordøje mejeriprodukter. Hvis den nægter at indtage en skefuld sovs, kan du tilsætte det til dens almindelige foder, enten som en særlig topping til tørfoderet eller blandet med vådfoderet.

Flydende formel

Hvis din kat nægter at tage medicin eller er for syg til at spise normalt, kan dyrlægen ordinere medicinen i flydende form, som skal gives via en sprøjte. De fleste former for flydende medicin skal opbevares i køleskab. Katte er dog mest tilbøjelige til at acceptere medicin, der har stuetemperatur. Medicin må aldrig komme i mikrobølgeovnen. Du kan varme den op ved at holde sprøjten i hånden i et par minutter eller ved at lægge den i en kop varmt (men ikke brandvarmt) vand.

Som tidligere nævnt skal du holde din kat på en sikker og behagelig måde med sprøjten i din dominerende hånd. Lad din kat slikke på spidsen af sprøjten, så den kan smage lidt af medicinen, og tryk derefter langsomt på stemplet. Ret medicinstrømmen mod bagsiden af halsen, men pas på ikke at vippe hovedet bagud, da det kan få den til at indånde noget af væsken eller kvæles.

Når medicinen er i din kats mund, skal du holde dens mund lukket et lille stykke tid for at sikre, at den sluger væsken. Du skal ikke være bekymret, hvis de spytter noget af medicinen ud - det er almindeligt. Selv hvis noget af det ender på dit skød, skal du undgå at give medicin igen, og vente indtil den næste dosis skal indtages.

Øjen- og øredråber

Nogen gange skal en kat have øjen- eller øredråber, især hvis den har allergi. Ligesom når du giver en pille, eller medicin i flydende form, skal du holde din kat sikkert fast for at give det til den.

Når det gælder øjendråber, anbefaler Blue Cross først at lade din kat snuse til flasken og blive fortrolig med duften. Derefter kan du belønne den med en godbid, så den forbinder duften med en positiv følelse. Når du er klar til at give øjendråberne, skal du bruge pege- og tommelfingeren på din ikke-dominante hånd til at holde din kats øjenlåg åbent og derefter bruge din dominerende hånd til at give medicinen. Det er ofte bedst at komme ovenfra, nedefra eller fra siden af deres hoved i stedet for direkte mod deres ansigt, så de ikke ser det komme. Rør aldrig ved kattens øje med dine fingre eller enheden, der indeholder øjendråberne.

Når du bruger øredråber, skal du dryppe det nødvendige antal dråber i din kats øre og derefter forsigtigt massere den nederste del af øret i en cirkulær bevægelse. Din kat vil ikke bryde sig om nogen af disse metoder, men, som med al medicin til katte, er det vigtigt for deres sundhed.

Pair of hands in blue latex gloves injects a calico cat in the back.Injektioner

Visse sygdomme, som f.eks. diabetes, kræver, at dyreejere indsprøjter medicin under huden. Du vil have gavn af et ekstra sæt hænder, når du giver indsprøjtninger, så få en hjælper til at holde din kat på plads med et håndklæde eller et fast, men blidt greb.

En kat kan få brug for en indsprøjtning, afhængigt af medicinen, så bed din dyrlæge om at vise dig, hvordan og hvor du skal give indsprøjtningen. Brug altid en ny nål til hver dosis, og noter tidspunkt og dato for hver indsprøjtning. Sørg for at tale med din dyrlæge, hvis du er bekymret for at give injektioner, eller hvis du har brug for yderligere råd eller vejledning.

Kæl lidt ekstra for din kat, når du har givet den medicin. Den vil måske også gerne være alene, så giv den tid og rum, hvis den ønsker at gemme sig lidt. Smid aldrig en kanyle i skraldespanden, når du er færdig. Smid den i en godkendt beholder til spidse og skarpe genstande, eller tag den med til dit lokale apotek eller din dyrlæge.

Hvis du har mistanke om, at din kat er syg, skal du først kontakte din dyrlæge for at få foretaget en undersøgelse og kun give den specifikke medicin, som dyrlægen har ordineret. Du bør aldrig give din kat håndkøbsmedicin til mennesker (herunder øjendråber), fordi mange af disse lægemidler kan være farlige for kæledyr.

Disse tips er kun tænkt som en hjælp til at sætte gang i tankerne. Du bør altid tale med din dyrlæge om den bedste fremgangsmåde til at give medicin til din kat. Desuden er en grundig undersøgelse hos en dyrlæge den bedste måde at diagnosticere og behandle din kat korrekt, hvis den skulle få en sygdom.

Uanset om det er et kort antibiotikaforløb eller et livslangt middel til at håndtere en sygdom, er medicin til katte nogle gange nødvendigt. Den vil måske ikke takke dig, men din kat vil være glad for at være rask!

Bio af bidragyder

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er forfatter, mor og mangeårig katteforælder til to Russian Blues, der styrer hele huset. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien

Relaterede artikler

 • Fri for hårboller

  Katte er meget renlige dyr, og din nye killing vil tilbringe cirka fem timer om dagen med at soignere sig. Når den gør det, får den fat i løse hår fra pelsen, som er svære at spytte ud, så den vil sikkert bare sluge dem.
 • Mødet med dyrlægen

  Du ønsker selvfølgelig det bedste for din lille killing, og en af de vigtigste ting, du kan gøre for den, er at finde en god dyrlæge. Du skal trods alt samarbejde med vedkommende i mange år fremover.
 • Kattes livsfaser: Den bedste pleje af din kat uanset dens alder

  Bliv klogere på de seks livsfaser, som katte gennemgår, og få tips til at give din kat den bedste pleje i alle dens livsfaser - lige fra din kat er en killing, til den udvikler sig til at blive en ældre kat.
 • Kan katte se i mørke?

  Nu, da du har fået en ny, lille killing, bliver alt det, du har hørt om katte i årenes løb, pludselig relevant.

Relaterede produkter