Sådan får du din kat op i vægt

Udgivet af
20 minutter læsetid

Det kan være svært at vide, om din kat er for tynd eller ej. Ifølge International Cat Care er 39 til 52 procent af alle katte i Storbritannien overvægtige. Fordi så mange af de katte, vi ser, er overvægtige, kan en normal vægt virke unormalt tynd for deres katteejer. Det kan også være svært at se, om din kat er for tynd, hvis katten har langt hår eller en hængende mave.

Selvom en tynd kat ikke nødvendigvis er en grund til et akut besøg hos dyrlægen, er det nok på tide at undersøge det nærmere, hvis du tager dig selv i at google "hvordan får jeg min kat op i vægt?".

Er min kat for tynd?

Det kan være en udfordring at finde ud af, om din kat er for tynd.Grå, stribet tabby liggende på sengHeldigvis er der to nemme metoder, som du kan bruge til at afgøre, om din kat er for tynd, overvægtig eller lige tilpas.

 • Body Condition Score: Dyrlæger bruger Body Condition Score (svarende til Body Mass Index for mennesker) til at vurdere et kæledyrs vægt. Et Body Condition Score-skema kan hjælpe dig med at afgøre, om din kat er for tynd. Du kan enten finde en vejledning på nettet, hos organisationer som PDSA eller hos din dyrlæge.
 • Håndtest: Du kan også bruge din hånd som reference til at afgøre din kats kropstilstand. Mærk på din kats ribben (placeret bag dens forben) hvis de føles som bagsiden af din hånd, er kattens vægt helt rigtig. Hvis kattens ribben ligner eller føles som dine knoer, så har du en tynd kat. Hvis ribbenene føles som din håndflade, er katten sandsynligvis overvægtig. Er du stadig ikke sikker? Se denne video fra dvm360, der viser håndprøven.

Årsager til vægttab hos en tynd kat

Der er to hovedårsager til, at en kat er tynd: enten spiser den ikke nok, eller også bruger den flere kalorier, end der indtages. Det kan være, at katten ikke spiser nok på grund af stress, tandproblemer, appetitløshed eller en lang række andre årsager. Katte med visse sygdomme kan opleve vægttab, og dette kan være det første, og nogle gange det eneste ydre tegn på, at der opstået en underliggende sygdom. Vægttab kan også skyldes aldersrelaterede ændringer i kroppens funktioner og stofskifte, som kan forekomme hos nogle ældre katte, som er over 10 år gamle.

Den anden grund til, at en kat kan være for tynd, er manglende adgang til mad. Hvis du finder en herreløs kat, der er underernæret, kan du kontakte dit lokale internat eller din dyrlæge for at få deres mening om, hvad du kan gøre for at bringe katten tilbage til en sund tilstand. De vil muligvis bede dig om at komme med den, hvis det er muligt. Adopterede herreløse katte bør altid tages med til dyrlægen for at blive undersøgt for diverse helbredsproblemer.

Det betragtes som en nødsituation, hvis din kat (mager eller ej) holder helt op med at spise. Hvis det er tilfældet, skal du tage din kat med til dyrlægen med det samme. Katte, der ikke spiser i flere dage i træk, kan udvikle en livstruende tilstand kaldet hepatisk lipidose, også kendt som fedtleversyndrom.

Sådan får du din kat op i vægt

Langhåret grå og hvis kat, der spiser fra en katteskålHvis du mener, at din kat har brug for at tage på i vægt, bør du først tage katten med til dyrlægen, så denne kan udelukke eventuelle underliggende medicinske årsager. Hvis der ikke identificeres nogen sundhedsproblemer, kan nedenstående tips hjælpe din kat med at komme tilbage på sporet og tage på i vægt igen.

 • Sunde (men magre) katte har muligvis blot brug for flere måltider om dagen og/eller fri adgang til tørfoder for at kunne tage på i vægt. Katte foretrækker at "græsse" eller spise små måltider i løbet af dagen, så det kan gøre en stor forskel at have mad til rådighed hele dagen. Husk at spørge din dyrlæge, om dette ville være en god løsning for din kat. Fri adgang til mad kan føre til overvægt og kan kun anbefales under visse omstændigheder.
 • Hvis du har flere katte, kan det være, at en af dem "vogter" over maden og forhindrer den anden kat i at spise sin portion. Sørg for, at alle katte har adgang til mad hele dagen i et trygt, ikke-truende miljø.
 • Hvis din kat er nervøs, skal du sørge for, at madskålen ikke står i nærheden af en genstand, der skræmmer katten, f.eks. en radiator, et støjende rør eller en gøende hund.
 • Hvis du fodrer din kat med tørfoder, kan du prøve også at tilbyde katten dåsemad (eller omvendt).
 • Hvis du godt kan lide at pynte maden med små toppers og nusse om katten under måltiderne, så prøv i stedet at tilbyde enkle måltider direkte fra posen eller dåsen på et roligt sted uden for meget postyr.
 • Til katte, der virkelig er kræsne, kan du prøve forskellige smagsvarianter og konsistenser af både tør- og vådfoder - nogle katte foretrækker kyllingepaté, andre laksegryde - men sørg for at skifte foderet gradvist til de nye varianter for derved at undgå fordøjelsesproblemer.
 • Varm maden op i mikrobølgeovnen i et par sekunder for at øge aromaen. Sørg for at bruge en egnet beholder, der kan sættes i mikrobølgeovn, og kontrollér temperaturen, inden du stiller den frem.
 • Skær en lille smule stegt kylling ud og læg det i deres mad; de fleste katte elsker lugten og smagen af stegt kylling. Du skal bare sørge for kun at fodre med hvidt kød uden skind. Husk på, at din kats daglige måltid primært skal bestå af velafbalanceret kattefoder.
 • Prøv at tilsætte en lille smule af væsken fra tun på dåse eller usaltet kyllingebouillon til din kats foder.

Nogle katte har simpelthen brug for foder med højere kalorieindhold og kan have gavn af diætfoder med et højt kalorieindhold. Ældre katte, der kæmper for at holde vægten, kan have gavn af letfordøjeligt foder, der er rig på antioxidanter, omega-3- og -6-fedtsyrer og præbiotika. Hvis din kat har fået diagnosticeret en sygdom, kan din dyrlæge måske anbefale diætfoder, der er specielt udviklet til at hjælpe dit kæledyr.

Spørg altid din dyrlæge, før du ændrer din kats foder eller giver den kosttilskud.

Hvis du mener, at din kat måske er for tynd, er det altid bedst at kontakte dyrlægen. De kan hjælpe dig med at udarbejde strategier til at få din kat til at spise mere og kan afgøre, om der er alvorlige problemer, der ligger til grund for vægttabet. Forhåbentlig kan du med lidt tålmodighed og dyrlægens hjælp få din lille pelsbold tilbage til en sund vægt på ingen tid.

Forfatterbiografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten dimitterede fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Dr. Wooten, der er medlem af American Society of Veterinary Journalists, deler sit professionelle virke mellem en smådyrspraksis i Greeley, Colorado, foredrag om tilknyttede emner, ledelse, kundekommunikation og artikler. Hun nyder at campere med sin familie, stå på ski, dykke og deltage i triatlon.

Relaterede artikler

 • Kan katte se i mørke?

  Nu, da du har fået en ny, lille killing, bliver alt det, du har hørt om katte i årenes løb, pludselig relevant.
 • Håndtering af hårbolde

  Næsten alle katteejere har set en hårbolle eller hørt lyden fra deres kat, som prøver at hoste en op. Hårbollerne er letgenkendelige, da hårene tager en cylindrisk form (tubeformet).
 • Tager din kat på i vægt?

  Cat playing with ownerw Mange katteejere bliver bekymrede, når deres kat begynder at tage på i vægt.
 • Graviditet hos katte

  154502253 Hvis du ikke planlægger at avle på din kat, er det bedst at få den steriliseret.

Relaterede produkter