Hvor meget skal din kat veje? Sund vægt for katte

minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er bevist, at det at holde sig slank forlænger livet for både mennesker og dyr, og samtidig har det masser af andre sundhedsmæssige fordele. Mange ejere stiller derfor sig selv spørgsmålet: "Hvor meget skal min kat veje? Hvad er en sund vægt for min kat?" Det afhænger af mange ting, som f.eks. alder og race. Det handler ikke så meget om, præcis hvor meget din kat vejer, som det handler om at holde øje med vægten og det, man kalder Body Condition Score (BCS).

Body Condition Score (BCS)

Katte har ikke tendens til at variere i størrelse helt så meget som hunde, men der kan ses nogle forskelle. Man hører ofte, at den ‘gennemsnitlige’ kat vejer fire kilo, men nu om dage er der stor variation. Mens fire kilo ville være overvægt for nogle katte, ville det være undervægt for f.eks. en voksen Maine Coon.

For at vurdere, om din kat har en sund vægt, er det bedst at se på dens Body Condition Score. BCS får en score på 5 eller 9, afhængigt af hvilken skala man bruger. Vores skala er 1-5, hvor: 

  • 5 er fedme. Et tykt lag fedt gør din kats ribben meget svære at finde. Knoglerige områder som knæene er dækket af et moderat til tyndt lag fedt.

  • 4 er overvægt. Ribbenene og områder knoglerige områder er svære at mærke på grund af det tykke fedtlag.

  • 3 er idealvægt. Du kan sagtens mærke din kats ribben, men de dækkes af et lille fedtlag. Knoglefremspring har også kun et lille lag fedt.

  • 2 er undervægtig. Der er kun lidt fedt på ribbenene, og man kan se dem uden at røre ved katten.

  • 1 er meget tynd. Der er ikke noget fedt omkring din kats ribben, og de er synlige for øjet. Knoglefremspring er også synlige uden tegn på fedt.

Spørg din dyrlæge, om din kat har en ideel BCS, og så ved du også, om den har sin idealvægt. Når du først har vænnet dig til at bedømme BCS, vil du opdage, at du gør det ubevidst, når du klapper din kat. Der findes måske ikke én idealvægt for alle katte, men det er alligevel vigtigt at holde øje med vægten.

Hvorfor en sund vægt er så vigtig for din kat

Det er vigtigt at holde øje med vægten og BCS gennem hele livet. Vægtøgning og vægttab er begge mulige tegn på sygdom og er nogle gange den første varsel på helbredsproblemer.  

Hvis du har en killing, vil vejning hver anden uge fortælle dig og din dyrlæge, om din killing vokser, som den skal, og om det er i et sundt tempo. Månedlige vægtkontroller gennem resten af din kats liv vil hjælpe dig med at opdage afvigelser i begge retninger, før det tager overhånd.

Vægtøgning kan let ske efter kastration, eller når din kat bliver ældre, og fordi det normalt sker gradvist, kan det være svært at opdage, hvis du ikke vejer din kat regelmæssigt. Det er meget lettere at forhindre vægtøgning end at få din kat til at tabe sig, når vægten først er steget, så den bedste vej frem er at holde øje med vægten og ændre rationerne eller maden, når det er nødvendigt.

På den anden side kan vægttab, som sagt, være et vigtigt advarselstegn på helbredsproblemer som nyre- og hjertesygdomme, vækst af unormale celler eller diabetes. Nogle sygdomme kan være ret fremskredne, når din kat begynder at vise kliniske tegn, så det kan bogstaveligt talt redde din kats liv at opdage vægttab tidligt og søge hjælp.

Det korte af det lange er, at der ikke findes én korrekt vægt for alle katte. Tal med din dyrlæge om den rigtige vægt og BCS for din kat, og gør så, hvad du kan, for at holde den på det niveau. At holde din kat slank vil øge dens sundhed og velvære og give dig den længst mulige tid med din skønne, pelsede ven.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA