Hvor meget bør din kat veje?

 

Et ekstra kilo eller to kan gøre en stor forskel for din kats helbred, generelle velvære og livskvalitet. Alle katte har en idealvægt, der afhænger af deres størrelse og race, og din dyrlæge kan fortælle dig, hvad den er.

Overvægt kan føre til mindre leg og til depression. Den kan endda forkorte din kats forventede levetid betydeligt sammenlignet med en kat med en sund vægt. Overvægtige katte kan have stærkt forøget risiko for at få alvorlige helbredsproblemer, såsom diabetes mellitus, slidgigt, urinvejssten, hjertesygdom, åndedrætsbesvær eller endda blærekræft.

Hvis du har en overvægtig kat, så er du ikke den eneste. Hver tredje kat i Storbritannien er overvægtig.* Det kan være svært at se, om en kat har taget på i vægt, da det sker gradvist over tid. Er din kat overvægtig, er det vigtigt, at du gør noget for at hjælpe den med at tabe sig og opnå en sund vægt.

Hvad forårsager overvægt hos katte?

 

Overvægt skyldes, at mængden af kropsfedt er øget. Årsagen er oftest overspisning, især i kombination med manglende motion. Men der kan være andre medvirkende årsager.

 

ALDER

Ældre katte er mindre aktive, har mindre energi og behov for færre kalorier. De har tendens til at tage på i vægt.

RACE

Nogle katteracer er mere tilbøjelige til at tage på i vægt. Det gælder især katte af blandede racer.

KØN

Hunkatte er mere tilbøjelige til at blive overvægtige.

HELBREDS-PROBLEMER

I sjældne tilfælde skyldes vægtstigning et helbredsproblem, der kan kræve specifik behandling.

NEUTRALISERING/STERILISERING

Kliniske studier har vist, at basalstofskiftet hos neutraliserede katte er lavere. Neutraliserede katte har faktisk behov for færre kalorier. Steriliserede eller neutraliserede katte har dobbelt så stor risiko for at blive overvægtige på grund af en mere inaktiv livsstil.

 

OVERFODRING

Katte med ubegrænset adgang til foder vil selvsagt spise mere, end de har brug for.

OVERSPISNING

Meget kommercielt foder er fyldt med salt og fedt. Det forbedrer smagen, hvilket betyder, at katte får lyst til at proppe sig.

FORDRINGSVANER

Hvis du fodrer din kat med madrester eller anden menneskemad, kan det føre til overvægt.

MANGEL PÅ MOTION

For meget foder og for lidt motion fører typisk til overvægt.

 

Selv hvis din kat ikke viser nogen tegn på overvægt, er det alligevel vigtigt at få tjekket vægten regelmæssigt hos dyrlægen for at sikre, at katten holder sin idealvægt.

 

Du kan se efter disse tegn for at afgøre, om din kat er overvægtig

 

 

Mellem kontrollerne hos dyrlægen kan du udføre en simpel test for at finde ud af, om din kat holder den rette vægt. Placer dine hænder på kattens sider. Har du svært ved at mærke dens ribben, eller er det ligefrem umuligt for dig? I så fald er din kat sandsynligvis overvægtig. Du bemærker måske også nogen af disse andre tegn:

 • Mistet synlig talje
 • Halsbåndet skal løsnes
 • Besværet gang
 • Langsomme bevægelser
 • Stakåndethed
 • Dårligt humør
 • Katten sover mere end normalt

 

Tips til vægttab

 

Ud over at sikre, at din kat får den rette ernæring, kan du understøtte et sundt vægttab ved at sørge for regelmæssig motion. Her er nogle tips til, hvordan din kat kan få motion sammen med dig:

Leg med legetøj

 

Giv din kat noget hjemmelavet eller købt legetøj for at få den til at bevæge sig.

Fang lyset

 

Lys på væggene med en lygte med hvidt lys, og lad din kat jage lyset. Sørg for ikke at bruge rødt laserlys, da det kan skade din kats øjne.

Powerwalking

 

Prøv at tage din kat med på en gåtur i seletøj. Du kan få seletøj hos din dyrehandler. Når du er ude, så prøv at få din kat til at hoppe og lege ved hjælp af naturligt “legetøj” såsom bunker af blade.

Spørg din dyrlæge til råds om foder til din kat

 

At give din kat det rette foder er måske det allervigtigste, du kan gøre for at hjælpe katten med at opnå og bevare sin idealvægt. Bed din dyrlæge anbefale et foder til vægttab, og spørg også, hvor meget foder katten skal have. Gør dit bedste for at følge dyrlægens råd. Dette er vigtigt, for hvis først din kat har været overvægtig, kan den have tendens til at tage på igen. Din kat bør få en vægtstyringsplan baseret på god ernæring, motion og regelmæssig kontrol og vejning.

*Data i arkiv. Hill’s Pet Nutrition, Inc.


anchor

Pleje af din hund eller kat

ARTIKLER OG VÆRKTØJER

Hunde- og kattepleje

 • Kat | Sundhedspleje - hillspet.dk

  Det er spændende at få en ny firbenet ven med hjem, men som katteejer har du nok en del spørgsmål om sundhedspleje. Det ville være lettere, hvis katte kunne fortælle, hvordan de har det.
 • Kat | Træning - hillspet.dk

  Mens hunde ønsker at behage deres “herre”, er det vigtigt at huske på, at katte har det på en anden måde.
 • Kat | Regelmæssig Pleje - hillspet.dk

  Der er meget at tænke på, når man ejer en kat. Glem ikke, at ingen katteejer er perfekt! De fleste lærer hen ad vejen, men lige nu og her kan du få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål.
 • Kat | Leg og Motion - hillspet.dk

  Noget af det vigtigste, du kan gøre for din kat, er at lege med den. Det hjælper med at holde den sund, styrke jeres bånd og kan måske endda også forbedre dit eget helbred lidt.
 • Kat | Adfærd og Udseende - hillspet.dk

  Hvis katte kunne tale, ville deres ejere kunne stille dem en masse spørgsmål, såsom: Er du sulten? Hvorfor kan du godt lide at gemme dig i papirsposer? Er du nødt til at bruge sofaen som kradsetræ? Der er ingen tvivl om, at katte er mystiske, men det er værd at prøve at forstå, hvad de tænker, og hvorfor de opfører sig, som de gør.
 • Kat | Ernæring og Fodring - hillspet.dk

  Uanset om du lige har fået en kat, eller din kat er på vej ind i et nyt livsstadie, har du sikkert tænkt over, om katten mon får den ernæring, den har behov for.

 


Hjælp din overvægtige kat tilbage på rette spor.

 

Hvis din kat allerede har problemer med overvægt, er der masser af ting du kan gøre for at forbedre dens helbred.

 

Se Wellness Muligheder