Kornfrit kattefoder: Det skal du vide

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Gå ind i et hvilket som helst supermarked, og du kan være sikker på at finde flere og flere kunder, der scanner mærkaterne for at sikre, at deres fødevarer er "uden" et eller andet: uden gluten, uden fedt, uden sukker... listen vokser hver dag. Nu er disse præferencer vandret fra middagsbordet til foderskålen, eftersom nogle hunde- og katteejere bestræber sig på at træffe lignende fødevarevalg til deres elskede firbenede familiemedlemmer.

Det er ikke så underligt, at markedet for foder til kæledyr har reageret på det inden for de seneste år med et opbud af kattefoder uden korn. Men er foder uden korn det rigtige valg til din yndlingskat? I modsætning til hvad der kan findes på internettet (som kan være hvad som helst), kan korn faktisk være godt for din kat. Her er svarene på nogle af de mest almindelige spørgsmål om kattefoder uden korn – og om du skal overveje det til din egen kat.

Hvad er kornfrit kattefoder?

Kornfrit kattefoder er netop det – et kattefoder, der ikke indeholder korn. Almindelige kornsorter i kattefoder er hvede, majs, havre, byg og ris.

Woman playing with cat

De fleste katte har ikke brug for foder uden korn, og det er meget usædvanlig at se katte med kornallergi. I et studie offentliggjort i Veterinary Dermatologyfandt man, at majs var en af de mest usandsynlige kilder til fødevareallergi hos katte. Af studiets 56 katte med fødevareallergi var majs ansvarlig for allergiproblemerne hos fire af dem. Derimod havde 45 katte allergier, der kunne forbindes med oksekød, mejeriprodukter og/eller fisk. Så hvordan kan du vide, om din kat har en fødevareallergi? Nogle mulige tegn på fødevareallergi kan være:

  • At den klør sig
  • At den slikker sin pels usædvanligt meget
  • At den taber usædvanligt mange hår
  • At den har bare pletter
  • At den har betændt hud
  • At den har sår og skorper
  • At den har "hotspots"

Katte kan have allergiske reaktioner over for plejeprodukter, mad- og miljømæssige irritationskilder som pollen eller loppebid, som er mere almindelige end fødevareallergier. Katteakne, mider, lus samt bakterie- og svampeinfektioner i huden kan alle give de samme tegn som fødevareallergier hos din kat. Du kan indsnævre, hvilken type allergi din kat har, ved at få dyrlægen til at foretage en grundig undersøgelse, og hvis mistanken falder på foderet, kan din dyrlæge anbefale en udelukkelsesprøve, den gyldne standard for diagnosticering af fødevareallergi, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad årsagen til din kats ubehag er. Hvis spørgsmålet nogensinde opstår, bør din dyrlæge være den første til at opdage, om der er tale om allergi.

Two gray and white cats look up in anticipation.

Betyder uden korn også uden gluten og lavt kulhydratindhold?

Over tre millioner amerikanere lider af cøliaki, en pinefuld lidelse, der kan holdes nede med en glutenfri diæt. Men den gode nyhed er, at der ikke findes videnskabeligt bevis for, at den samme sygdom kan ramme katte. Så det er ikke nødvendigt for katte at undgå gluten.

Det, som mange kattejere glemmer, er, at man som erstatning for korn i kornfrit foder ofte bruger kulhydratholdige ingredienser som kartofler, søde kartofler, tapioka, linser og ærter. Faktisk har nogle fodertyper uden korn til hunde og katte et kulhydratniveau, der svarer til eller endda er højere end kattefoder med korn – men kulhydrater gør ikke hunde og katte fede. Inaktivitet, neutralisering, overfodring, smagsprøver fra middagsbordet og indtagelse af for meget fedt og for mange kalorier er større risikofaktorer i forbindelse med overvægt end kulhydrater. Kulhydrater fra hele korn bidrager til at give din kat en komplet og afbalanceret ernæring – nøglen til et godt helbred.

Indeholder kattefoder uden korn mange proteiner?

Proteiner er især vigtige i kattefoder, fordi proteiner er kattens primære energikilde i modsætning til mange andre dyr. Det, som mange mennesker ikke er klar over (57 procent af katteejere i henhold til et PetMD-undersøgelse) er, at selvom katte har brug for, at en del af deres proteiner stammer fra dyr, så er deres organisme også god til at fordøje og absorbere næringsstoffer fra plantebaserede ingredienser af høj kvalitet. Planteingredienser kan være en fortræffelig kilde til vigtige næringsstoffer, proteiner, fedt og kulhydrater. En tilstrækkelig mængde kalorier fra kulhydrater skåner proteinerne i kroppen, såsom muskler, for at blive nedbrudt og brugt som energi.

Faktisk kan foder, der udelukkende har kød som proteinkilde, indeholde mere fosfor. Selvom fosfor er en vigtig ernæringskilde, er der en forbindelse mellem foder med højt fosforindhold og stigningen i antallet af katte (og hunde) med kronisk nyresygdom. Grøntsager og korn er kilder med lavt indhold af fosfor til vigtige aminosyrer, som katte har brug for, og som giver din kat de proteiner, den skal have for at være sund.

Sådan finder du det rigtige foder til din kat

Undersøg de forskellige muligheder, der findes til din kat, tal med dyrlægen, og vælg så et kvalitetsfoder, der indeholder de næringsstoffer, din kat har brug for (og som din kat faktisk nyder at spise). Din omhu vil betale sig og sikre din kats helbred nu og langt ud i fremtiden.

RELATEREDE ARTIKLER