Kattefoder – forskellige varianter: Kan min kat lide sin mad?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Katte er kendt for deres nattesyn, utrolige springevner og selvfølgelig også for deres ni liv. Men når det kommer til, hvordan katte smager og oplever kattefoder, så findes der ikke megen videnskabelig dokumentation.

Flere forskere har dog fundet ud af, at kattes smagsløg er langt mindre komplekse end menneskers, og det skyldes sandsynligvis evolutionen. Ifølge organisationen Cats Protection er katte nogle af de eneste dyr, der ikke kan smage sukker. Man mener dog, at de har smagsreceptorer for følgende smage: det sure, det bitre, det saltede, umami og muligvis fedt. Derudover mener nogle, at de har en smag for noget, som vi ikke har, nemlig adenosintrifosfat (ATP). Forskerne forstår ikke helt denne smagsprofil, men ATP synes at være et signal for kød, da det er det stof, der leverer energien i alle levende celler.

Men hvordan ved vi egentlig, hvordan kattemad smager for katte, og om de overhovedet kan lide det? Lad os se nærmere på de forskellige typer af kattefoder, der findes, lige fra vådt vs. tørt kattefoder, tun vs. kylling etc., og på nogle af din kats potentielle foderpræferencer.

Typer af kattefoder

Der findes tre hovedkategorier af kattefoder, der sælges på markedet, og de har alle forskellige smagsvarianter:

Tørt foder

Ifølge Merck Veterinary Manual er tørfoder den mest populære type af kattefoder, der sælges på markedet. Dette foder, som også kaldes tørfoder, indeholder normalt ca. 90% tørstof og 10% vand. De kommer i en række forskellige smagsvarianter og formuleringer, som er udviklet til bestemte kattetyper som f.eks. foder til indendørs-katte og foder til katte, der har en tendens til hårbolde. Nogle typer af tørfoder er udviklet til at hjælpe med at forhindre, at der dannes tandsten.

På dåse

Kattefoder på dåse indeholder omkring 70%-80% vand og 20%-30% tørstof. Vådt kattefoder kan opbevares på køl i op til tre dage. Holdbarheden reduceres dog, når det opbevares ved stuetemperatur. Katte spiser typisk mange gange om dagen i stedet for et til to store måltider. Så hvis du serverer små mængder af vådfoderet fra dåsen til din kat, kan det påvirke smagsoplevelsen. Vådfoder har nemlig en tendens til at danne en skorpe på de ydersiden, efterhånden som det tørrer ind. Dette påvirker smagen, og det giver mere arbejde for dig, da skålene skal rengøres gentagne gange.

Opblødt kattefoder

Denne type af kattefoder er lige præcis, hvad navnet antyder; opblødte stykker af foder, som ikke er tørre, men heller ikke komplet våde som med dåsemad. De kommer ofte i poser og de indeholder ca. 25%-40% vand og 60%-75% tørstof. Fordelen ved disse fodertyper i forhold til vådfoder er primært, at de normalt ikke skal køles ned, og de konserveringsmidler de indeholder, sikrer en længere holdbarhed.

Kattes foderpræferencer

 • Smagsvarianter: Der findes mange forskellige smagsvarianter af kattefoder , der passer til selv de mest kræsne katte, lige fra havfisk eller tun til kanin eller kylling og mange flere. Men for nogle katte betyder foderets næring faktisk mere end smagen. Som det kan læses i Animals Journal, er katte ofte mest ude efter foder, der hjælper med at opretholde deres generelle sundhed, og de fokuserer ikke kun på smagen.Men inden du køber massevis af foder, kan du overveje at spørge efter prøver hos din dyrlæge eller blot købe en meget lille udgave af det foder, du mener er interessant, for at se hvad din pelsede ven synes om det.
 • Tekstur/formulering: Hvis man sammenligner vådfoder med tørt kattefoder, er der en tendes til, at mange katte foretrækker blødere og mere vådt foder (eller opblødt foder), selvom deres præferencer generelt afhænger af, hvad de har fået, siden de var små. Det er meget almindeligt, at katte ikke spiser vådfoder, der har stået ude hele dagen og er begyndt at tørre ind. Alle katte (og hunde) er dog unikke og har deres egne individuelle præferencer.
 • Temperatur: Cook's Illustratedfortæller, at forskere har fundet frem til, at proteiner i menneskets smagsløg er ret så temperaturfølsomme og fungerer langt bedre ved varme temperaturer (dog ikke ved for høj varme). Det betyder, at maden virker langt mere velsmagende, når den bliver varmet op. Selvom denne undersøgelse kun fokuserer på mennesker, kan det samme i princippet gøre sig gældende for katte. Når maden udsættes for højere temperaturer, frigøres og spredes duftmolekyler, hvilket gør den endnu mere tiltrækkende. Dette gælder, uanset hvem der spiser den. Hvis du beslutter dig for at varme din kats måltid op, skal du kun opvarme maden kortvarigt og altid kontrollere, at temperaturen ikke er for høj, før du serverer den.
 • Kosttilskud og topping: Flydende kosttilskud og pulver-topping er velegnet til, når katte lider af en kronisk sygdom eller ikke vil spise. Men det er generelt bedst at undgå disse tilsætningsstoffer i maden. De fødevarer, der findes på markedet, er allerede afbalancerede i forhold til ernæringsindholdet. Et for højt indtag af næringsstoffer er et almindeligt problem og kan være lige så skadeligt som mangel på næringsstoffer. Hvis du ønsker at tilføje et tilsætningsstof, er det en god idé at spørge din dyrlæge først.

Spørgsmål til din dyrlæge om kattefoder

Der er flere spørgsmål, du kan stille din dyrlæge, som vil kunne hjælpe dig med at vælge det mest passende foder til din kat. Det er en god vane at gennemgå måltidsvalg med din dyrlæge ved hver aftale, uanset om aftalen drejer sig om din kats generelle sundhed eller en bestemt sygdom. Her er nogle spørgsmål, du kan overveje at stille din dyrlæge:

 • Kan min kat lide smagen af dens foder?
 • Har du nogen særlige anbefalinger til foder baseret på min kats livsstil eller fremtidige sundhedsrisici?
 • Mener du, at det vil være en god idé at ændre den type foder, min kat spiser, baseret på de undersøgelser, der er blevet lavet? Årlige undersøgelser er gode redskaber til at spore ændringer i din kats helbred, og de gør det muligt for dyrlæger at opdage sygdomme tidligere.
 • Er min kat over- eller undervægtig?
 • Har min kat nogen hudproblemer? Har min kat tandproblemer? Har min kat mave-tarmproblemer eller urinvejsproblemer? Har min kat fødevareallergier?

Helt overordnet kan det siges, at der ikke findes ét godt standardprodukt, hvad angår fodertype, konsistens eller smag, som passer til alle katte. Der er heller ikke nogen måde at vide præcis, hvordan kattemad smager for katte. Ud over at prøve dig frem derhjemme for at finde frem til din kats individuelle foderpræferencer kan du også spørge din dyrlæge til råds. Ordsproget "du er, hvad du spiser" gælder også for katte, og hvis du vælger et godt foder, vil det kunne hjælpe din kat til at leve et længere og sundere liv.

Forfatterbiografi

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible er dyrlæge for små dyr, entrepenør og veterinærjournalist. Hun bor i det solrige Sarasota, Florida, med sin søn, verdens største standardpuddel og to katte, der er trænet til at gå på toilettet.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d tørfoder til katte

  <p>Hjælper med at håndtere din kats helbred på 3 uger ved at normalisere stofskiftehormonniveauerne.**<br><br>**Når foderet anvendes som eneste ernæringskilde.</p>