Sådan håndterer du din kats maveproblemer

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hjælp, min kat har ondt i maven!

Har du bemærket, at din kat har blodig afføring eller bliver ved med at kaste op? Mange katte lider af maveproblemer fra tid til anden. Selvom det ikke altid er behageligt at læse om de specifikke detaljer, er det vigtigt, at du ved, hvad du kan forvente. Opkast og diarré er ikke sjovt, hverken for vores katte eller for os som ejere, men lejlighedsvise episoder med opkast eller tynd, vandig afføring er en del af livet med vores katte.

Tjek tegnene

Hvis du hører din kat lave lyde, som om den skal til at kaste op, så skynd dig at placere noget avispapir eller en gammel skål eller bakke foran den. På den måde undgår du at flytte på katten, hvis den er utilpas, og samtidig sørger du for, at du ikke skal tørre så meget op efter den. På samme måde kan en kat, der kradser på døren for at blive lukket ud, have maveproblemer og måske ikke have den samme kontrol over sine tarme, som den normalt har. Nogle katte kan virke rastløse, når de har smerter i maven, eller de kan krølle sig sammen og se triste ud. Andre tegn, man skal være opmærksom på er, om katten taber sig, ændrer appetit, har luft i maven og rumlende mave eller ser anstrengt ud, når den har afføring.


Hvad er årsagen?

For det meste skyldes maveproblemer, at katten har spist noget, som den har reageret på, f.eks. en fugl eller en mus som den har fanget, at den har forstoppelse eller hårboller i maven. Med lidt hjælp kommer de fleste katte sig relativt hurtigt over denne slags problemer, så spørg din dyrlæge til råds på et tidligt tidspunkt. Nogle katte har dog mere langvarige lidelser, som aldrig helt synes at forsvinde, eller som blusser op igen og igen. En dyrlæge vil normalt være nødt til at udføre forskellige tests for at fastslå årsagen til mere langvarige maveproblemer. Før dagbog over, hvornår katten har problemer, hvilke tegn den viser, og hvad den har spist i dagene op til en episode, for at hjælpe dyrlægen med at stille diagnosen.

De bedste tips

 • Hvis din kat kaster op, skal du straks fjerne adgangen til mad og sørge for, at den har frisk vand til rådighed.
 • Hvis katten virker utilpas, bliver ved med at kaste op eller har blodig opkast eller diarré, skal du kontakte din dyrlæge.
 • Spørg din dyrlæge, hvornår du kan begynde at tilbyde små mængder letfordøjeligt kattefoder. Terapeutisk kattefoder, som fås hos dyrlæger, anbefales ofte til katte, der har haft maveproblemer.
 • Fortsæt med at fodre med det anbefalede foder i cirka fem dage, eller som din dyrlæge har anvist.
 • Herefter tilsætter du langsomt noget af din kats normale foder, øger mængden gradvist og reducerer mængden af det terapeutiske foder i løbet af de næste syv dage, indtil din kat får normalt foder igen.

Spørg altid din dyrlæge til råds, hvis du er bekymret for din kats helbred

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>