Sådan håndterer du din hunds eller kats problemer med maven

Udgivet af
Læse tid

Hjælp, min hund/kat har problemer med maven!

Mange hunde og katte har fra tid til anden problemer med maven. Selvom de nærmere detaljer ikke altid er så behagelige at læse om, er det vigtigt, at du ved, hvad du kan forvente.

Hold øje med symptomerne 
Når din hund eller kat laver opkastningslyde, skal du reagere hurtigt for at undgå ulykker indenfor ved straks at give hunden eller katten adgang til et sted, som er nemmere at gøre rent. På samme måde kan en hund, der hyler ved døren, eller en kat, som kradser på døren for at blive lukket ud, lide af løs mave, og de har måske ikke samme kontrol over deres afføring, som de plejer at have. Nogle hunde eller katte kan virke rastløse og gå hvileløst omkring og tilmed begynde at grave huller, hvis de har ondt i maven, eller de kan rulle sig sammen og se ynkelige ud. Andre symptomer, som man skal holde øje med, er vægttab, ændringer i appetit, luft i maven, maverumlen eller anstrengelser i forbindelse med afføring.

Hvordan opstår maveproblemerne? 
For det meste skyldes problemer med maven, at hunden eller katten overspiser, spiser den forkerte mad (såsom fordærvet mad), spiser noget, som den har en reaktion mod, eller sluger sin mad. Med en smule hjælp kan de fleste hunde og katte slippe af med disse problemer relativt hurtigt, så spørg din dyrlæge til råds tidligt i forløbet.
Nogle hunde og katte har dog mere langvarige lidelser, som aldrig synes at forsvinde helt eller blusser op med jævne mellemrum. En dyrlæge vil som regel være nødt til at udføre en række test for at fastslå årsagen til mere langvarige maveproblemer. Før dagbog over hvornår din hund eller kat er syg, hvilke symptomer de udviser, og hvad de spiste i dagene inden – det kan bidrage til at stille en diagnose.

Vores bedste tips

 • Hvis din hund eller kat lider af diarré eller opkastning, skal du fjerne adgangen til mad og kun lade den få lidt vand ad gangen i et døgn.
 • Hvis hunden eller katten virker dårlig, forsætter med at kaste op eller har blod i opkast eller afføring, skal du kontakte dyrlægen.
 • Hvis opkastning og diarré forsvinder inden for 24 timer, kan du spørge din dyrlæge, om du skal give den små mængder letfordøjeligt hunde- eller kattefoder. Hill’sTM Prescription DietTM i/dTM-foder, som kan købes hos dyrlægen, anbefales ofte til hunde og katte.
 • Bliv ved med at give det anbefalede foder i cirka fem dage, eller per dyrlægens anvisninger.
 • Tilsæt efterhånden noget af hundens eller kattens normale foder, og reducer gradvist mængden af Prescription DietTM over en periode på syv dage, indtil hunden eller katten kun får sit normale foder.

Spørg altid din dyrlæge til råds, hvis du er bekymret for din hund eller kats helbred.

Relaterede Artikler

Relaterede Produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>