Almindelige bekymringer relateret til en overvægtig kat

Udgivet af Chrissie Klinger
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Er du bekymret for, om din kat er blevet lidt for rund? Det er nemt for mennesker at opdage, at de har taget på, når deres tøj begynder at stramme lidt, men når det gælder din firbenede ven, er det op til dig at holde øje med advarselstegnene. Hvis din kat har brug for at tabe sig, så følg disse tips.

Sådan opdager du, om din kat er overvægtig

Når du ser din kat hver dag, er det ikke altid let at se en ændring i dens vægt, især hvis der er tale om en langhåret race. Derfor er det virkelig vigtigt at holde øje med din kats vægt hele livet. Hvis du opdager, at din kats vægt udvikler sig i den ene eller anden retning, kan du få hjælp, før det er for sent.

Tro det eller ej, men hvis din kat taber sig, bør det også vække bekymring. Ændringer i vægten - i begge retninger - kan være forårsaget af helbredsmæssige forhold. På samme måde kan din kats vægt også give den helbredsproblemer. Hvis din kat viser tegn på helbredsproblemer, skal du tale med din dyrlæge. Dyrlægen kan afgøre, om din kat har brug for at tabe sig for at forbedre sit helbred, og undersøge, om der er andre helbredsproblemer, der kan give anledning til bekymring.

Mangel på motion

Et andet tegn på, at du har en overvægtig kat, er, at den er mindre aktiv end normalt. Når en kat er steriliseret eller kastreret, begynder den at vise tegn på et langsommere stofskifte, hvilket betyder, at den er mindre aktiv og derfor har brug for færre kalorier. Hvis mængden af kalorier i foderet ikke justeres korrekt, kan katten fortsætte med at tage på i vægt og blive overvægtig.

Din kats alder skal også tages i betragtning, når det kommer til aktivitetsniveauet. Ældre katte bliver typisk mindre aktive og kan derfor have brug for at spise mindre mad. Nogle gange oplever katteejere, der justerer deres kats foder, at aktivitetsniveauet stiger som følge heraf.

Giver du din kat for meget mad?

Det første skridt til at hjælpe en kat med at tabe sig er at kontrollere mængden af foder, du putter i madskålen. Med hjælp fra din dyrlæge skal du vælge et komplet og afbalanceret foder, der passer til din kats nuværende alder og ernæringsbehov. (Katte bør også undgå menneskeføde!)

Er du i tvivl om, hvor meget mad du skal give din kat? Start med at kigge på bagsiden af pakken for at se producentens anbefalinger. Et par gram i begge retninger kan gøre en stor forskel for en kat, så det kan være en god idé at måle portionen med en køkkenvægt for at sikre, at du er så nøjagtig som muligt. 

Din kats daglige foderration bør deles op i 4-6 måltider, hvis det overhovedet er muligt. Det passer bedre til dens fordøjelse og hjælper den med at føle sig mæt hele dagen. Foderautomater med timer kan være virkelig nyttige, hvis du er på farten, og de kan endda fodre din kat, mens du sover!

Tal med din dyrlæge om den nøjagtige mængde og hyppighed. Selvom bagsiden af foderemballagen giver en generel idé, er din dyrlæge i sidste ende den bedste til at afgøre, hvilken type og mængde foder din kat skal spise for at tabe sig eller holde en sund vægt. 

Når du har de rigtige fodermængder og en passende foderplan, er næste skridt at indarbejde ordentlig (og underholdende) motion i din kats rutine.

Hjælp den med at træne vægten væk

Justeringer af foderet alene kan hjælpe katte med at undgå overvægt, men for de fleste er det nødvendigt med en kombination af kost og motion. At lege med din kat er en god måde at stimulere den på, få den til at bevæge sig og styrke dit bånd til den.

Katte er naturlige rovdyr, så det er vigtigt for din kat at udnytte dette instinkt på en legende måde. Det kan være sjovt for både katte og katteejere at finde på nye og kreative lege som f.eks. gemmeleg eller små forhindringsbaner inde i huset. Hvis du ikke har simple ting i huset, som din kat er interesseret i at lege med, kan et par nye stykker legetøj hjælpe med at gøre den engageret og klar til at være mere aktiv. Se vores liste over lege, du kan foretage med din kat for at få den til at bevæge sig.

Start med at motivere din kat til at lege nogle minutter et par gange om dagen. I løbet af de næste par uger skal du prøve at bygge op til flere lege om dagen. Katte kan naturligvis kun lide at lege i omkring fem minutter ad gangen, så det er bedre at udføre mange korte lege i stedet for at forsøge at fremtvinge en maratonsession. 

Enhver forøgelse af aktiviteten kan hjælpe din overvægtige kat med at blive slankere og endda holde en sund og stabil vægt. Når den spiser rigtigt og har en mere aktiv rutine, vil din kat opnå en højere livskvalitet - noget alle dyreejere ønsker for deres trofaste følgesvende.

Skridt til at opretholde en sund vægt

At holde din kat i en sund vægt forbedrer ikke kun dens livskvalitet, men kan også spare dig for mange penge. Ifølge PFMA bruger hunde- og katteejere hvert år millioner på at bekæmpe helbredsproblemer forårsaget af overvægt. Uanset om du har en overvægtig kat, en kat, der viser tegn på overvægtig, eller bare har generelle bekymringer om dens risiko for overvægt, er det en god idé for hele familien at der tages nogle skridt i retning af at kontrollere kattens foderindtag og aktivitetsniveau.

For at holde din kat på en sund vægt skal du sørge for hele tiden at holde øje med dens aktivitetsniveau, veje dens daglige foderrationer og få din dyrlæge til regelmæssigt at vurdere dens vægt og kostbehov. Overvej også at spørge din dyrlæge om et kattefoder, der er specielt sammensat til katte der er blevet steriliseret eller kastreret. Dette foder kan samarbejde med stofskiftet hos din kat og dermed reducere risikoen for vægtøgning.

Forfatterbiografi

Chrissie Klinger biofoto

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er underviser, mor og kæledyrsejer med en passion for en sund og miljøbevidst livsstil.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
  Buy Now »
 • <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control er sammensat til at understøtte sunde urinveje hos din kat for et længere og lykkeligere liv. Med naturlig fiberteknologi til at hjælpe med at reducere dannelse af hårboller.</p>
  Buy Now »