Årsager til din kat kaster op

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Som katteejer er det én af de lyde, man bare ikke har lyst til at høre. Den hakkende lyd, som kommer inde fra det andet værelse, som betyder at der er noget, der skal ryddes op. Når du kan se, at din kat har opkastfornemelse, er den første tanke, der går gennem dit hoved, muligvis: " Åh nej, hvad har den nu rodet sig ud i.." Der kan være mange årsager til, at din kat kaster op, og nogle af dem er mere alvorlige end andre. For eksempel kan lejlighedsvis opkast blot skyldes naturlige ændringer i takt med, at din kat bliver ældre. Regelmæssig opkast kan derimod være tegn på sundhedsmæssige problemer hos din kat. Uanset om du er ny eller erfaren katteejer, er det vigtigt, at du kender til årsager, der kan ligge bag din kat kaster op, samt hvornår problemet er så alvorligt, at du bør kontakte dyrlægen.

Langhåret kat med åben mund tygger i græsset

Hårboller: En almindelig årsag til opkast hos katte

Opkast hos katte kan skyldes, at de har spist noget, de ikke burde, som f.eks. et stykke af en stueplante eller legetøj. Men din kat kan også få maveproblemer, hvis den sluger hår i forbindelse med sin pelspleje. Dette ender oftest ud i, at der dannes en hårbold i maven.

Selv om det er normalt, at en kat kaster en hårbold op med jævne mellemrum, er der tidspunkter, hvor du måske skal være en smule bekymret. Hårboller bør ikke forårsage smerte, forekomme hyppigt eller være svære for katten at få ud af maven. Ubehandlede hårboller kan også forårsage problemer den anden vej ogifølge PDSA kan de medvirke til smertefulde tarmblokeringer.

Følg din kats normale rutiner og hold øje med tegn på forstoppelse, sløvhed og tab af appetit, hvis den ikke har kastet en hårbold op i et stykke tid. Hvis din kat har vedvarende problemer med hårboller, bør du måske forsøge dig medkattefoder, som er udviklet til hårboller.

Diagnostiske undersøgelser af kat med opkast

En hårbold ny og næ (ofte med skummende eller gul væske) er ikke nødvendigvis en grund til at ringe til dyrlægen. Men hvis din kat oplever hyppig opkast, eller hvis hårbollerne bliver store og forårsager ubehag hos din kat, bør du overveje at tage den med ind til undersøgelse.

Din dyrlæge vil først forsøge at afgøre, om opkastningen skyldes hårboller, eller om din kat har indtaget andre skadelige ting i hjemmet. Hvis opkastningerne er langvarige eller alvorlige, mener MSD Veterinary Manual, at dyrlægen kan vælge følgende undersøgelser: At tage prøver af kattens blod, afføring eller urin, at foretage en ultralydsskanning i maven, at tage røntgenbilleder eller at foretage en endoskopisk (indvendig kamera) undersøgelse.

Det er er nyttigt for dig at vide, at de fleste dyrlæger vil behandle katteopkast på netop disse måder, så du kan indsamle nyttige oplysninger inden din dyrlægeaftale. Når du besøger din dyrlæge, skal du være forberedt på, at du skal beskrive de aktiviteter, din kat har foretaget sig det seneste stykke tid og hyppighed og udseende af din kats opkast.

Andre årsager til opkast hos din kat

Hvis din kat kaster op, men alligevel foretager sig de almindelige aktiviteter, spiser som den plejer og ellers virker sund og rask, er der måske ikke grund til bekymring. Nogle gange kaster katte f.eks. ufordøjet mad op kort tid efter at have spist. Dette kan skyldes, at din kat spiser maden for hurtigt. I disse tilfælde kan en løsning være, at du fodrer din kat med mindre, hyppigere måltider.

I nogle tilfælde kan hyppig eller overdreven opkastning dog skyldes en alvorlig sundhedsmæssig tilstand hos din kat. En række forskellige sygdomme såsom nyre- og leversygdomme kan forårsage opkastning. Fødevareallergier, tarmparasitter og infektioner kan også medføre opkastning. Det er nødvendigt at foretage undersøgelser for at finde frem til årsagen og for at finde den bedste løsning til at hjælpe din kat.

Fødevareoverfølsomhed

Nogle katte kan også opleve fordøjelsesproblemer som følge affødevaresensivitet. Vær meget opmærksom på den adfærd, din kat udviser, før og efter den har spist. Har din kat, ud over opkastning, diarré, skaldede pletter eller kløende hud? Hvis dette er tilfældet, skal du tale med din dyrlæge og følge vedkommendes råd ift. ændringer i foder og medicin, som kan være nødvendig for din kat.  

Du må ikke forsøge selv at diagnosticere din kats fødevaresensitivitet derhjemme, da dette kan ende med at forårsage flere maveproblemer for din kat, hvis det ikke bliver gjort ordentligt.

Gå altid forsigtigt til værks, og hvis der er noget, der virker forkert, skal du straks få søge hjælp hos dyrlægen. Alle katte er forskellige og unikke, og din dyrlæge er den person, der er bedst kvalificeret til at diagnosticere den årsag, der skyldes opkast hos din kat.

Måder, hvorpå katteopkast kan forebygges

Mon ikke at alle katteejere ville elske at kende hemmeligheden bag at undgå en kat kaster op? Eller endda kende til en måde, hvorpå man kan træne sin kat til ikke at gøre det i sengen eller på tæppet? Der findes desværre ikke et magisk trick, der kan trylle opkastning væk, men der er et par ting, du kan forsøge for at lette rengøringen og din kats ubehag.

Hvis din kat kaster hårboller op, skal du sørge for at børste den regelmæssigt, holde den aktiv og fodre den med et balanceret foder beregnet til at hjælpe katte med hårboller.

Hvis du gerne vil holde balancen i din kats mave, skal du fodre den med den type og mængde, som din dyrlæge anbefaler, og sørge for, at den altid har adgang til rent og friskt vand. Hvis din kat spiser for hurtigt, kan du prøve med et puslespil eller et tørfoder med store, knasende stykker for at sætte hastigheden ned. Hvis din dyrlæge anbefaler medicin eller terapeutisk foder, er det vigtigt at følge anvisningerne for at holde din kat sund og rask. Sørg for, at din kat kommer regelmæssigt til dyrlægen, og snak med dyrlægen, hvis du er bekymret over din kats tilstand.

Som kæledyrsforælder kan man ikke undgå af og til at skulle rydde op efter sin kats rod eller kropsvæske, men hvis du følger disse tips og ved hvornår du skal kontakte dyrlægen for hjælp, vil du forhåbentlig opleve der bliver længere imellem.

Forfatterbiografi

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er dyreejer. Hun nyder at dele sit hjem med sine to børn, sin mand samt sine to pelsbørn. Derudover nyder hun at tilbringe tid sammen med alle sine familiemedlemmer, når hun ikke underviser, skriver eller blogger. Hun stræber efter at skrive artikler, der hjælper hunde- og katteejere med at leve et mere aktivt og meningsfuldt liv sammen med deres kæledyr.

Relaterede artikler

 • Kan katte se i mørke?

  Nu, da du har fået en ny, lille killing, bliver alt det, du har hørt om katte i årenes løb, pludselig relevant.
 • Håndtering af hårbolde

  Næsten alle katteejere har set en hårbolle eller hørt lyden fra deres kat, som prøver at hoste en op. Hårbollerne er letgenkendelige, da hårene tager en cylindrisk form (tubeformet).
 • Tager din kat på i vægt?

  Cat playing with ownerw Lær om advarselstegn, symptomer og behandlinger af overvægt og om vægtstyring hos katte samt de tilstande, der påvirker din kat.
 • Graviditet hos katte

  154502253 Hvis du ikke planlægger at avle på din kat, er det bedst at få den steriliseret.

Relaterede produkter