Fisk til din kat

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Din mor har sikkert fortalt dig dette utallige gange: Fisk er godt for dig. Men er det en god idé at give din kat fisk? Nye undersøgelser viser, at dét er det højst sandsynligt. En god nyhed til katte, da de fleste elsker smagen af fisk.

Er alle fisk skabt lige?

Du kan måske være fristet til at tro, at hvis fisk er så fantastisk, så kan du bare finde lidt let dampet fladfisk blandet med mælk frem. Men hvis du virkelig vil have, at din kat får de optimale næringsstoffer fra fisk, så læs videre...

Som enhver anden ingrediens bør fisk indgå i en velbalanceret kost. Og der er flere og flere beviser for, at der er mange fordele ved at spise nogle særligt nærende dele af fisken.

For det første, er der mange proteiner i fisk, uanset om du er kat eller katteejer. Det betyder at kilo for kilo, indeholder fisk en god mængde af de proteiner, som din kats krop har brug for. De har den rette mængde af aminosyrer, som vi mennesker har brug for, selv om det ikke bliver helt opfyldt.

På den negative side kan nogle slags fisk også ødelægge visse vitaminer. At give fisk til katte er derfor lidt af en videnskab, hvis en korrekt ernæringsbalance skal opnås. Et andet problem for katteejere er, at kattemad indeholder meget fisk, og for at være helt ærlig, så lugter det forfærdeligt.

Teknologi

Det er heldigvis her, teknologien kan give en hjælpende hånd. Ved at udtrække de bedste næringsstoffer fra fisken og tilsætte dem til kattens mad, får den de sunde næringsstoffer uanset, om dens yndlingsvariant er kylling, oksekød eller lam..

Selv om du ikke er uddannet fiskehandler, vil du nok kunne regne ud, at hvid fisk (som fladfisk og torsk) er anderledes end fed fisk (som makrel og tun). Hvis vi skulle finde ét enkelt "super-næringsstof", som kan findes i fisk, er det fiskeolie.

Det vil måske være naturligt for dig at købe hvid fisk, men det indeholder meget lidt af disse værdifulde olier, så det er de fede fisk, du primært skal vælge.

Det sunde valg

Undersøgelser, som forskere har foretaget af fordelene ved fiskeolie, er forbløffende. Ønsker du, at din kat skal have et godt syn? Prøv fiskeolie. Er din gamle kat ved at være stiv i ledderne? Prøv fiskeolie. Ville du ønske, at din kat var lidt klogere? Prøv fiskeolie.

Dyrlæge Libby Sheridan fra Hill's Pet Nutrition forklarer det således: "Der er en særlig fiskeolie, som kaldes DHA, en omega-3 fedtsyre, som vi ved, er forbundet med den neurologiske udvikling, dvs. udviklingen af hjernen og dens forbindelser. Selv om noget af udviklingen sker, mens killingen stadig er i moderens mave, er det tydeligt, at nogle forandringer stadig sker efter fødslen.

Det giver mening, fordi hjernen må forblive fleksibel et godt stykke tid for at rumme al den information, som dyret tilegner sig fra omgivelserne. De ser, hører, rører og oplever mange nye ting. Vi tilsætter nu al vores kattefoder DHA, næring, der medvirker til fortsat udvikling. Alle kan få en mere opmærksom og tilpasset kat ved bare at give killingen det rigtige foder i de første måneder af dens liv.

Et spørgsmål om balance

I kroppen foregår der en balancegang mellem disse specielle fedtsyrer. Der er to hovedtyper, kaldet omega-6 og omega-3.

Værdifulde typer omega-3 findes i nogle vegetabilske olier, såsom hørfrø og fisk, især fede fisk. Hver gruppe holder i en vis udstrækning den anden gruppes effekter i skak. Det menes generelt, at en kost, som er rig på animalske fedtsyrer, vil have mere omega-6 i forhold til omega-3, og at det er rigtig godt for dyr (og måske også mennesker) at spise meget mere omega-3 og på den måde holde sig sund. Her er dog en lille advarsel: Bliv ikke fristet til at give din kat ekstra fiskeolie. For meget af et ernæringsstof kan få kroppen ud af balance og forårsage problemer. Konsulter din dyrlæge før du supplerer kosten, især hvis din kat er syg. I de fleste tilfælde findes der et passende supplement, som din dyrlæge kan udskrive eller en specialkost, som kan opfylde din kats specielle behov for næringsstoffer, og som er skræddersyet til dens helbredsproblemer.

Til ejere af sunde katte har Libby Sheridan følgende råd: " Lad dig ikke vildlede af de smarte etiketter, når du køber kattemad. Gå efter de mærker, hvor der står, at maden er tilsat fiskeolie. Vi er så overbeviste om resultaterne af denne undersøgelse, at vi har valgt at tilsætte fiskeolie til alt Hill's tørfoder til katte. Køb altid et anerkendt mærke, hvor du ved, at de rigtige olier er tilsat fra den rigtige type fisk fra uforurenet vand."

Ligesom din mor har fortalt dig: Fisk er det sunde valg!

Relaterede Artikler