Ernæringsmæssige overvejelser for drægtige og diegivende katte

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Korrekt fodring af din kat er afgørende, mens den er drægtig eller diegivende. Fejlernæring kan resultere i lav fødselsvægt hos killingerne og forstørret risiko for at udvikle adskillige sundhedsproblemer, der resulterer i en reduceret overlevelsesrate.1 Målet er optimal ernæring for både moderen og hendes killinger. Specifikke ernæringsmæssige prioriteringer er:

  1. Øget mængde energi fra kalorier til vækst af killingerne og mælkeproduktion hos moderen
  2. Øget mængde protein for vækst og udvikling af killingerne
  3. Øget mængde fedt, der imødekommer det store behov for kalorier hos moderen
  4. Øget mængde calcium og fosfor til knoglevækst hos killingerne og mælkeproduktion hos moderen
  5. Høj fordøjelighed, som sørger for flere kalorier i mindre mængder foder

Typiske spørgsmål og svar vedrørende drægtighed og ernæringsmæssige prioriteringer.

Hvorfor er det så vigtigt med mere energi og fedt?

En øget mængde energi og fedt er vigtigt, fordi drægtige og diegivende katte har ekstremt høje energibehov. Diegivning er det mest energikrævende stadie i en kats liv. Diegivende katte har 2-6 gange så stort et energibehov sammenlignet med sunde, voksne katte.

Hvad er fordøjelighed og hvorfor er det vigtigt?

Fordøjelighed er den del af foderet, som rent faktisk bliver optaget af kattens krop. Høj fordøjelighed er vigtig, fordi energibehovet er meget stort og der er fysisk mindre plads i maven hos drægtige katte.

Hvad bør jeg fodre min drægtige eller diegivende kat med?

Det er ekstremt vigtigt, at du fodrer din drægtige eller diegivende kat med et foder, der sørger for den forøget næring, hun har behov for. Vi anbefaler at fodre med Hill’s Science plan killingefoder så snart, at du opdager, at din kat er drægtig. Disse produkter er rige på essentielle næringsstoffer og støtter killingernes udvikling under drægtigheden. Det er altid bedst at tale med din dyrlæge om foderanbefalinger til din drægtige eller diegivende kat.

Hvordan bør disse produkter fodres til drægtige eller diegivende katte?

  • Drægtige katte: Giv den anbefalede mængde beskrevet på pakken. Fortsæt med killingefoder til moderen indtil hendes killinger er vænnet fra.
  • Diegivende katte: Sørg for at moderen altid har adgang til foderet, efter hun har født sine killinger. Dette vil i sidste ende også hjælpe med at vænne killingerne til almindeligt foder og sørge for, at moderen får det energirige foder, hun har brug for i denne periode.

Hvor længe er en kat drægtig?

Typisk varer (drægtigheden) gennemsnitligt 63-65 dage.2  Sørg for at tale med din dyrlæge om hvor ofte din kat bør undersøges under drægtigheden og efter hun har født sine killinger, for at holde øje med vægt og foderindtag.

Hvornår skal jeg vænne killingerne fra?

Fravænning er almindeligvis en gradvis proces. De fleste killinger begynder at spise fast føde, når de er mellem 3-4 uger gamle. Fravænning bør være overstået, når killingerne er mellem 6-10 uger gamle. 3

Vigtige prioriteter for killingerne i starten.

Det anbefales, at du noterer killingens vægt, afføring, udvikling og aktivitet hver til hver anden dag (særligt i de to første uger efter fødslen) og bestil tid til sundhedstjek hos din dyrlæge.

1 Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Reproducing Cats; Pregnancy p. 321
2 Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Reproducing Cats; Assessment p. 321
3 Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Reproducing Cats; Weaning; p. 328
4 Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Growing Kittens; p.329

 

Relaterede Artikler