Madpuslespil til katte: Sådan hjælper de din kat

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Katteforældre ved godt, at selvom deres pelsede venner trives i rutiner, kan de også hurtigt kede sig, og det kan føre til en masse ballade. Madpuslespil til katte kan være den perfekte løsning mod dette! Disse puslespil stimulerer din kats hjerne.

Hvad er et puslespil med kattemad?

Madpuslespil til katte er typisk plastikbeholdere, der kommer i forskellige farver, former og størrelser. De er designet til at få dit kæledyr til at "arbejde for deres mad", forklarer Cummings Veterinary Medical Centre på Tufts University. Madpuslespil til katte er en aktivitet, der gør det sjovere for din kat derhjemme, og det kan fremstilles af alle materialer eller objekter, der kan indeholde spiselige genstande på en sikker måde.

Katte kan være meget kræsne i forhold til, hvilken type madpuslespil de kan lide (ikke nogen overraskelse). Så hvis din kat ikke er vild med et puslespil i første omgang, så prøv med andre, indtil du finder et, som din kræsne ven er glad for. Det vigtigste er at vælge et, der stimulerer og forbedrer dens sanser og instinkter.

Typer af madpuslespil til katte

De fleste madpuslespil til katte, man kan finde på markedet, er beregnet til tørt kattefoder, men du kan også prøve med vådfoder. Når du skal vælge det kattefoder, du skal bruge i dit puslespil, skal du overveje, hvad "oprydningsprocessen" vil indebære af udfordringer.

Der findes puslespil, hvor katte skal løfte gennemsigtige plastikbægre op, åbne skuffer med poterne eller fiske kiks ud af en labyrint. Der findes også spil, hvor de skal bruge munden til at løfte maden ud. Nogle puslespil til kattemad står på en solid base, mens andre ligger fladt på jorden.

Madpuslespil til katte behøver ikke at være en dyr fornøjelse. Der findes mange puslespil på markedet, men du kan også lave dit eget med almindelige husholdningsartikler som f.eks:

  • Paprør
  • Tomme plasticvandflasker
  • Æggekartoner af pap
  • Plastickrus
  • Isterningebakker af plastik

Madpuslespil, man kan flytte rundt med, er meget underholdende, fordi din kat kan rulle dem rundt på gulvet og dermed tilføje et ekstra element af jagt til spillet. Men sørg for, at det er muligt for din kat at få maden ud. Ideen med disse puslespil er ikke at drille din kat, men snarere at engagere den i en opgave, som den vil blive belønnet for.

Og som altid skal du være opmærksom på din kats sikkerhed og sikre dig, at der ikke er skarpe kanter, små stykker, der kan sluges, eller spidse dele på puslespillet, som kan skade din kat.

Fordele ved madpuslespil til katte

Madpuslespil er gavnlige for kattens instinktive adfærd på disse måder:

De kan afhjælpe kedsomhed

Selvom katte ganske vidst sover meget, har de brug for at blive stimuleret, når de er vågne, ellers kan de ende med at skabe ravage i dit hjem. Katte har et stærkt instinkt for at forfølge og jagteGrå og hvid kat snuser til en plastikflaske med vand, som bliver brugt til madpuslespil med tørfoder indeni.hvis du giver din kat et madpuslespil, vil du kunne stimulere disse instinkter ved at give din kat lidt“fysisk gymnastik og hjernegymnastik” fortæller Battersea Dogs and Cats Home.

At søge efter føde er en meget berigende og stimulerende oplevelse for huskatte. "Det er selvfølgelig ikke helt det samme som at jage, men når det kombineres med andre former for stimulerende oplevelser, f.eks. interaktiv leg, kan puslespil virkelig give katte den motion og de udfordringer, den har brug for for at få et bedre liv", fortæller Delgado.

Kontrol af foder og vægtstyring

Ligesom kattelegetøj der uddeler godbidder, kan madpuslespil bruges til at give din kat hele sin måltidsportion. International Cat Care påpeger, at det er en vigtig egenskab, at puslespillene stimulerer katten mentalt og fysisk, især for katte der ellers ikke er aktive. Derfor kan de fint bruges til måltider ud.

Reduktion af måltider om natten

At undgå at skulle afbryde sin søvn om natten for at fodre sin kat er noget, som nogle kæledyrsforældre drømmer om. Med et madpuslespil kan denne drøm blive virkelighed, da det giver din kat mulighed for at få sine måltider om natten. Kattepuslespil gør også, at katten ikke kan spise hele sit måltid på få minutter.

Hvis du giver din kat et madpuslespil til natten, anbefales det, at bruge et puslespil, den ikke kan flytte rundt på, eller flytte det langt væk fra dit soveværelse, hvis din kat kan flytte rundt på det, så din søvn ikke forstyrres af larmen.

Det perfekte madpuslespil til din pelsede ven vil få den til både at forfølge, jage og fange et bytte. Det kan tage lidt tid for din kat at vænne sig til det nye legetøj, men når den først har vænnet sig til det, kan du være sikker på, at du har en glad jæger derhjemme.

Forfatterbiografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., er medlem af Cat Writers' Association (CWA), STEAM-pædagog. Derudover er hun en stolt og glad katteforælder. Hun skriver om emner inden for uddannelsens og kæledyrenes verden. Find og følg hende på Instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

Relaterede produkter