Leg med din kat: Sådan underholder du din kat

Published by
min read

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

En kat, der keder sig, er ikke en glad kat. Ved at sørge for, at din kat er mentalt stimuleret og engageret igennem leg, er du med til at gøre den glad og giver sandsynligvis også dig selv mere fred - særligt hvis den udviser destruktiv adfærd af kedsomhed som at kradse dine gardiner i stykker eller grave dine potteplanter op. Din kat kan også vise tegn på kedsomhed ved at være udadreagerende og aggressiv eller udvise tegn på depression. Hvis du er bekymret for din kats adfærd, bør du besøge dyrlægen for at sikre, at det ikke er en underliggende sygdom, der er årsagen til din kats problemer. Men hvis dyrlægen ikke kan finde noget galt, er der måske tale om en kat, der er ved at dø af kedsomhed. Her er nogle enkle idéer, der hjælper dig med at holde din kat mentalt stimuleret, uanset om du er hjemme eller ej:

1. Gør måltider til udfordringer

I stedet for blot at fylde din kats skål op, skal du købe en "puzzle feeder", der kræver, at katten finder ud af, hvordan man får maden ud af en labyrint eller en række forhindringer for at kunne spise den. Du kan købe mange forskellige slags "puzzle feeders" eller lave din egen ved at skære huller (der er store nok til, at der kan komme foder igennem) i en tom og rengjort plastikflaske, paprør eller en anden slags beholder. En anden type hjernegymnastik for katte, der er let at sætte i værk, er at skjule mad i hele huset. A skattejagt for katte er let at arrangere og en fantastisk måde at holde din kat underholdt på, mens du er væk - samtidig med at du opmuntrer til fysisk aktivitet. Prøv at gemme små mængder mad i hele huset ved at bruge de afskårne kopper fra en æggebakke.

Tabby cat in crouched position about to prance on feather toy.

2. Sørg for at opmuntre deres naturlige jagtinstinkt

Kattelegetøj som eksempelvis en motoriseret mus eller ganske enkelt en snor, som du trækker over gulvet, kan hjælpe med at stimulere din kat og til at bruge sit jagtinstinkt. Bonus: kattens måde at lægge an til at gå til angreb, vil helt sikkert være god underholding! Du kan øge kattens begejstring endnu mere ved at give dem kasser at gemme sig i, når de venter på at "byttet" nærmer sig. Sammen med mental stimulering er denne form for kattelege en god måde for dig og din familie at tilbringe tid og knytte bånd med din kat - samt tilskynde dem til at holde sig i form.

3. Lad dem klatre

Kradsetræer og kattetårne er fantastiske til at stimulere katte mentalt og fysisk. Katte vil oftest helst være højt placeret. Her er de fra naturens side mere trygge i ly fra angreb fra rovdyr. Det gør det også lettere for dem at forfølge og overvåge deres bytte. Kradsetræer og kattetårne gør det muligt for din kat at klatre og kradse som deres katteforfædre gjorde. De kan fås i alle former og størrelser, så der er masser af muligheder for at finde en løsning, som de vil elske, men som samtidig ikke ødelægger indretningen i dit hjem. Du vil også få stor fornøjelse ud af at se dem klatre og lege med deres nye legetøj. Det kan også reducere destruktiv adfærd, da de derved vil forstå, at de godt må kradse og klatre på deres træ, men ikke på dine andre møbler.

4. Giv dem en udsigt

Katte elsker at se, hvad der er på færde. Hvis du har et vindue med udsigt til et fuglebræt eller en anden lige så spændende scene, bør du arrangere en behagelig plet, hvor de kan hoppe op og holde udkig fra. Det er forbløffende, hvor meget underholdning en kat kan få ud af at følge fuglene langs vindueskarmen, og det er tilmed god mental træning for dem. Hvis du ikke har en særlig interessant udsigt, kan du sætte fjernsynet til at afspille en naturscene med f.eks. fugle eller egern. Dette kan holde dem underholdt i timevis, bare sørg for, at fjernsynet ikke er inden for kradseafstand, da de kan få lyst til at give et lap med poten.

Der er også flere kattevenlige apps derude. Hvis du har en tablet (sørg for, at den er 'kattesikret'), kan du downloade et af disse spil. De er designet til at hjælpe med at stimulere katte, da det gør det muligt for dem at stikke poten frem og ramme forskellige objekter på skærmen og se dem glide henover skærmen, som om de legede med et stykke legetøj.

5. Adopter en ven

En anden kat kan være lige hvad din kedsomhedsplagede kat har brug for, ifølge Companion Animal Psychology. To katte kan holde hinanden ved selskab, når du er væk, lege sammen og endda nusse og pleje hinanden. Men inden du løber ud og adopterer en kat, skal du tage højde for de ekstra omkostninger og pleje, der er forbundet med at have en ekstra kat. Det er ikke en god idé at adoptere, medmindre du er sikker på, at du er klar til påtage dig det ansvar, der følger med. Sørg for at introducere et nyt kæledyr langsomt da oplevelsen kan være overvældende for begge katte. En god måde at sikre, at din kat (og dig) er et godt match med en anden kat, er at have katten i pleje, inden du adopterer.

Katte keder sig (ligesom mennesker), hvis de bare sidder og kukkelurer i huset hele dagen. Men ved at anvende disse enkle tips kan du hjælpe din kat med at slå kedsomheden ihjel og forblive stimuleret, engageret, og aktiv i mange år frem i tiden!

Forfatterbiografi

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy er en freelance-skribent fra Erie, Pennsylvania. Hun har en kat ved navn Olive, hvis yndlingslegetøj er en papkasse.

 

Relaterede artikler

Relaterede produkter