Alt om kattelopper

Udgivet af Kara Murphy
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du har lagt mærke til, at din kat klør sig mere end normalt, kan det være, den er ramt af de små parasitter, man kalder for kattelopper. Du undrer dig måske over, hvordan de er opstået, og hvordan du slipper af med dem igen. Læs videre for at få svar på disse spørgsmål og blive klogere på kattelopper.

Hvordan fik min kat lopper?

Ifølge British Pest Control Association kan lopper hoppe længere end 100 gange deres egen kropslængde. Og det har endda vist sig, at nogle kan kunne springe 200 gange deres egen størrelse! Disse springfærdigheder hjælper lopperne, som faktisk ikke kan flyve, med let at bevæge sig fra jorden til en ny vært eller fra vært til vært.

Dyr, som jævnligt kommer i haven f.eks. ræve, mus, egern, bærer sandsynligvis rundt på lopper. Typen af lopper kan dog variere fra dyreart til dyreart. De kan efterlade lopper eller æg i haven og nogle af disse lopper kan potentielt komme ind i dit hjem ved at hoppe op på dig eller din kat, når I er udenfor. Lopper springer let rundt mellem både hunde og katte.

Din kat kan også få lopper ved blot at sidde stille og roligt foran vinduet.

Stribet kat med rødt halsbånd klør sig i øret.

Sådan finder du ud af, om din kat har lopper

Et par enkelte lopper kan hurtigt udvikle sig til et kæmpe angreb, da en enkelt hun-loppe ifølge RSPCA kan lægge op til 50 æg om dagen. Det mest tydelige tegn på et loppeangreb er, at katten nærmest tvangsmæssigt klør sig på kroppen eller ser ud til at bide i pelsen. I følgePDSA er følgende også tegn på loppeangreb:

  • Bare pletter eller en ru/uplejet pels.
  • Øm eller irriteret hud.
  • Udslæt eller bid.

Hvis du tror, at din kat har lopper, kan du køre en fin kam gennem dens pels, mens den står på et hvidt stykke papir eller et hvidt håndklæde. Hvis din kat har lopper, vil du højst sandsynligt kunne se små sorte pletter, som bliver røde, hvis du gør papiret/håndklædet fugtigt. Lopper kan også nogle gange ses med det blotte øje, så måske er det ikke engang nødvendigt at fugte den hvide baggrund.

Hvilke sundhedsmæssige problemer forårsager lopper?

Kattelopper kan nogle gange gøre mere skade end blot at virke irriterende. Nogle gange kan de endda resultere i alvorlige sundhedsmæssige problemer. For eksempel kan lopper overføre bændelorm. Hvis din kat stadig er en killing eller har mange lopper, kan den mængde blod, som lopperne suger, også potentielt føre til blodmangel.

Behandling og forebyggelse af lopper

Er du klar til at sætte "stolen for døren" for disse små irriterende plageånder? Det første, du skal gøre, er at ringe til din dyrlæge for at få råd og hjælp til, hvordan du skal behandle det. I nogle tilfælde vil din dyrlæge foreslå, at din kat bliver testet for bændelorm og andre sygdomme.

Du skal ikke kun have din kat behandlet, du skal også fjerne alle skadedyr fra dit hjem. Sørg for at rengøre det grundigt med støvsugning og gulvvask for at forhindre lopperne i at komme igen. Din dyrlæge kan også rådgive dig om, hvordan du rengør dit hjem for effektivt at slippe af med alle skadedyr.

Produkter mod lopper og flåtmidler vil også effektivt hjælpe med at forhindre lopper i at komme tilbage. PDSA anbefaler, at du bruger et receptpligtigt produkt fra din dyrlæge, og fortæller derudover, at andre produkter fra hylderne i supermarkederne eller ved dyrehandlere ofte indeholder mindre effektive ingredienser. De advarer også mod at bruge loppemidler til hunde eller loppespray til katte.

Din dyrlæge vil formentlig anbefale, at du holder din kat i behandling hele året rundt. Alt afhængigt af det land, du bor i, vil lopper være enten blot være et problem nogle måneder eller hele året rundt. I lande, hvor der er meget varmt i lange perioder f.eks. i middelhavsområdet og i afrikanske lande vil problemet vare hele året, mens problemet vil være mere kortvarigt i nordiske lande, hvor der er mere kolde temperaturer mange måneder om året. Det er vigtigt, at du er er klar over, at globale opvarmning den globale opvarming kun forværre loppeproblemet. Du tror måske, at du har den reneste kat i verden, men lopper kan faktisk ramme alle kæledyr. Så hold et vågent øje med, om din kat er glad og sund og ikke klør sig.

Forfatterbiografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er freelance-forfatter og hundeejer. Hun bor i Erie, Pennsylvania. Hun har en goldendoodle, der hedder Maddie.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

Relaterede produkter