Hold din kat velplejet  

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Vejledning i killingens pelspleje

Killinger er meget omhyggelige med deres soignering. Deres mor lærer dem at holde sig rene og pæne. Men af og til kan de få brug for lidt hjælp fra dig, og det er en god lejlighed til at forkæle killingen, når du plejer dens pels. Den vil nyde hvert minut! Hvis killingen for eksempel har lang pels, skal den redes hver dag. Derefter skal du børste den forsigtigt for at forhindre, at pelsen bliver filtret. Dyrlægen kan rådgive dig om den rigtige kam og børste til killingens pels.

Korthårede killinger skal også børstes af og til. Fjern løse hår med en blød børste ved at trække den langsomt hen over pelsen fra hoved til hale.

De fleste katte fælder meget om foråret og også sommer og vinter, men som regel ikke så kraftigt. Væn killingen til at få regelmæssig pelspleje fra starten. Det kan også være med til at forhindre, at der danner sig ubehagelige hårbolleri kattens mave.

Katte er af naturen meget renlige, så katten behøver ikke at blive badet. Men hvis den bliver virkelig snavset, kan du bade den med en speciel, mild katteshampoo.

Det er en god idé at håndtere killingen ofte, mens den vokser op, så den ved, at der ikke er noget at være bange for. Når du soignerer killingen, får du også mulighed for at undersøge den: koncentrer dig især om tænder og poter. Du skal også regelmæssigt undersøge kattens øjne og ører og se efter usædvanlige aflejringer af voks eller pus. Det betyder også, at killingen er mere afslappet, når den bliver undersøgt af dyrlægen.

 

Sådan holder du killingens mund sund

Når killingen er fire måneder gammel, begynder dens blivende tænder at bryde frem, og de fleste af dem er udviklet, når den er otte måneder gammel. En effektiv mundhygiejne er lige så vigtig for katte som for mennesker. Det er en god idé tidligt at vænne killingen til at få børstet tænderne med regelmæssige mellemrum for at forhindre problemer senere i livet. Tandbørstning mindst tre gange om ugen holder killingens tænder og tandkød sundt.

Du kan få tandpasta og tandbørster, som er specielt udviklede til katte, hos dyrlægen, som også kan vise dig, hvordan du skal bruge dem.

Tro det eller ej, men tandbørstning kan godt være sjovt. Væn killingen til det ved at begynde med at gnide fingeren forsigtigt over killingens tænder hver dag. Hvis den kæmper imod, skal du være forsigtig, men fast, og når killingen falder til ro, skal du rose den. Så kan du begynde at have tandpasta på fingeren, før du bruger den specialdesignede tandbørste.

Du kan også købe kattegodbidder, som er specielt udviklet til at holde kattens tænder rene.  Og der findes specielt foder som for eksempel Hill's™ Science Plan Oral Care som er udviklet til at holde kattens tænder rene, når den bliver voksen.

 

Killingens poter og kløer

I det første halve år af killingens liv bør dens poter og kløer ikke kræve nogen særlig opmærksomhed. Men hvis du dagligt rører ved killingens poter, bliver den vant til det, og det bliver nemmere for dig at undersøge dem, når den  er ældre. Det er sandsynligvis heller ikke nødvendigt at klippe kløerne - et kradsebræt er sikkert nok til at holde dem korte ved at fjerne den gamle skal. Samtidig er det også en del af processen med at markere territorium og desuden god motion for poter og kløer.

Relaterede Artikler