Mødet med de andre katte

Når killingen skal møde en anden kat

Hvis du allerede har en kat derhjemme, vil den sikkert forsvare sit territorium, når den nye killing kommer ind i huset. Det er helt naturligt, at du gerne vil have, at den nye killing bliver accepteret af den ældre kat, men det er lige så naturligt, at den har brug for tid og overtalelse til at acceptere det, den betragter som en rival. Den har jo hidtil været i centrum og været den, der bestemte.

 

Giv dem tid

De to katte har gode chancer for at komme godt ud af det med hinanden, hvis du følger et par enkle regler. For det første skal du præsentere den nye beboer langsomt. Og for det andet skal du sikre dig, at den ældre kats foder og sovested ikke overtages af den nye killing. Hvis det er i orden, vil de sandsynligvis komme godt ud af det med hinanden - selvom der altid er en lille risiko for, at de aldrig vil acceptere hinanden.

 

Når du beslutter, at tiden er inde til at præsentere dem for hinanden, skal du tage føringen. Du må ikke bare overlade det til dem selv at finde ud af det. Og vælg et tidspunkt, hvor der er roligt i hjemmet. Da den nye killing endnu ikke er kønsmoden, vil den ældre kat ikke føle sig truet eller prøve at konkurrere med den lille. Risikoen for konkurrence er også mindre, hvis de to katte er af forskelligt køn. Men lad dem ikke møde hinanden ansigt til ansigt for hurtigt. Hold dem adskilt, men lad dem undersøge de steder, den anden opholder sig og sover for at vænne dem til, at der er en anden kat i hjemmet.

 

Duften er vigtig

Lugesansen er den vigtigste sans for katte, så det er en god idé at overføre lugtene i hjemmet til den nye killings pels, før de to katte møder hinanden. Bland duftene ved først at stryge hænderne over den ældre kat og derefter over killingen uden at vaske hænder ind imellem, og vice versa. Det præsenterer også den ældre kats duft for killingen.

 

Giv killingen sit eget sted

Du kan overveje at anskaffe en indhegning eller en kasse til killingen, hvor du sætter dens kurv, bakke og vandskål, så den føler sig sikker og tryg. Når den ældre kat kommer ind i værelset for at hilse på, vil killingen føle sig beskyttet af indhegningen eller kassen og alligevel kunne se den anden kat. Når du så beslutter, at tiden er inde (det kan vare flere dage), kan du åbne døren til indhegningen og lade killingen komme ud, når den har lyst.

Der er ingen garanti for, at de to katte bliver perlevenner. Men selvom det ikke sker, skal du lade dem selv udvikle det forhold, som passer dem bedst. I det mindste vil de fleste katte til sidst lære at tolerere hinandens tilstedeværelse.

Relaterede kattepleje artikler

 • Sådan plejer og bader du din kat | Hill's Pet

  Enhver der har kat ved, at de er omhyggelige pelsplejere. De fleste katte vil bruge en stor del af dagen på pelspleje, men nogen gange kan de have behov for lidt ekstra hjælp – for eksempel hvis de har været skadet, eller hvis lange hår bliver sammenfiltret.
 • Få en god start med din killing | Hill's Pet

  Alles hjerter smelter ved synet af en lille killing. Men det lille, yndige pelsbundt, du kommer hjem med, skal passes resten af livet.
 • At rejse med din kat | Hill's Pet

  De fleste katte er ikke glade for at rejse. De er normalt meget bundne til deres territorium og kan føle sig sårbare, når de ikke føler sig på hjemmebane.
 • Tips til den første måned med din nye kat | Hill's Pet

  Learn more about the basics of cat care in the first month, including choosing the right cat bedding, cat toys, cat carriers, pet id tags and litter boxes.
 • Giftige potteplanter | Hill's Pet

  Mange katteejere har i de senere år valgt at holde deres katte indendørs. Dette er forståeligt, da faren ved trafikuheld er høj både på landet og i byen.
 • Vaccinere din killing | Hill's Pet

  Din nye killing begybder livet med naturlig immunitet fra sin mor, men når denne immunitet fortager sig, skal du have killingen vaccineret, så den bliver ved at være sund og rask.