Kan katte opdrages?

Published by
Læse tid

For at opdrage din killing skal du prøve at forstå, hvordan den tænker og opfører sig.Are cats trainable?

Katte er anderledes end hunde. Hunde er flokdyr, som ønsker at gøre deres "fører" (dig) glad. Killingen vil være mere interesseret i at gøre sig selv glad.

Men med en smule forståelse og tålmodighed er der ingen grund til, at du ikke kan opdrage din killing. Og det er vigtigt at gøre det. Hvordan skulle du ellers kunne soignere killingen eller holde øje med dens helbred, hvis den for eksempel ikke er opdraget til at blive håndteret? Og vil du virkelig have, at den vandrer rundt oppe på køkkenbordet?

De grundlæggende principper

Det første, du skal vide er, at katte ikke forstår straf. Det er langt mere effektivt at opmuntre til god opførsel. Lyder det besværligt? Husk bare de tre ord - respekt, forstærkning og belønning.

Hvad angår respekt, er det vigtigt, at du opfører dig på en kattevenlig måde. Vidste du for eksempel, at katte ikke bryder sig om, at man stirrer på dem, eller at de ikke kan lide pludselige lyde eller bevægelser?

Forstærkning betyder blot konsekvens og gentagelse. Hvis killingen gør noget, du ønsker at modvirke, som f.eks. at springe op på køkkenbordet, skal du venligt og bestemt sige "nej". Hvis den gør noget, du gerne vil opmuntre, skal du rose den i høje toner.

Og det bringer os til emnet "belønning". Der er to typer belønninger - ros fra dig og en lille godbid. Begge dele er motiverende for killingen.

Opdrag killingen til at blive håndteret

De fleste katte kan ikke lide at blive taget op, og jo tidligere du vænner killingen til det, jo bedre.

Der er mange, som uden at vide det lærer deres killing dårlige vaner. De tager killingen op, og når den kæmper imod, sætter de den bare ned igen. På den måde lærer killingen, at hvis den kæmper imod, får den sin vilje.

Det er en bedre metode at tage killingen op, og hvis den begynder at kæmpe imod, holde den forsigtigt, men fast. Når den falder til ro, skal du rose den meget og derefter sætte den ned.

Kradsen

Kan man opdrage killingen til ikke at kradse? Nej, killinger elsker at kradse, det er en naturlig form for markering af territoriet, som også strækker musklerne godt ud. Betyder det så, at du skal acceptere ødelagte møbler? Nej, du skal bare opdrage killingen til at kradse andre steder.

Køb killingen et kradsebræt - ru overflader er specielt tiltalende, så vælg et der er dækket med f.eks. reb eller hamp. Leg med killingen i nærheden af kradsebrættet, og når den bruger det, skal du rose den i høje toner og evt. give en godbid.

Hvis killingen kradser på møblerne, markerer den møblet med sin duft. Man kan afholde killingen fra at vende tilbage til møblet ved at rense det med et produkt, som fjerner duften. For nogle hjælper det at lægge sådan noget som plastfilm eller alufolie på møblet, da killinger generelt ikke er så glade for at kradse på glatte overflader.

Afhold katten fra at bide

Det er en naturlig killingeadfærd at bide for sjov. Hvis killingen bider dig i hånden under leg, skal du straks afbryde legen. Men du må ikke straks trække hånden til dig, det vil bare gøre legen endnu sjovere. Legetøj og bolde er bedre som bytte.

Klikkertræning

Klikkertræning er en moderne, blid og videnskabelig metode til træning af dyr. Man bruger de samme principper, som er beskrevet ovenfor, men killingen får også et "klik" for at belønne god opførsel. Yderligere information om klikkertræning.

Relaterede Artikler

 • Katte og babyer

  Få en dyrelæges og adfærdspsykologs råd til, hvordan du kan forberede dit husdyr til en ny ankomst i familien.
 • Renlighedstræning af killingen

  Få tips til hvordan du kan holde din killing ren
 • Sådan træner du din kat

  Vi ved alle, at hunde kan trænes til at forstå kommandoer - men hvad med din kat? Katte er mere selvstændige og egenrådige af natur, derfor higer de ikke efter ros på samme måde, som hunde gør.

Relaterede Produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxidanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer. <BR><BR> <UL> <LI>Støtter vedligehold af en slank muskelmasse og ideel kropsvægt. <LI>Kontrolleret mineralniveauer for at støtte sunde urinveje. <LI>Letfordøjelige ingredienser for optimal absorbering af næringsstoffer. <LI>100% garanti for kvalitet, konsistens og smag.</LI></UL>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefoder med Tun

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensat til at sikre en god kondition med klinisk dokumenterede antioxydanter, proteiner, der ikke feder og øget indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • Hill's™ Prescription Diet™ y/d™ Kat

  <p>Hjælper med at håndtere din kats helbred på 3 uger ved at normalisere stofskiftehormonniveauerne.**<br><br>**Når foderet anvendes som eneste ernæringskilde.</p>