Sådan træner du din kat

Published by
Læse tid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Vi ved alle, at hunde kan trænes til at forstå kommandoer - men hvad med din kat? Katte er mere selvstændige og egenrådige af natur, derfor higer de ikke efter ros på samme måde, som hunde gør. Men, som du allerede nok ved, er katte yderst intelligente, hvorfor de også evner at lære forskellige handlinger og tricks.

Sådan træner du din killing

Det er vigtigt at påbegyde træningen så tidligt som muligt, så killingen lærer husets regler fra en tidlig alder. Det er ofte sværere at lære en voksen kat, at den ikke må kradse på sofaen eller ligge på køkkenbordet. Når du træner din killing vil det holde den aktiv, lære den god adfærd og styrke båndet mellem killingen og dig.

Når du skal træne en killing, er det vigtigt at holde træningssessionerne korte. Fokuser på en kommando og udskift først denne, når katten har lært den første. Øv kommandoerne forskellige steder i hjemet, så katten væner sig til at forstå dine kommandoer i flere forskellige situationer. Du kan anvende klikkertræning til eksempelvis at få katten til at sidde stille, når den skal børstes eller at gå frivilligt ind i sin transportkasse.

Når du træner killingen, er det vigtigt at udstyre dig med rigeligt med legetøj. Hvis den gør noget, den ikke må, kan du nemlig distrahere den med legetøjet. Tilbyd den legetøjet som en belønning for ikke at gøre noget ulødigt. Legetøjet stimulerer killingen fysisk og mentalt og holder den beskæftiget. Du kan også drysse lidt katteurt på legetøjet for at gøre det ekstra attraktivt.

Typiske adfærdproblemer hos katte

Flere af de typiske adfærdproblemer hos katte kan undgås ved hjælp af træning. Det er adfærd såsom:

  • Kradsen på møbler
  • Strenten og tissen andre steder end I bakken
  • Katten undgår kattebakken
  • Aggressiv adfærd overfor andre dyr eller mennesker
  • Stress
  • Frygt eller angst
  • Overdreven soignering

Sådan træner du katten

Hvis du er heldig, vil din kat have lyst til at lære dine kommandoer. Der er dog også en risiko for, at den vil ignorere dig. Derfor kan træning være en stor prøvelse for din tålmodighed. Sørg derfor for at bruge lidt tid på projektet dagligt.

Lad være at straffe katten. Det vil blot gøre den stresset som kan udvikle sig til dårlig opførsel og i værste fald helbredsproblemer. Beløn i stedt god opførsel med rosende ord og eventuelt en godbid. PÅ den måde vil katten forbinden den opførsel med noget positivt.

En af de mest alminlige former for kattetræning er clickertræning. Hvis du eksempelvis vil lære din kat at sidde kan du klikke, så snart den sætter sig og give den en lille godbid. Når du har gjort dette gentagne gange vil katten forbbinde handlingen med klikket og godbidden.

Hold også træningssessioner for en voksen kat korte. Katte har svært ved at koncentere sig om noget I længere tid og vil hurtigt kede sig. Fokuser på en kommando og udskift først denne, når katten har lært den første. Øv kommandoerne forskellige steder i hjemet, så katten væner sig til at forstå dine kommandoer i flere forskellige situationer.

Sådan gør du, når katten opfører sig dårligt

Mother and son playing with large orange tabby cat on the kitchen floor at home.

Der kan være mange årsager til kattens dårlige opførsel. Den kan være stresset over ændringer i hjemmet, den kan være syg eller også forstår den simpelthen bare ikke, at den sopf’rsel er forkert. Man kan fristes til at tro, at katten opfører sig dårligt med vilje, men det er sjældent årsagen.

Det er langt mere effektivt at distraere kattens opførsel, når den opfører sig dårligt fremfor at straffe den. Hvis du straffer katten, vil den føle sig truet, hvilket kan lede til mere stress og flere uvaner. Hvis katten frygter dig vil det også skade jeres tilknytning. Det er dog nødvendigt at handle på den dårlige opførsel. Det kan du eksempelvis gøre ved at lægge noget, der dufter af citron ved det sted, du ikke vil have katten. Katte bryder sig nemlig typisk ikke om duften af citrus.

Huks også at belønne din kat, når hun gør noget godt. Giv hende eksempelvis en godbid så hun forbinder denne opførsel med noget rart.

Relaterede Artikler