Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov
Ja, du læste rigtigt; man kan godt lege apport med en kat, ligesom man kan med en hund, og nogle gange fungerer det faktisk bedre med en kat. Det er ikke blot en måde, du kan imponere dine naboer og venner på, men faktisk også en rigtig god måde for dig og din kat til at have det sjovt og tilbringe noget kvalitetstid sammen. Læs videre for at finde ud af, hvordan du lærer en kat at lege apport.
Prøv at tænke som en kat
Hunde er sociale dyr, der nyder at interagere og samarbejde. Katte er imidlertid mere selvstændige væsener og normalt skal man lære dem, at det kan være en fordel at samarbejde og interagere. Denne pointe er væsentlig i forhold til at forstå, hvorfor du skal gribe træningen anderledes an, hvis du har en kat, end hvis du har en hund. Når det kommer til at træne en kat, er der nogle grundlæggende teknikker, man skal kende for at opnå gode resultater. De grundlæggende teknikker er følgende:
Giv ros og start langsomt
Battersea Cats Home fortæller, at det er en god idé at give ros til katten og starte langsomt, så træningen bliver en successoplevelse. Det har nemlig en positiv indvirkning, hvis katten udfører øvelserne med et positivt resultat. Battersea Cats Home anbefaler, at du deler træningen op i forskellige dele. Dvs. at du kan lærer den apport i en række mindre trin. Det kunne f.eks. være, at du starter med at lære den at jage en genstand, derefter lærer du den at bide i en genstand, derefter at samle en genstand op og til sidst lærer du den at komme, når der bliver kaldt efter den. Og det er vigtigt, at du altid giver den ros, når den har udført handlingerne. Du kan f.eks. starte med at træne din kat i at komme hen til dig, når du holder legetøjet op.
Belønninger
Giv din kat en belønninger, så den bliver motiveret til at fortsætte. Mad eller foder er normalt et godt valg, men alle katte er unikke og foretrækker forskellige ting. Din kat foretrækker måske at blive kradset på hagen, at få lov til at lege med sit yndlingslegetøj eller at lege en bestemt leg med dig som belønning. Hvis du bruger mad, er små godbidder en god belønning, men det er vigtigt at være konsekvent med belønningen. Hvis din kat pludselig ikke får en belønning, kan den nemlig blive forvirret og miste interessen! Vælg en bestemt godbid, som din kat elsker, og brug den kun, når din kat gør det, du ønsker, at den skal gøre. Undgå at give for mange godbidder, så din kat ikke lige pludselig bliver tyk på grund af træningen.
Respektér katten
Det vigtigste er, at du respekterer, hvad din kat kan lide og ikke kan lide. Du må ikke stirre på din kat eller lave høje lyde, når I træner eller leger. Hvis din kat ikke har lyst til leg, skal du ikke tvinge den til det. Forsøg at lægge træningen på de tidspunkter, hvor din kat er mest legesyg, hvilket normalt er, når solen går op og ned samt omkring spisetid, når den er sulten.
Timing er altafgørende
Det er vigtigt, at du lærer din kat godt at kende, og at du opbygger et tillidsfuldt og kærligt forhold til den, før du begynder at træne den. Find ud af, hvilket legetøj eller hvilke ting i dit hus, den bedst kan lide. Disse genstand skal du så bruge, når du leger apport med den.
Katte kan godt lide at jage og kaste sig over ting og fange dem. Kast en blød genstand, lad derefter din kat jage den og gå så hen og placer en godbid i nærheden af genstanden. Dette vil styrke kattens motivation til at lege igen. Når du et par dage i træk har fået din kat til at springe på en ting eller gå hen til en genstand, du har kastet, så er du klar til at forsøge det næste skridt: at få den til at tage genstanden i munden. Hav forskellige godbidder klar, og giv så en lyd, når din kat bider i genstanden. Denne lyd kunne være "ja", "godt", "super" etc. Giv den en lille godbid med det samme. Husk, at timingen er altafgørende.
I starten skal du markere med en lyd og derefter give en belønning, hver gang den bider i genstanden. Når din kat gør dette konsekvent, det vil sige, at den bider i genstanden på kommando, så kan du begynde stille og roligt at få den til at bide i genstanden i et sekund mere, inden du markerer og roser den. Fortsæt med denne øvelse, og øg gradvist den tid, din kat skal holde genstanden i munden. Når den har lært at holde genstanden i munden i længere tid, kan du starte med at kalde din kat tilbage med den kommando, du har lært den, og voila! Din kat kan nu jage en genstand, samle den op og hente den tilbage til dig. Husk, at det er bedst at udføre træningen på det tidspunkt på dagen, hvor din kat er mest aktiv og legesyg.
Når træningen ikke går så godt
Hvis det går rigtig dårligt med at træne din kat i apport, kan du holde en pause i et par dage og derefter prøve igen med nyt legetøj og andre godbidder. Måske er det nødvendigt at opdele træningen i endnu flere dele og starte langsommere ud, før du sætter hele træningen sammen.
Alle katte er forskellige individer, der har deres egne præferencer og personligheder. Hvis din kat simpelthen bare ikke gider lære apport, så er der masser af andre ting, som du kan træne den til at gøre i stedet. Så længe du roser den og undgår tvang, vil aktiviteter i de fleste tilfælde være en sjov og positiv oplevelse, der forstærker jeres bånd.
Hvis det træningen er en succes, så kan du vælge optage det på video, så alle dine venner kan se, hvor dygtig din kat er. Alle elsker sjove kattevideoer.
Billedet er lånt af: Flickr/John Benson
Forfatterbiografi
Christine O'Brien
Christine O'Brien er skribent, mor og mangeårig kattejer - med to Russian Blue-katte, der styrer huset med hård hånd. Hendes tekster er publiceret i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, hvor hun skriver om kæledyr, graviditet og familieliv. Find og følg hende på Instagram og Twitter: @brovelliobrien.
Anmeldt af Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip