Hvad tænker min hund på?

Udgivet af Erin Ollila
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Har du nogensinde stået og set hunde lege i en hundepark, hvor de tilsyneladende smiler, hopper og puffer til hinanden, og undret dig: "Hvad tænker hunde på?" eller "Hvordan tænker hunde?". Måske har du kigget på din hund, der stirrer længselsfuldt ud af vinduet og spekuleret på, hvad hunden tænker på. Eller måske har du snakket med din hund før arbejde og følt dig helt sikker på, at hunden har forstået alt, hvad du lige har sagt. Men gør de det? Antager du blot, at din hund forstår dig, fordi deres nonverbale kommunikation, (f.eks. øjenkontakt) og selv den verbale kommunikation (f.eks. gøen) får det til at se ud som om, at de virkelig forstår, hvad du siger?

Det er ikke nyt at spekulere i, hvordan hundens hjerne fungerer. Mennesker har tænkt over dette spørgsmål i århundreder. Hør blot dette citat fra Jeremy Bentham, som stammer helt tilbage fra 1789: "... Spørgsmålet er ikke, om de kan ræsonnere? Eller om de kan tale? Men: er de i stand til at føle lidelse?" Alle kærlige hundeejere elsker at tro, at deres pelsede ven kan kommunikere med dem. Mange tror faktisk, at deres hunde oplever en bred vifte af følelser og bekymrer sig om deres kæledyrs lykke og følelsesmæssige velbefindende. Derfor vil hundeejere gerne tro, at hunde kommunikerer, selv om der åbenlyst er en sprogbarriere.

Selv om hunde måske ikke taler det samme sprog som dig, er de i stand til at forstå verden omkring dem. Nøglen er at forstå, hvordan deres hjerne fungerer for at se, hvad de tænker, og for bedre at forstå deres kommunikationssignaler.

Tænker hunde som mennesker?

Hunbeagle hviler sig på sort lædersofa.

Der findes talrige undersøgelser af, hvordan den menneskelige hjerne bearbejder sprog - men hvordan tænker hunde? Neurovidenskabsfolk fra Eötvös Loránd University i Budapest har gennemført en undersøgelse, der er offentliggjort i Science, hvor de har MRI-scannet hjernen på tretten familiehunde. Mens de var i scanneren, lyttede hundene til deres træners stemme, der sagde forskellige sætninger, såsom "godt gået", hvilket blev betragtet som en meningsfuld sætning, og "som om", hvilket blev betragtet som en meningsløs sætning - begge blev ytret i både rosende og følelsesmæssigt neutrale toner. Resultaterne viste, at de meningsfulde sætninger blev behandlet i venstre hjernehalvdel, uanset intonation, hvilket svarer til menneskers behandling, mens de meningsløse sætninger ikke blev registreret." Det viser, at disse ord har betydning for hunde," siger Attila Andics, der er neurovidenskabsmand og medlem af forskerholdet.

I denne undersøgelse spillede intonation en rolle i hundenes forståelse og blev behandlet i hundenes højre hjernehalvdel. F.eks. tændte tale, der lød som ros, for belønningssystemet i hjernen. Resultaterne af denne undersøgelse tyder på, at betydningen af sætninger og den tone, som de bliver sagt i, behandles separat for at hjælpe hundene med at identificere, hvad der specifikt blev sagt til dem.

Har hunde en god hukommelse?

Hvis du nogensinde har prøvet at træne en hvalp, ved du, at konsistent træning lærer hunden at huske de kommandoer, som i har arbejdet på i fællesskab. Faktisk kan din hund sandsynligvis sitte, stå, lægge sig, give pote, rulle rundt og mange andre sjove tricks. Nogle hunde er endda tillært at lade deres ejere vide, hvornår de skal ud og tisse ved at slå på en klokke på døren eller ved at gø og sætte sig i nærheden af en udgang.

En nylig undersøgelse, der er offentliggjort i Current Biology, viser, at man ikke blot kan træne hundens hukommelse til at udføre opgaver, men at de også husker mere om dine handlinger, end du måske tror. Forskergruppen undersøgte, om hunde har adgang til episodisk hukommelse, hvilket betyder, at de husker øjeblikke, der er fundet sted, men uden at de nødvendigvis forventer, at disse øjeblikke kan opstå igen. Resultaterne viste, at hundene var i stand til at genkalde tilfældige episoder efter et stykke tid, hvilket svarer til menneskelige erfaringer. Dette betyder, at hunde husker personer, steder og især sætninger uden at skulle belønnes for deres adfærd. Det hjælper dem til bedre at lære, hvordan mennesker kommunikerer med dem, og hvordan de mest effektivt kan kommunikere med os.

Så fortvivl ikke, hvis din hvalp synes at have svært ved at følge dit træningsprogram. Det er ikke, fordi de ikke kan trænes. Dit hund er trods alt meget intelligent. Det kan simpelthen bare betyde, at de er unge, har det sjovt og måske er distraheret af alle de fantastiske og nye oplevelser i verden, f.eks. at jage sommerfugle eller at tygge på deres hundesnor. Hvis du fortsat oplever problemer med træningen, kan du kontakte en professionel træner i dit område eller spørge din dyrlæge om anbefalinger til træningsprogrammer.

Så hvad tænker hunde på?

Selv om forskning i hundehjernen helt sikkert er nyttig for at begribe, at hunde er i stand til at forstå kommunikation, vil du måske gerne have flere detaljer om, hvad der præcist foregår i deres hjerne. Har du nogensinde spekuleret på, hvad de egentlig syntes om de hjemmelavede hundegodbidder, du lavede? Ja, din hund slugte dem hurtigt, men det kunne have betydet hvad som helst. Måske var de bare sultne eller prøvede at undgå at såre dine følelser. Eller måske den elskede godbidderne og venter tålmodigt på, at du laver flere. Sandheden er, at der ikke er nogen konkret måde at vide noget med sikkerhed om disse umiddelbare tanker. Det er op til dig at afkode signalerne og forestille dig de detaljerede tanker. Din hund er trods alt din bedste ven!

Har du nogensinde spekuleret på, "Hvad tænker hunde på?" Selv om du måske ikke kan sige præcist, hvad din hund tænker på et givent tidspunkt, kan du lære deres personlighed og adfærd at kende, hvilket vil hjælpe dig med at fortolke, hvad de tænker eller føler i løbet af dagen. Det er op til dig og din fantasi at udtænke detaljerne!

Forfatterbiografi

Erin Ollila

Erin Ollila er en kæledyrsentusiast, der tror på ordets kraft og på, hvordan et budskab kan informere og endda ændre den tilsigtede målgruppes holdninger. Hendes forfatterskaber kan findes overalt på internettet og i trykte bøger. Hendes samlede forfatterskab omfatter interviews, ghostwriting, blogindlæg og kreativ non-fiktion. Erin er en nørd inden for SEO-området og alt, hvad der har med sociale medier at gøre. Hun blev uddannet fra Fairfield University med en kandidatgrad i Creative Writing. Du kan følge hende på Instagram, @ErinOllila, eller læse mere om hende og hendes arbejde på http://erinollila.com.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

Relaterede produkter