Hvorfor hyler hunde?

Udgivet af Jean Marie Bauhaus
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hunde laver forskellige lyde for at udtrykke forskellige ønsker, behov og følelser og hylen er én af disse lyde. Men årsagen til deres hylen er ikke altid indlysende. Så, hvorfor er det egentlig, at hunde hyler? Læs videre for at blive klogere på dette.

Hund står på en mark og gøer.

Hvorfor hyler hunde?

Hyl er en form for adfærd, som er dybt indgroet i hunde. Hundes hyl minder om ulves hyl. Det lyder som en form for høj, sørgmodig, forlænget gråd. Det adskiller sig fra gøen, som typisk er kortvarig og mere voldsom.

Årsagerne til at en hund hyler kan være de samme som de årsager, der er til, at en ulv hyler. Men i takt med at hunden har udviklet sig og er kommet tættere på mennesker, har nogle af disse grunde også udviklet sig. Her er flere mulige grunde til, at din hund hyler:

  • Din hund vil give et signal til flokken. I følge PetHelpful hyler hunde for enten at kommunikere med andre medlemmer af flokken, signalere, at de er tæt på flokken, eller for at vise, hvor de er. Disse årsager gælder også for ulve. Og det er værd at nævne, at disse årsager ikke blot gælder for vilde hunde, der er i "rigtige" flokke, men også for kæledyr, der ser deres menneskelige familie som deres flok. Dette kan forklare, hvorfor din hund hyler, når du eller et andet familiemedlem har været væk hjemmefra i et stykke tid.
  • For at holde rovdyr væk og markere deres territorium. Hunde bruger hylen til at vise, at det er deres territorium. De bruger det over for rivaliserende hunde og potentielle trusler for at fortælle dem, at de skal holde sig væk. Når en hund begynder at hyle, kan det være årsagen til, at andre hunde i nabolaget begynder at hyle. Det er hundenes måde at fortælle hinanden, hvem der har hvilket territorium.

To siberian huskyer hyler, mens de ligger på stranden.

  • Som en reaktion på støj. En anden årsag til, at din hund hyler, er, at den reagerer på høje lyde, et musikinstrument, lyde fra fjernsynet eller din sang derhjemme. Hylen kan være dens måde at vise, at den ikke kan lide støjen. Det kan dog også betyde, at de kan lide lyden eller din sang og vil være med!
  • For at udtrykke følelser. I følge PetHelpful hyler hunde også i nogle tilfælde for at udtrykke forskellige følelser som f.eks. glæde, spænding, frygt, ensomhed, irritation, tristhed og ængstelse. Blue Cross forklarer, at nogle hunde har separationsangst og ofte hyler, når deres ejer forlader hjemmet.
  • For at udtrykke smerte. Hunde med fysiske smerter eller ubehag kan hyle for at lade deres ejer vide, at de har brug for opmærksomhed eller hjælp. Hvis du ikke ved, hvorfor din hund hyler, er det en god idé at undersøge den for tegn på smerter. Hvis den fortsætter med at hyle, og du ikke kan finde ud af hvorfor, skal du kontakte din dyrlæge.

Nogle gange vil du også se, at din hund vender hovedet op mod himlen og giver et ordentligt hyl. Der er mange forskellige årsager til, at hunde vipper deres hoved opad, men der er endnu ikke megen viden om, hvorfor hunde "hyler mod månen" Mange mener, at det skyldes, at hunden retter stemmebåndene ud og stimulerer luftstrømmen fra brystet for at de kan give denne lyd. Andre mener, at det er for at få lydbølgerne til at nå endnu længere ud, så flere hunde eller mennesker ved, at de er i nærheden.

Hunde, som oftest hyler

Hylen er almindeligt for de fleste hunde, men alligevel er nogle racer mere tilbøjelige til at hyle end andre. Jagthunde såsom gravhunde, beagles, bassethounds og blodhunde samt siberian huskies, alaskan malamutes og amerikanske eskimohundeer nogle af de racer, som oftest hyler .

Hunde har også en tendens til at hyle mere, når de bliver ældre, især hvis de har nedsat hørelse eller synsevne. PDSA forklarer, at voldsom hylen hos ældre hunde nogle gange kan være et tegn på demens.

Sådan træner man en hund til at stoppe med at hyle

Hunde kan hyle af forskellige årsager, og derfor er teknikkerne til at træne dem til at stoppe også forskellige. Hvis hunden hyler på grund af smerte eller støj, er hyleriet sandsynligvis ikke et udbredt problem, og derfor er det ikke nødvendigt at træne hunden til at stoppe. Men hvis din hund ofte hyler om natten, bør du overveje at træne den til at stoppe. Da hylen er et adfærdstræk, kan det tage noget tid at lære den at stoppe. Straf aldrig en hund, der hyler, for hunde forstår sjældent, hvorfor de er i problemer. Beløn i stedet dens gode opførsel. Give den masser af kærlighed eller en godbid nogle gange, når den stopper med at hyle. En anden teknik er at få den til at fokusere noget andet mere produktivt, når den begynder at hyle.

Så, hvorfor hyler hunde egentlig? Det viser sig faktisk, at der findes et væld af grunde. En ting synes dog at være sikker: Når din hund hyler, betyder det ofte blot, at den vil have din opmærksomhed!

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er dyreejer, kæledyrsblogger og skønlitterær forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun til dagligt skriver under kyndigt tilsyn af et mindre kuld pelsbabyer.

Relaterede artikler

Relaterede produkter