Almindelige årsager til hudproblemer hos hunde

Udgivet af
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Desværre rammes mange hunde af hudproblemer. Nogle typer af allergiske reaktioner kan føre til, at den hunde klør sig uafbrudt, slikker sig konstant eller tygger i forskellige ting og disse reaktioner kan gøre livet ganske surt for din hund. De allergiske reaktioner kan også føre til hårtab og smertefulde læsioner, som kan blive inficeret, hvis de ikke behandles. De mest almindelige årsager til hudproblemer (ofte kendt som dermatitis) hus hunde er ifølge PetMD følgende.

Veterinærtekniker undersøger hvalp på dyrlægebord.

Miljømæssige faktorer

Hunde udvikler af og til sensitivitet over for græs, hvilket fører til kløe. Fugt, der bliver "fanget" på huden, kan også medføre, at kæledyr udvikler hudlæsioner. Det er typisk hunde med en tyk pels eller lang pels, der er i farezonen for at opfange fugt på huden.

Andre miljæmæssige faktorer som støv, skimmelsvamp, pollen, meldug og andre luftbårne allergener kan også få din hund til at klø sig og give den en følelse af ubehag, som i sidste ende kan resultere i smertefulde læsioner og hårtab. Husk, at hunde også kan udvikle sensitivitet over for parfume og cigaretrøg.

Ernæringsmæssige faktorer

Fødevareallergier opstår relativt sjældne hos hunde, men når de gør, så skyldes det ofte proteinerne i f.eks. oksekød, svinekød, lam, kylling, æg og fisk samt plantebaserede proteiner i produkter med hvede. Oksekød, mejeriprodukter og produkter med hvede fører oftest til de største hudproblemer hos hunde.

Det mest almindelige symptom på fødevareallergi er hudirritation og at din hund klør sig voldsomt meget. Men i nogle tilfælde vil du også opleve, at din hund får fordøjelsesproblemer som opkast eller diarré. Uanset hvilket bivirkninger der opstår, er det bedst at ringe til din dyrlæge, hvis du opdager, at din har nogle af disse problemer/symptomer.

Parasitter

Hunde kan udvikle en allergisk reaktion på loppebid. Denne reaktion er faktisk en immunreaktion på loppespyt, der kaldes parasitær dermatitis. Dette kan forårsage overdreven kløe, betændelse og hårtab.

Selv om lopper er den mest almindelige årsag til parasitær dermatitis, kan flåtbid også udløse en lignende reaktion hos hunde. Den helt præcise årsag til, at der opstår parasitær dermatitis hos hunde er normalt svær at fastslå, fordi hunde også er tilbøjelige til at få hudreaktioner fra forskellige typer mider, såsom Cheyletiella-mider eller fnat. Hvis behandlingen af din hunds lopper og flåter ikke har nogen effekt, kan du kontakte din dyrlæge for at finde ud af, om der i stedet er tale om et mideangreb.

Infektiøse faktorer

Hunde kan også udvikle infektiøs dermatitis, en tilstand der forårsages af bakterie-, svampe- eller gærinfektioner. En almindelig årsag til denne type dermatitis er svampe, som kaldes dermatofytter, men som oftest går under navnet, "ringorm." En anden årsag kan være en gærinfektion, kaldet Malassezia pachydermatis, som kan være opstået på grund af andre helbredsproblemer. Hvis dette er tilfældet, så skal de underliggende helbredsmæssige tilstande behandles og derudover vil du formentlig få ordineret antibiotika eller svampedræbende medicin, så din hund kan behandles for denne form for dermatitis.

Sådan kan du hjælpe:

Parasitisk dermatitis er det nemmeste hudproblem at behandle. Hvis du har mistanke om, at parasitter er kilden til din hvalps kløe, skal du behandle dit hjem og alle dine kæledyr for lopper med et loppemiddel. Andre allergier og irriterende stoffer er dog sværere at diagnosticere på egen hånd. Så hvis din hund ikke har lopper men alligevel klør sig voldsomt meget eller døjer med hudirritation eller hårtab, bør du kontakte en dyrlæge for at få hjælp til at finde årsagen. Under dyrlægebesøget vil der formentlig blive foretaget en række blodprøver, hudprøver og andre undersøgelser for at finde ud af, hvad der er kilden til dit kæledyrs ubehag.

Det kan kræve en del forsøg at finde den underliggende årsag til dit kæledyrs kløe, men tålmodighed er vigtigt her og i sidste ende det hele værd. Din dyrlæge vil muligvis anbefale, at du begynder at give din hund et diætisk foder for at lindre dens kløe. Når allergenet eller det stof, der irriterer din hunds hud er identificeret, skal du sikre, at dit kæledyr ikke kommer i nærheden af den/det igen. Hvis det ikke er muligt, fordi det kommer fra et produkt, den ikke kan undvære af helbredsmæssige årsager, kan du overveje antiinflammatorisk medicin til lokal brug eller oral medicin, som din dyrlæge vil anbefale og ordinere.

Hvis din hund viser alvorlige tegn på hudproblemer eller infektion, er det måske nødvendigt med antibiotika til behandling af problemet. Din dyrlæge vil i nogle tilfælde anbefale særlige typer af shampoo og andre vaskeprodukter, som kan give dit kæledyr en smule lindring, mens det står på.

Hudproblemer hos hunde kan give din pelsede ven en streng følelse af ubehag, og det er altid svært at se sin hund lide. Identificer årsagen og tal med din dyrlæge; det er de første skridt på vejen til bedring og lindring for din hund.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus Forfatterbiografi Image

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er forfatter og freelance-tekstforfatter samt redaktør. Hun skriver jævnligt om kæledyr og sundhed i sit hjemmekontor i selskab med et mindre kuld pelsbabyer.

 

Relaterede artikler

 • Hold øje med din hvalps vægt

  Vidste du, at en overvægtig defineres som værende 15% eller mere over sin idealvægt? Det svarer til blot 330 gram for en lille hund som en chihuahua, men over 7,5 kg for en rottweiler.
 • Er hunden syg, hvis den har tør snude?

  Bekymrede hundeejere spørger ofte om deres hund er syg, hvis dens snude er tør, og det korte svar er nej.
 • Drægtighed hos hunde

  Hvis du ikke har planer om at avle på din hund, er det bedst at få hende steriliseret. Hvis du alligevel tager den store beslutning at lade hende få hvalpe, så har du noget af et eventyr i vente.
 • Vaccinere din hund mod sygdomme

  Vaccination af din hvalp kan hjælpe med at beskytte den mod alvorlige sygdomme.

Relaterede produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hundefoder med kylling

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken er sammensat til optimal led- og muskelopbygning hos hunde af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, glukosamin og chondroitin fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult hundefoder med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature er sammensat til at støtte en sund mund, sund hud og sund fordøjelse hos hunde af små racer. Med høje niveauer af klinisk dokumenterede antioxidanter og naturlige ingredienser, med tilsat vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hvalpefoder med kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Large Breed Chicken er sammensat til at styrke en sund knoglevækst hos hvalpe af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter og optimalt mineralindhold.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult hundefoder med kylling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blanding af ingredienser og et lavt fedtindhold. Sammensat til at hjælpe din hund med at opnå en sund vægt med forventningen om et længere liv. </p>