Tør hvalpehud: Tegn, årsager og behandlinger

minutters læsetid

En gul labradorhvalp sidder hos sin ejer med tungen ud af munden og med et lyst udtryk, der fokuserer på noget uden for synsvidde

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

At få en hvalp i familien er en spændende tid for alle, men det kan også føre til nye oplevelser og bekymringer for dyreejerne. Har du for eksempel bemærket, at din hvalp ser ud til at have tør hud eller pletter, der ligner skæl? Dette kan især ses, hvis din hvalp har en mørk pels, eller du kan se flager, der hvor den har ligget på et mørkt underlag.

Tegn på tør hud hos hvalpe

Når der kommer en lille ny til familien, har vi tendens til at være meget følsomme og årvågne over for selv de mindste problemer. Det er godt, for de mest opmærksomme hundeejere er dem, der ser, når noget ikke er helt, som det skal være, på et tidligt tidspunkt og dermed er på forkant med behandlingen.

Som du måske kan forestille dig, er det mest tydelige tegn på tør hud hos hvalpe, at det ser ud som om, at der er skæl i pelsen. Det er en god idé at vænne din hvalp til at blive kigget forsigtigt igennem fra den er helt ung. Dette giver dig mulighed for at køre dine hænder henover dens krop og skille pelsen ad et par steder og tjekke dens hud et par gange om ugen. Du kan også vænne den til at blive håndteret, når den f.eks. skal have tørret poter eller tjekket ører og tænder. Hvis du gør det fra en ung alder og på en positiv måde med belønninger, giver det virkelig pote senere hen, og det vil også hjælpe, når der skal foretages dyrlægeundersøgelser.

Hos nogle hvalpe med kort eller mørk pels kan skældannelsen være meget tydelig. Det er dog nødvendigt at se på huden hos mellem- og langhårede hunde eller hos dem, der har en meget lys pels.

Du finder muligvis en større ophobning af flager nogle steder mere end andre, f.eks. på halsen eller nær haleroden. Dette kan skyldes, at det er de steder, der er sværest at nå, når hvalpen soignerer sig.

Du vil måske også bemærke, at din hvalp klør sig mere end normalt. Dette skyldes, at en ophobning af tør hud kan være ret irriterende og give kløe.

Årsager til tør hud hos hvalpe, og hvad man kan gøre ved det

Der er to hovedårsager til, at din hvalp får tør hud:

  1. Det er normalt for hvalpe. Hvalpe har tendens til at have lidt tørrere hud end voksne hunde, fordi talgkirtlerne i deres hud stadig er under udvikling. Det er de kirtler, der udskiller naturlige olier på huden og i pelsen for at hjælpe med at holde dem fugtige og sunde. Hvis din hvalp ikke klør sig hele tiden og ellers ser ud til at have det godt, kan du prøve blot at pleje/børste den forsigtigt et par gange om ugen. Dette vil hjælpe med at fjerne den døde hud og og samtidig stimulere de kirtler, der producerer olie.

  2. Parasitter. Hvalpe kan opsamle parasitter som mider, lus eller lopper fra deres mor og deres omgivelser. Nogle parasitter forårsager intens kløe, og den efterfølgende kløe vil forårsage skællende hud. Nogle parasitter, kaldet Cheyletiella, ligner skæl. Hvis du ser godt efter, kan du se, at den bevæger sig, deraf navnet "vandrende skæl"! Det er vigtigt at bemærke, at hvis et medlem af din familie lider af kløende hud samtidig med din hvalp, så kan det være en reel mulighed, at Cheyletiella har spredt sig fra hvalp til mennesket eller omvendt, så det er i din bedste interesse at tage et kontroltjek hos en dyrlæge og samtidig gå til din egen læge.

At søge hjælp

Forhåbentlig kommer din hvalp regelmæssigt til dyrlægen for at blive vejet og vaccineret osv. Hvis du ikke er alt for bekymret, kan du nøjes ringe i forvejen og bede om et tjek af huden ved dit næste besøg. Hvis din hvalp virker irriteret, klør sig meget eller taber hår og har skaldede pletter eller sårskorper, så er der helt sikkert behov for et dyrlægebesøg.

Tal også med din dyrlæge om, hvad du skal fodre din hvalp med, når du får den. Optimal ernæring er ekstrem vigtig under dens opvækst, og hvalpe i forskellige størrelser har forskellige behov. Det er hårdt arbejde at vokse, så hvis ernæringen ikke er i orden, er huden og pelsen ofte det første, der lider. Hvis du fodrer med et afbalanceret fuldfoder af høj kvalitet til hvalpe helt fra starten, får du og din hvalp en flyvende start.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA