Overdreven kløe hos hunde: Potentielle årsager

minutters læsetid

Foto af en glad golden retriever, der løber gennem haven med en bold i munden. Dens ejer løber bag den og prøver at indhente den

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

At se sin hund klø og kradse sig hele tiden er meget bekymrende. Kløe er noget, vi alle har oplevet, og vi ved, at det kan drive en til vanvid. På samme måde kan det også drive dig til vanvid at have en hund, der klør sig hele tiden, især hvis du deler soveværelse med den om natten. Der kan være mange grunde til, at din hund klør sig, så lad os se på de mest almindelige, og hvad du kan gøre for at hjælpe den.

 1. Parasitter

  Mange mennesker føler, at det giver et dårligt indtryk af dem, hvis deres hund har lopper, men det er en uundgåelig del af en hunds liv. Lopper opholder sig det meste af tiden ikke på din hund, så du ser dem måske ikke, medmindre din hund har mange. For hver loppe, du ser på din hund, er der mindst hundrede flere i huset! Lopper har en tendens til at opholde sig omkring halsen, hovedet og haleroden. Hvis du bemærker, at din hund bider, tygger eller kradser i disse områder, er lopper det første, du bør undersøge.

  Et godt trick til at se, om lopper er et problem, er at kigge efter loppesnavs. Kæm din hunds pels ud på et stykke hvidt toiletpapir. Hvis du ser mørke pletter, skal du fugte papiret. Hvis det er almindeligt snavs, vil farven ikke ændre sig, men hvis det er loppesnavs (som er deres afføring fuld af blod), vil papiret blive rødt.

  Nogle hunde er meget følsomme over for loppebid, fordi de er allergiske over for loppens spyt, så det kan give dem kløe, også selvom der kun er tale om et enkelt bid. Tal med din dyrlæge om effektive produkter til forebyggelse. Det kan også være nødvendigt at iværksætte nogle tiltag i dit hus.

  Andre parasitter, som f.eks. mider, kan forårsage meget intens kløe. De fleste mider er ikke synlige med det blotte øje, så din dyrlæge kan være nødt til at skrabe huden for at stille en diagnose.

 2. Atopisk dermatitis

  Dette er også kendt som atopi og er en almindelig årsag til kløe hos hunde. Atopisk dermatitis er en allergi over for udløsende miljømæssige faktorer, såsom pollen, støv, støvmider, græs og en lang række andre ting. Mange hunde med atopi er allergiske over for flere forskellige ting. Hvis din hund er allergisk over for pollen og planter, vil du måske opleve, at den klør sig mere om sommeren, mens andre allergener kan give kløe hele året rundt.

  Nogle hunderacer er mere tilbøjelige til at få atopi end andre. Det omfatter labradorer, golden retrievere, west highland white terriere, boxere, bulldogs, Jack Russell terriere og pudler, for blot at nævne nogle få.

  Atopi kan være svært at diagnosticere, og din dyrlæge er nødt til at udelukke mange andre ting først. De kan foreslå medicin eller teste for specifikke allergener og derefter desensibilisere din hund.

 3. Infektion

  Bakterielle hudinfektioner kan give din hund kløe. Det kan være lidt af en "hønen og ægget"-situation, fordi hunde, der klør sig meget, irriteres deres hud, og det kan føre til en infektion, der er sekundær i forhold til den oprindelige årsag. I nogle tilfælde er det dog blot en infektion, og behandling med passende antibiotika vil fjerne den og stoppe kløen.

 4. Fødevareallergi

  Uønskede fødevarereaktioner kan forårsage hudsygdomme og tarmproblemer. De mest almindelige fødevareallergier hos hunde er oksekød, kylling, mejeriprodukter og hvede. Din dyrlæge kan foreslå en særlig diæt i 8-12 uger, hvis der er mistanke om fødevareallergi som årsag til din hunds kløe.

Stof til eftertanke

For alle hunde med hudproblemer kan maden gøre en stor forskel. Visse fødevarer er sammensat, så de hjælper med at holde huden sund, og for hunde med tilstande som atopi, hvor hudbarrieren er svækket, kan det gøre en enorm forskel.

Den nøjagtige behandling af din hunds kløe vil afhænge af den oprindelige årsag, men spørg din dyrlæge, om det også kan hjælpe at ændre din hunds foder. Hvis du beslutter dig for at skifte, skal du huske at introducere det nye foder over fem til syv dage for at undgå maveproblemer.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA