Hvordan man giver en hund en pille: Nyttige tips og metoder

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det kan nogle gange være en udfordring at give din hund en pille. Men som hundeforælder er det vigtigt at lære at få en hund til at tage en pille, og heldigvis er det i de fleste tilfælde ret enkelt at mestre det. Så hvad kan kæledyrsforældre gøre for at få denne proces til at gå mere gnidningsløst? Læs videre for at lære nogle dyrlæge-godkendte tricks.

Sådan giver du en hund en pille: Kødbollemetoden

Small black and white dog licks a pill from a human hand.

Når det drejer sig om at tage medicin i pilleform, modsætter de fleste hunde sig det, fordi de ikke kan lide smagen af pillen. Med dette i tankerne kan du tilpasse medicintricket med "en skefuld sukker" til din hundeven, så det passer til din hund.

Hvis din dyrlæge giver grønt lys for, at medicinen kan gives sammen med mad, kan du gemme kapslen eller tabletten midt i en hjemmelavet godbid. Brug dåsemad, kogt magert kød, ost, jordnøddesmør eller anden formbar mad, som din hund elsker, og form en kødbolle, en ostekugle eller en godbid med jordnøddesmør omkring pillen. Din dyrlæge eller lokale dyrehandel kan også tilbyde specielt sammensatte hundegodbidder, der er designet specielt til at skjule piller.

Hundefoder på dåse eller kogt magert kød er ideelt til at give din hund en pille, da godbidder som f.eks. jordnøddesmørkugler kan gøre det sværere for din hund at holde en sund vægt. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke anbefales at bruge råt kød, da det medfører risiko for sundhedsproblemer som f.eks. salmonella.

Mange hunde vil med glæde tage imod den første kødbolle med taknemmelighed, hvilket gør dette til den enkleste måde at give en oral pille til de fleste hunde. For de mere skeptiske hunde kan du dog være nødt til at give en almindelig kødbolle uden p-piller for at vinde deres tillid og så smugle pillen ind senere.

Når mad ikke er en mulighed

Hvis du ikke kan snige en pille forbi din supersnusehund, eller hvis pillen ikke kan indtages sammen med mad, kan det være nødvendigt at tage sagen i egen hånd - bogstaveligt talt - for at give din hund en pille. Brug disse trin som vejledning:

  1. Start med at bruge en godbid i stedet for en pille i de første forsøg. For særligt ængstelige hunde kan gentagen træning med en godbid og masser af ros hjælpe dem med at blive afvænnet fra pilleoplevelsen.

  2. Stil dig ved siden af din hund, og sørg for, at I begge vender i samme retning. Læg derefter godbidden i din dominerende hånd.

  3. Mens du placerer din ikke-dominante hånd på din hunds overkæbe med tommelfingeren på den ene side og fingrene på den anden side, skal du bruge din dominerende hånd til at trække underkæben nedad. Du har også godbidden i denne hånd. Husk på, at hundens mund åbnes ved at underkæben falder nedad, så undgå at åbne hundens mund ved at trække opad.

  4. Tilbyd godbidden ved at placere den mod bunden af tungen. Du skal midlertidigt fjerne din hånd fra underkæben for at få godbidden ind bag på tungen, så prøv at være hurtig. Dette kræver, at din hånd er i hundens mund et øjeblik, så der er en iboende risiko for, at din hund bider dig under denne manøvre - vær meget forsigtig! Målet med at give dem en godbid på denne måde er at hjælpe din hund med at slappe af, da de vil lære, at det ikke er en frygtelig oplevelse, og at lidt samarbejde vil være til deres fordel. Afhængigt af hvor stor en udfordring disse første skridt var, kan du gentage det med godbidder - eller endda almindelig hundemad - som en måde at træne din hund i at tage en pille uden kamp.

  5. Når du og din hvalp har lært at åbne kæben og få en godbid, er det tid til den vigtigste handling: at erstatte godbidden med en pille. Hvis det er muligt, skal du placere pillen bag på tungen, helst i bunden af tungen.

  6. Giv altid masser af verbal ros og en godbid, når din hund har taget medicinen med succes.

Da denne teknik kræver lidt mere færdighed, kan det betale sig at bede din dyrlæge om at demonstrere den, før du forsøger dig på egen hånd. Når du har placeret pillen i din hunds mund, skal du gøre dit bedste for at holde munden lukket ved hurtigt at placere din dominerende hånd tilbage på underkæben for at få forsigtig kontrol over den. Hvis du blæser din hund i næsen og stryger den blidt over halsen, vil du tilskynde den til at synke. De fleste hunde slikker sig om næsen, efter at de har slugt en pille. For de mere diskrete hunde, som du ikke vedbliver med at undre dig, skal du bare holde øje med dem et øjeblik bagefter for at se, om de spytter nogen beviser ud.

Andre former for medicin

Hvis du stadig ikke kan få din hund til at tage sin pille, kan det være nødvendigt med andre former for medicin. Din dyrlæge kan f.eks. ordinere flydende medicin. Væsker kan gives via en sprøjte (eller en dråber, der følger med medicinen) i den bageste del af din hunds mund ved at føre spidsen af sprøjten ind i nærheden af de bageste tænder i hver side. Kindposen er et andet godt sted at sigte efter med flydende medicin. Merck Veterinary Manual forklarer, at det kan hjælpe med at forhindre spild at holde hundens hoved delvis opad - et særligt vigtigt tip, når du skal lære at få en hund til at tage en pille.

Hvis du har svært ved at administrere medicin, er det vigtigt at holde en åben og ærlig kommunikation med din dyrlæge, så han/hun kan hjælpe med at skræddersy din hunds behandlingsplan på en måde, så du både er afslappet og sikker. Selv hvis de ikke kan ordinere en anden formulering af en medicin, har de måske deres egne tips og tricks, som de kan dele med dig.

Hvis du tidligere har haft problemer med at give din hund medicin, skal du bruge disse trin for at sikre, at du forstår, hvordan du giver en hund en pille.

Bio af bidragyder

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Laci Schaible, DVM, MSL, CVJ er dyrlæge for små dyr og veterinærforfatter. Hun har vundet adskillige priser for sit engagement i uddannelse af kæledyrsejere og anses for at være en førende ekspert i veterinær telesundhed.

Relaterede artikler

Relaterede produkter