Pyodermi hos hunde: Her er, hvad du bør vide

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Driver din hunds kløen den (og dig!) til vandvid? Ser dens hud rød ud, eller har den skorper? Har hunden udslæt, bumser eller lugter dens hud? Så kan den have pyodermi - en almindelig hudsygdom, der rammer hunde af alle racer, i alle størrelser og aldre. Hvis du er bekymret for, om pyodermi kan ødelægge din hunds hud, så læs videre for at få mere at vide om almindelige årsager og behandlinger.

Hvad er pyodermi hos hunde?

Pyodermi er en bakteriel infektion, som kan være overfladisk eller dyb, og som påvirker hårsækkene og den omgivende hud. Navnet kommer af ordene "pyo", der betyder pus, og "derma", der betyder hud. Potentielle underliggende årsager til pyodermi hos hunde inkluderer:

 • Et fremmedlegeme, som f.eks. et græsfrø, der kommer ind under huden.
 • Et traume- eller bidsår.
 • Overfølsomhed over for lopper, mad eller miljøfaktorer som pollen eller støvmider (atopisk dermatitis). Visse racer, f.eks. bulldog, boxer og labrador, er mere tilbøjelige til at få atopisk dermatitis end andre.
 • Mider.
 • En hormonel forstyrrelse, som Cushings syndrom eller hypothyreoidisme.
 • En autoimmun sygdom.
 • Immunundertrykkende medicin, som steroider eller kemoterapi.

Visse racer har problemer med hudfolder, f.eks. Shar Pei og racer med korte ansigter med hudfolder. Når pelsens hud folder sig sammen, kan luften ikke komme ind, og folden bliver fugtig og betændt. Det gør det muligt for bakterier at trives og forårsage problemer som pyodermi. Disse tilfælde af pyodermi kan være svære at få øje på, fordi de er skjult i folderne.

Hund klør sig, mens den sidder udenfor.

Hvad er symptomerne på pyodermi hos hunde?

Pyodermi kan vise sig på mange forskellige måder, afhængigt af årsagen. Det kan være begrænset til ét område, eller det kan dække hele din hunds krop. Nogle områder af kroppen, såsom hudfolder, hage, læber, vulvafolder og huden mellem tæerne, er mere tilbøjelige til at blive påvirket. Nogle gange klør pyodermi ekstremt meget, i andre tilfælde oplever hunden tilsyneladende ingen kløe. Tegn på pyodermi, man skal holde øje med, er bl.a.:

 • Røde knopper.
 • Pustler.
 • Hud, der skaller af.
 • Hårtab.
 • Misfarvning af huden.
 • Overdreven fældning.
 • Rødme.

Hvalpe kan få en særlig form for pyodermi, som kaldes juvenil pyodermi. Denne pyodermi hos hvalpe har en tendens til at påvirke de mindre behårede områder som armhuler, lyske og mave. Disse røde knopper kan give skorper og skalle. Juvenil pyodermi kan give din hund lidt kløe, men hvalpe med juvenil pyodermi er ellers normalt ved godt helbred.

Hvad er behandlingen for pyodermi hos hunde?

Pyodermi er normalt forårsaget af Stafylokokbakterier. Medmindre din hund har en resistent art, er stafylokokinfektioner som regel lette at helbrede.

Hvis din dyrlæge har mistanke om pyodermi, vil han/hun først bekræfte det med en række test. Dyrlægen kan tage en række forskellige prøver fra huden, via podning eller skrab, og muligvis endda foretage biopsier. Han/hun vil kigge i mikroskopet og se efter bakterier og andre organismer, såsom mider, og kan også sende en prøve til et specialiseret laboratorium for at afgøre det eller de mest effektive antibiotika, der skal ordineres, hvis det er nødvendigt. De kan også bestille en svampekultur eller en test med ultraviolet lys for at udelukke ringorm.

Når diagnosen er stillet, behandles pyodermi ved at fjerne bakterieinfektionen. Pyodermi hos hunde behandles direkte med antimikrobiel terapi - enten i form af orale antibiotika eller topisk antibakteriel medicin, shampoo eller spray, der påføres det berørte område. Brugen af antibiotika bør holdes på et minimum, så følg din dyrlæges anvisninger for disse antibiotika nøje.

Du og din dyrlæge skal også arbejde sammen om at finde og behandle den underliggende årsag til infektionen, hvis det er relevant. Måske er dyrlægen er nødt til at prøve sig lidt frem - det kan være, at han/hund beder om at tage nogle blod-, hud- eller urinprøver fra din hund. Det kan også være, at dyrlægen gerne vil foretage en prøve, der kan udelukke fødevareoverfølsomhed.

Spiller ernæring en rolle?

Golden Retriever, der ligger ned, mens den spiser fra en skål

Ernæring og din hunds foder spiller en stor rolle for hudens sundhed. For eksempel fungerer aminosyrerne fra kostens proteiner som byggesten til hudceller og hår, mens fedtsyrerne er vigtige for at opretholde pelsens kvalitet og reducere vandtab gennem huden.

Nogle hunde kan udvikle overfølsomhed over for visse ingredienser i foderet, ofte et protein som oksekød eller kylling, hvilket kan føre til en sekundær pyodermi. Hvis din dyrlæge har mistanke om, at årsagen er fødevareoverfølsomhed, skal han/hun først behandle hudinfektionen. Han/hun kan derefter anbefale, at du giver din hund et diætetisk foder for at se, om hudproblemet forsvinder. Disse prøver er udelukkelsesprøver, så det er meget vigtigt, at du ikke fodrer din hund med andet end det særlige foder. Ved hudsygdomme kan forsøget vare 8-10 uger, så vær forberedt på det lange seje træk, og sørg for, at hele familien er med på, hvad der skal ske.

Hvis din hund ikke er overfølsom over for foder, men har pyodermi som følge af andre helbredsproblemer, f.eks. en hormonel lidelse, kan det stadig være en god idé at give din hund et foder, der er specielt sammensat til hunde med sensitiv hud. Det er vigtigt at tale med din dyrlæge om det ideelle foder for at sikre, at din hund får den bedst mulige ernæring. God ernæring og brug af fødevarer, der understøtter hudens funktion, kan hjælpe med at fremskynde helbredelsen og minimere behandlingsomkostningerne.

Pyodermi er en irriterende lidelse, men med den rette viden og pleje kan den forsvinde igen. Hvis din hund udvikler pyodermi, især mere end én gang, skal du være opmærksom på, at du har at gøre med en underliggende lidelse, der skal løses. Hvis du bemærker tegn på denne infektion, skal du ringe til din dyrlæge, så I sammen kan få din hund til at føle sig som sit bedste jeg igen.

Forfatterbiografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten dimitterede fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Dr. Wooten, der er medlem af American Society of Veterinary Journalists, deler sit professionelle virke mellem en smådyrspraksis i Greeley, Colorado, foredrag om tilknyttede emner, ledelse, kundekommunikation og artikler. Hun nyder at campere med sin familie, stå på ski, dykke og deltage i triatlon.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterede artikler

Relaterede produkter