Kan hunde spise ost?

Published by
min read

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du nogensinde har prøvet at guffe et stykke pizza med ost i dig, mens din hund følger pizzaen med bedende øjne, har du måske tænkt på, om hunde kan spise ost. Måske er du bare nysgerrig efter at vide, om ost er farligt for hunde? Når maden er nærende og smager godt for mennesker, giver det mening at overveje, om den også kan være god for hunde. Her er en oversigt over fordele og ulemper ved at dele din mad med din hund.

Fordelene ved ost

Ost indeholder mange næringsstoffer, herunder kalcium, protein, fosfor, zink og A- og B12-vitaminer. Men disse ernæringsmæssige fordele gælder for mennesker, og det, der er godt for dig, er ikke nødvendigvis godt for din hunds ernæringsmæssige behov.

Det betyder dog ikke, at ost ikke kan have visse fordele. En af fordelene ved ost til hunde er, at den kan bruges som et praktisk redskab til træning. Desuden kan en lækker ostebid være med til at kamuflere medicin, som du forsøger at få din hund til at tage.

Scruffy looking dog with head on table stares at plate with cheese.

Er ost skidt for hunde?

Kan hunde så spise ost? Eller er det altid forbudt? Selvom der kan være visse potentielle fordele ved at dele osten med din hund, er sandheden den, at ost også kan give den mange forskellige helbredsproblemer, herunder fedme og betændelse i bygspytkirtlen.

ASPCA siger: "Eftersom kæledyr ikke har væsentlige mængder laktase (det enzym, der nedbryder laktose i mælk), giver mælk og andre mejeriprodukter dem diarré eller andre fordøjelsesproblemer." Hovedbudskabet er: Giv ikke din hund ost som en regelmæssig del af dens kost eller som hyppige godbidder. Selvom maden virker tilforladelig, kan den give alvorlige maveproblemer.

Ud over problemet med laktose er et andet problem i forbindelse med ost til hunde det høje fedtindhold. Hvis du regelmæssigt giver din hund fedtholdig mad, kan det få den til at tage så meget på, at det ikke er sundt, og det kan resultere i fedme, der derefter kan give andre helbredsproblemer. I henhold til American Kennel Club kan ost medføre betændelse i bugspytkirtlen, især for racer, der har tendens til at udvikle denne sygdom, såsom schnauzere og cocker spaniels. Betændelse i bugspytkirtlen er en alvorlig tilstand, der ofte giver maveproblemer, diarré og ondt i maven, og i meget alvorlige tilfælde kan det medføre døden.

Hvad med andre typer ost?

Der er forskel på ost. Fedtfattige ostetyper som mozzarella, hytteost og blød gedeost kan være et sundere alternativ til din hund end ostetyper med et højere fedtindhold. Hvis du gerne vil finde en ost, der er sund for din hund, skal du også se nærmere på ingredienserne. Nogle ostetyper indeholder urter og grøntsager, som eksempelvis purløg eller hvidløg, der begge kan være giftige for hunde.

Før du beslutter dig for at give din hund ost som en snack en gang imellem, skal du rådføre dig med din dyrlæge. Dyrlægen vil kunne hjælpe dig med at finde ud af, om det er en passende godbid, og hvis det er tilfældet, hvilken type ost der er bedst. Husk altid, at al mad ud over din hunds normale foder — herunder godbidder — aldrig bør udgøre mere end ti procent (10%) af hundens daglige kalorieindtag. Ligesom hos mennesker kan for mange kalorier føre til vægtstigning, hvilket kan resultere i forskellige andre helbredsproblemer.

Erin Ollila

RELATEREDE ARTIKLER

 • Hvorfor er antioxidanter vigtige?

  Dogs running Celler er under kontinuerligt angreb fra det man kalder ‘frie radikaler’. De frie radikaler er et ‘biprodukt’ fra kroppens egen forbrænding eller et resultat af eksterne faktorer som forurening.
 • Vådfoder vs. tørfoder til hunde: Hvad er bedst for din hund?

  Det er populært at "pynte" tørfoder med lidt vådfoder på toppen. Faktisk viser undersøgelser, at mange hunde og katte, der får diætfoder fra dyrlægen også får vådfoder købt i supermarkedet.
 • Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker

  Ifølge en undersøgelse af hjemmelavet foder til hunde og katte fremgår det, at over 90 procent af foderet var ernæringsmæssigt forkert sammensat og ikke tilstrækkeligt som foder til hunde og katte.
 • Er chokolade giftigt for hunde?

  Dogs running Kan det være sandt? Er chokolade giftigt for hunde? Svaret er ja. Graden af fare kommer dog an på typen af chokolade, størrelsen på hunden og mængden, der bliver spist.

RELATEREDE PRODUKTER