Er agurk og courgette en sikker og sund snack for min hund?

Udgivet af Jean Marie Bauhaus
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvis du har set de søde, små hvalpeøjne kigge op på dig, mens du hakker grøntsagerne, er du måske nysgerrig efter at vide, om det er okay at give sin hund agurk. Læs videre for at lære alt om, hvorvidt agurk er godt for din hund og om samt agurkens nære slægtning: courgetten.

Kan min hund spise agurk?

Beagle står ved siden af et menneske, der skærer agurk på et køkkenbord.
Agurk kan være en sikker og næringsrig snack for hunde. Agurker har et højt indhold af fibre og antioxidanter og indeholder C- og K-vitamin samt mineraler og elektrolytter som f.eks. magnesium og kalium. Ifølge Vital Pet Club har agurker et lavt indhold af kalorier, hvilket gør dem til en fremragende godbid for hunde, der skal passe på deres vægt. Agurken er en del af græskarfamilien og består af 96 procent vand. Generelt synes mange hunde, at agurk er en forfriskende sommergodbid.

Men som det gælder med alle andre atypiske godbidder, så bør agurk aldrig udgøre mere end ti procent af det daglige kalorieindtag. Og selvom agurk måske ikke har et højt indhold af kalorier, er det vigtigt, at din hund får den rette mængde næringsstoffer. Der findes mange typer af foder, som indeholder gode vitaminer og mineraler, men hvis det skaber en ubalance i din hunds daglige næringsstofindtag, så er det ikke nødvendigvis godt for din hund.

Selvom agurker er næringsrige og ikke er giftige for hunde, så er det ikke komplet risikofrit for en hund at spise agurk. Hvis du giver din hvalp for meget agurk på én gang, kan det give mave-tarmproblemer. Din hund kan også ende med at blive kvalt, især hvis den har en tendens til at spise hurtigt og inhalere maden. Det er aldrig en god idé at give din hund en hel agurk. Skær den i stedet ud i små bidder, før du giver den til din hund. Men som det altid gælder, når du skal fodre din hund med noget nyt, så skal du kontakte din dyrlæge for at sikre dig, at der ikke er nogen problemer ved, at din hund får agurk.

Kan min hund spise courgette?

Courgetten er nært beslægtet med agurken og kan være lige så sikker og næringsrig som agurken. Derudover er den en af de sundeste grøntsager, du kan give til din hund. Courgetter har det samme kalorieindhold og de samme næringsstoffer som agurker, og de indeholder ligeledes både A-vitamin og B6-vitamin. De har et højere mineralindhold end agurker, men de indeholder dog en anelse mindre fibe og kun ca. 1 gram sukker pr. kop.

Risikoen for, at courgette giver mave-tarmproblemer og for kvælning er meget lav og nogenlunde den samme, som når du giver din hund agurk. Derfor skal du fodre din hund med courgette på samme måde, som når du fodrer den med netop agurk. Der er dog en yderligere risiko ved courgette, som er mere alvorlig. Dogs Naturally Magazine advarer mod at fodre hunde med courgette, hvis den har en bitter smag. Dette er et tegn på, at cucurbitacin er sivet ind i frugten. Normalt er der kun cucurbitacin i plantens stængler og blade, men i sjældne tilfælde siver det ind i frugten. På grund af den potentielle toksicitet (giftighed) er det bedst at smage på courgette, før du serverer den for din hund. Selvom risikoen for at cucurbitacin siver ind i agurker er endnu mindre end for courgetter, så er det stadig muligt. Derfor skal du også smage på agurken og undgå at servere den, hvis du kan fornemme bitterhed. Husk at tale med din dyrlæge, før du fodrer din hund med courgette.

Så, er det bedst at servere courgette eller agurk til sin hund?

Beagle står med hovedet oppe ved køkkenbord og kigger på et menneske, der skærer agurk på et skærebræt.

Agurker og courgetter er meget ens, hvad angår kalorie- og næringsindhold. Courgetter indeholder dog lidt flere vitaminer og mineraler end agurker. Men hvis du fodrer din hund med hundefoder af høj kvalitet hver dag, bør deres ernæringsmæssige behov være dækket. Og så slipper du for at tænke på at give din hund yderligere frugt eller grøntsager for at give den flere næringsstoffer. I forhold til spørgsmålet om, hvilke af disse to medlemmer af græskarfamilien som er bedst for din hund, så er det egentlig mest af alt et spørgsmål om, hvilken af dem din hund bedst kan lide.

Sådan fodrer du din hund sikkert med agurk og courgette

Agurker er en fin godbid for hunde, men det kan bestemt ikke siges om pickles, da de ofte indeholder hvidløg og løg, som begge er giftige fødevarer for hunde. Det samme kan siges om zucchini, som er tilberedt til menneskeføde, herunder zucchini-brød med eller uden sukker. Det kan indeholde kunstige sødemidler som xylitol, der kan være meget giftige for hunde.

Du kan sagtens fodre din hund med courgette eller agurk, både i rå eller kogt form, men lad være med at krydre dem. Første gang du fodrer din hund med agurk eller courgette, skal du starte med en lille bid eller to, og derefter se, hvor godt din hund tåler det. Hvis den viser tegn på maveproblemer, må du ikke give den mere. Og som med alle andre godbidder skal du sørge for at holde øje med kalorieindtaget generelt.

Forfatterbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en kæledyrsinteresseret, freelance- og romanforfatter. Hun bor i øjeblikket i Ozarks med sin mand og deres flok af firbenede familiemedlemmer. Hun nyder at se på en lang række vilde dyr i sin baghave, mens hun drikker sin morgenkaffe.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Hvorfor er antioxidanter vigtige?

  Dogs running Celler er under kontinuerligt angreb fra det man kalder ‘frie radikaler’. De frie radikaler er et ‘biprodukt’ fra kroppens egen forbrænding eller et resultat af eksterne faktorer som forurening.
 • Vådfoder vs. tørfoder til hunde: Hvad er bedst for din hund?

  Det er populært at "pynte" tørfoder med lidt vådfoder på toppen. Faktisk viser undersøgelser, at mange hunde og katte, der får diætfoder fra dyrlægen også får vådfoder købt i supermarkedet.
 • Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker

  Ifølge en undersøgelse af hjemmelavet foder til hunde og katte fremgår det, at over 90 procent af foderet var ernæringsmæssigt forkert sammensat og ikke tilstrækkeligt som foder til hunde og katte.
 • Er chokolade giftigt for hunde?

  Dogs running Kan det være sandt? Er chokolade giftigt for hunde? Svaret er ja. Graden af fare kommer dog an på typen af chokolade, størrelsen på hunden og mængden, der bliver spist.

Relaterede produkter