Kan hunde spise soja?

Udgivet af Erin Ollila
minutter læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Du elsker din hund, og derfor er det vigtigt for dig at servere en sund kost til den for at holde den aktiv, energisk og glad i de næste mange år. Nogle ingredienser kan dog få dig til at tvivle på, om din hund rent faktisk kan spise dem. Der er en god chance for, at soja er en af disse ingredienser... Kan hunde spise soja? Er produkter som sojasovs sikre for din hund at spise? Nogle mennesker mener, at det er en sund tilføjelse til hundens kost, mens andre siger, at man skal undgå det. Lad os kigge nærmere på, om soja er en sund ingrediens i hundefoder, og om det kan spises i forskellige former.

Kan hunde spise soja?

For det meste kan hunde godt spise soja, så længe de ikke har en diagnosticeret sojaallergi. Det spiller dog en væsentlig rolle, hvor meget soja din hund indtager.

Spørg altid din dyrlæge, før du giver din hund noget nyt at spise. Hvis du skal indføre det i dit kæledyrs kost og ikke ved, hvordan din hund vil reagere, skal du starte langsomt ud. Indfør kun én ny type mad ad gangen, så du kan se, om der er nogen reaktioner på den nye mad. Hvis du bemærker nogen form for reaktion, skal du kontakte din dyrlæge med det samme for at være sikker på, om der er tale om en allergisk reaktion.

Gul labrador, blandet race, står med ørerne tilbage og en sølvskål i munden i køkkenet.

Er det okay at bruge soja i hundefoder?

I følge forskning er svaret pt.; ja. I en artikel i Your Dog fra Tufts University Cummings School of Veterinary Medicine fortæller Cailin Heinze, som har en doktorgrad i veterinærmedicin fra Tufts University følgende: "Nogle mennesker tror, at soja bliver brugt i foderet som en billig, ringere erstatning for kød, men det er ikke tilfældet. Kvaliteten bliver nemlig ikke ringere med soja. Soja er faktisk den bedste type af proteinerne, vegetabilske proteiner. "... Nogle animalske proteiner er lettere at fordøje og indtage for hunde end soja, men der findes faktisk mange animalske proteiner, som ikke er så gode for hundens sundhed som soja. Så sojaprotein i kosten betyder ikke nødvendigvis en dårlig proteinkvalitet, og kød i hundefoderet eller andet form for animalsk protein betyder ikke nødvendigvis en rigtig god proteinkvalitet..."

Faktisk har soja mange fordele. For det første har det et højt indhold af vitaminer, folinsyre og aminosyrer. Det indeholder også en god koncentration af fedtsyrer, og det er en god kilde til fibre og kalium.

Hvad er så problemet med soja (og sojaprodukter)?

Det er måske ikke det sundeste valg at fodre din hund med for meget af nogle af de typiske sojaprodukter. Er du ikke sikker på, hvilke fødevarer der indeholder soja? Tofu, edamame, miso, tempeh og tamari er nogle af de mest almindelige sojafødevarer. Og husk sojabaserede produkter som sojamælk, sojaost, sojayoghurt og meget mere.

Nogle gange er soja blot en af mange ingredienser i en fødevare. Du kan ofte finde soja i bagværk, kornprodukter, jordnøddesmør, vegetabilsk olie, proteinrige energibarer og faktisk meget andet.

Som tidligere nævnt har soja nogle gode fordele for din hund, men når det blandes med andre ingredienser i nogle almindelige fødevarer, kan det skabe problemer for din hund.

Sojasovs er et godt eksempel. Kan hunde spise sojasovs? Svaret er nej, men det er ikke på grund af sojaindholdet. Sojasovs er fyldt med natrium, og hvis dit kæledyr indtager for meget natrium, kan det få en ganske alvorlig sygdom. Hvis du opdager, at din hund har slikket sojasovs op, skal du sørge for, at det bagefter drikker rigeligt med vand.

Generelt er det bedst at sørge for, at din hund primært får sundt hundefoder og sunde godbidder, så du ikke behøver at bekymre dig om, hvorvidt dit kæledyr indtager noget, der ikke er sundt, eller om det indtager for meget af noget. Men hvis du nogensinde har været bekymret for, om soja som ingrediens i din hunds foder er skadeligt for den, kan du være helt rolig. Et afbalanceret måltid med soja indeholder mange fordele. Hvis du er i tvivl, kan din dyrlæge hjælpe dig med at planlægge foderet til din hund.

Forfatterbiografi

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila er en kæledyrsentusiast, der tror på ords kraft og på, hvordan et budskab kan informere og endda ændre holdningerne for den tilsigtede målgruppe. Hendes forfatterskaber kan findes overalt på internettet og i trykte bøger. Hendes samlede forfatterskab omfatter interviews, ghostwriting, blogindlæg og kreativ non-fiktion. Erin er en nørd inden for SEO-området og alt, hvad der har med sociale medier at gøre. Hun blev uddannet fra Fairfield University med en kandidatgrad i Creative Writing. Du kan få fat på hende på Instagram, @ErinOllila, eller læse mere om hende og hendes arbejde på http://erinollila.com.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Hvorfor er antioxidanter vigtige?

  Dogs running Celler er under kontinuerligt angreb fra det man kalder ‘frie radikaler’. De frie radikaler er et ‘biprodukt’ fra kroppens egen forbrænding eller et resultat af eksterne faktorer som forurening.
 • Vådfoder vs. tørfoder til hunde: Hvad er bedst for din hund?

  Det er populært at "pynte" tørfoder med lidt vådfoder på toppen. Faktisk viser undersøgelser, at mange hunde og katte, der får diætfoder fra dyrlægen også får vådfoder købt i supermarkedet.
 • Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker

  Ifølge en undersøgelse af hjemmelavet foder til hunde og katte fremgår det, at over 90 procent af foderet var ernæringsmæssigt forkert sammensat og ikke tilstrækkeligt som foder til hunde og katte.
 • Er chokolade giftigt for hunde?

  Dogs running Kan det være sandt? Er chokolade giftigt for hunde? Svaret er ja. Graden af fare kommer dog an på typen af chokolade, størrelsen på hunden og mængden, der bliver spist.

Relaterede produkter