Hundefoder – forskellige varianter: Kan min hund lide sin mad?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Ligesom det gælder for mennesker, så er hunde i stand til at smage og nyde en lang række forskellige smagsvarianter, ifølge The Dogs Trust. Men her stopper lighederne så også. Man mener, at hunde kan skelne mellem smagsforskelle i vand, hvilket måske forklarer, hvorfor de er noget mere entusiastiske omkring vand end mennesker.

Men smager forskellige ting på samme måde for hunde, som de gør for mennesker? Da hunde er kendt for at spise objekter, som ikke er mad, og for ivrigt at gennemgå affaldsspanden i køkkenet, så ser det ikke ud til, at de gør det. Men det kan dog også skyldes, at selvom hundes smagsløg kan opfatte de samme smagsstoffer som vores, så har de betydeligt færre smagsløg på tungen. Som PetMD bemærker, har mennesker omkring 9.000, mens hunde kun har omkring 1.700. Så, er du nu blevet endnu mere nysgerrig efter at vide, hvad din hund bedst kan lide at spise lige fra kylling til oksekød, varmt eller koldt foder eller vådfoder eller tørt hundefoder? Og ja, hvordan kan man overhovedet vide, om hundefoder smager godt for hunde? Lad os tage et kig på nogle af de fodertyper, som din hund måske foretrækker og på nogle af de faktorer, der spiller ind.

Faktorer, der har en indflydelse på, hvordan din hunds foder smager

 • Smagsvarianter: Ifølge en undersøgelse, som er foretaget af Pet Food Industry, er kylling den mest populære hundefoder-smag på verdensplan. Det er ikke nogen garanti for, at kylling er hundens foretrukne spise, men det kan også skyldes, at kylling generelt er meget udbredt som proteinkilde i hundefoder. Inden du køber en stor pose hundefoder, kan det være klogt at få nogle forskellige smagsprøver hos din dyrlæge eller din yndlingsforhandler. Når det kommer til dåsefoder og foder i poser, kan du købe et par enkelte portioner for at sikre dig, at din hund kan lide smagen, før du tager en endelig beslutning.
 • Tekstur/formulering: Når det kommer til tekstur, foretrækker hunde mere bløde teksturer, som er nemme at tygge, men generelt kan de fleste hunde dog lide foderet uanset teksturen. Nogle hundeforældre synes, at deres hunde er meget kræsne, men det kan skyldes, at hunden har fået sin menneskeforælder til at give den de lækreste (og ikke altid sundeste) godbidder og fodertyper fra start. Derfor er det altså ikke altid smagsløgene, den er gal med men snarere opdragelsen. At blande vådfoder med tørfoder er en vellykket kombination for nogle kræsne hunde.
 • Temperatur: Cook's Illustrated forklarer, at forskere har fundet ud af, at menneskets smagsløg er ret så temperaturfølsomme og fungerer langt mere effektivt, når fødevarer indtages ved varme temperaturer. Dette forklarer, at mange mennesker generelt foretrækker opvarmede fødevarer, selvom en kold pizza dog aldrig er af vejen for de fleste. Denne undersøgelse har fokus på mennesker, men det samme bør gøre sig gældende for vores hunde, som også ofte foretrækker deres mad let opvarmet. Derudover er det værd at nævne, at luftmolekyler frigives fra fødevarer ved højere temperaturer, hvilket øger tiltrækningen yderligere. Og selvom vi har langt flere smagsløg end hunde, kan de lugte mellem 1,000 og 10,000 gange bedre end mennesker, ifølge VCA Animal Hospitals.
 • Kosttilskud og topping: Selvom flydende kosttilskud eller pulver-topping kan købes på markedet, er dyrlæger en anelse forsigtige i forhold til at anbefale disse produkter på grund af den manglende videnskabelige evidens omkring brugen af disse. I nogle tilfælde, f.eks. når en hund har en kronisk sygdom som nyresvigt, kan det dog være den eneste måde at få den til at spise på, hvis man putter lidt stærk sovs ovenpå maden. Det er vigtigt at bemærke, at et for højt indtag af næringsstoffer kan være lige så skadeligt som et underskud af næringsstoffer. Så hvis du fornemmer, at det er ved at blive nødvendigt at bruge tilsætningsstoffer for at sikre, at din hund får, hvad den har brug for, så skal du kontakte en dyrlæge, som vil kunne sikre, at det ikke fører nogle sundhedsmæssige komplikationer med sig.

Spørgsmål til din dyrlæge om hundefoder

Der er flere spørgsmål, du kan stille din dyrlæge, som vil kunne hjælpe dig med at vælge det mest passende foder til din hund. De fleste hundeforældre husker at stille disse spørgsmål, når hunden stadig er en hvalp, men glemmer det senere hen. Det er dog vigtigt at fortsætte med at fokusere på disse emner op gennem årene, både når din hund er helt rask, og når den er syg eller skadet. Her er nogle vejledende spørgsmål:

 • Kan min hund lide, hvordan dens foder smager?
 • Har du nogen særlige anbefalinger til foder baseret på min hunds livsstil eller fremtidige sundhedsrisici?
 • Har nogle af de tidligere undersøgelser vist, at jeg bør ændre min hunds forder for at undgå, at den bliver over- eller undervægtig?
 • Har min hund nogen hudproblemer? Har min hund tandproblemer? Har min hund mave-tarmproblemer eller urinvejsproblemer?
 • Har min hund fødevareallergier?

Kan min hund rent faktisk godt lide, hvordan dens foder smager?

Der er ingen grund til at stresse over smagsvarianter, eller om du skal vælge vådfoder eller tørt hundefoder. Normalt vil din hund godt kunne lide, hvordan dens foder smager. Husk at snakke med en ekspert og kontakte din dyrlæge for at være sikker på, at du vælger det bedste hundefoder, da smag ikke er den eneste vej til din hunds hjerte. Et afbalanceret foder af høj kvalitet er afgørende for, at din hund kan få et langt og sundt liv, men husk, at samvær og fælles minder er de virkelige nøgler til din hunds lykke.

Forfatterbiografi

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible er dyrlæge for små dyr, entrepenør og veterinærjournalist. Hun har skrevet tusindvis af artikler og arbejder derudover som rådgiver for flere nystartede virksomheder inden for veterinærområdet.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterede artikler

 • Hvorfor er antioxidanter vigtige?

  Dogs running Celler er under kontinuerligt angreb fra det man kalder ‘frie radikaler’. De frie radikaler er et ‘biprodukt’ fra kroppens egen forbrænding eller et resultat af eksterne faktorer som forurening.
 • Vådfoder vs. tørfoder til hunde: Hvad er bedst for din hund?

  Det er populært at "pynte" tørfoder med lidt vådfoder på toppen. Faktisk viser undersøgelser, at mange hunde og katte, der får diætfoder fra dyrlægen også får vådfoder købt i supermarkedet.
 • Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker

  Ifølge en undersøgelse af hjemmelavet foder til hunde og katte fremgår det, at over 90 procent af foderet var ernæringsmæssigt forkert sammensat og ikke tilstrækkeligt som foder til hunde og katte.
 • Er chokolade giftigt for hunde?

  Dogs running Kan det være sandt? Er chokolade giftigt for hunde? Svaret er ja. Graden af fare kommer dog an på typen af chokolade, størrelsen på hunden og mængden, der bliver spist.

Relaterede produkter

 • Prescription Diet™ Canine d/d™ Lamb

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine d/d™ Lamb er specielt sammensat til ernæringsmæssig støtte af hunde, der lider af hudproblemer og opkastning/diarré som følge af allergi.
 • Hill's® Prescription Diet d/d hundefoder med laks

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine d/d™ Salmon er specielt sammensat til ernæringsmæssig støtte af hunde, der lider af hudproblemer og opkastning/diarré som følge af allergi.
 • Hill's PRESCRIPTION DIET b/d tørfoder til hunde med kylling

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> b/d™ Canine er et fuldfoder til ernæringsmæssig støtte af hunde, der udviser ændringer i adfærd i forbindelse med aldring af hjernen.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed hundefoder med kylling

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken er sammensat til optimal led- og muskelopbygning hos hunde af store racer. Med klinisk dokumenterede antioxydanter, glukosamin og chondroitin fra naturlige kilder.